De 1% quiz

Tijl over De 1% Quiz: ‘Het lijkt soms wel De Da Vinci Code’

Door RTL··Aangepast:
Tijl over De 1% Quiz: ‘Het lijkt soms wel De Da Vinci Code’
RTL

Voor ‘De RTL.nl hotline’ bellen we regelmatig met de gezichten van RTL én Videoland over het wel en wee in televisieland. Dit keer bellen we met Tijl Beckand over zijn nieuwe quizprogramma 'De 1% Quiz', waarbij het niet gaat over boekenkennis, maar om logisch en creatief nadenken.

'De 1% Quiz' komt eraan. Vertel Tijl, wat voor programma is het?

“Het is een uniek quizprogramma! Bij de meeste quizzen gaat het om kennis, zoals bij 'De Slimste Mens'. Deelnemers zijn daar behoorlijk zenuwachtig voor; stel je voor dat je het antwoord niet weet? Je wordt toch afgerekend op je algemene kennis. Bij De '1% Quiz' gaat het eigenlijk alleen om je gezonde verstand en inzicht. In het begin lijkt een vraagstuk wel op oud-Egyptische hiërogliefen, maar hoe vaker je het speelt, hoe leniger je hersenen worden. Iedereen vindt het leuk om te testen hoe slim die is, ongeacht wat je hebt gestudeerd of waar je werkt. Een natuurkunde-student kwam bij een quiz net zo ver als een Action-medewerker. En zo deed er ook een keer een haringschoonmaakster mee.”  

“Het spel begint overigens met 100 deelnemers. In principe moet 90 procent van de deelnemers deze vraag juist beantwoorden. De vragen worden steeds complexer en bij een onjuist antwoord ben je direct uit het spel, ondanks dat je een volgende vraag toch juist kunt beantwoorden. Het antwoord zit eigenlijk altijd in de vraag. Als je rustig kijkt kan het zomaar zijn dat je het antwoord ziet, ook al zou je het zelf misschien niet verwachten. Het kan zo zijn dat je nooit hebt geweten dat je bij de 10 of zelfs de 1 procent van de mensen hoort die een vraagstuk kan beantwoorden.”

 

Wat maakt dit programma zo leuk om te mogen presenteren?

“RTL enthousiasmeerde mij over een leuk format dat net was begonnen bij BBC: 'The 1% Club'. De Britse presentator van dat programma ken ik ook: Lee Mack. Hij is een bekende stand-up comedian in Engeland, dus dat sprak mij ook aan.”

“Het is een interessante quiz waarbij je ook leuke gesprekken hebt met de deelnemers. Ik spreek ze wanneer ze uit het spel liggen, maar ook wanneer ze nog meedoen en steeds verder weten te komen. Degene die de 1 procent-vraag juist kan beantwoorden maakt kans op 50.000 euro, dus je hoort mooie dromen voorbijkomen. Ook blijven de bijzondere hersenen van mensen mij verbazen, haha. ‘Hoe krijg je het voor elkaar?’, denk ik dan. Het lijkt soms wel 'De Da Vinci Code', een echte hersenkraker."

 

Doe je in je vrije tijd ook graag mee aan quizzen?

“Ik heb mezelf een keer aangemeld voor 'De Slimste Mens', daar wilde ik heel graag een keer aan meedoen. Ik vond dat heel spannend en hartstikke leuk! Al kan ik niet per se goed tegen mijn verlies. Ik ben opgegroeid met een oudere broer. Dan leer je verliezen, en ook hoe vervelend dat is.”

 

Tot hoeveel procent zou jij zelf komen, denk je?

“Voor de opnames heb ik de quizzen eerst zelf gemaakt. In het begin dacht ik: ‘Als ik de eerste twee of drie rondes doorkom, ben ik blij.’ Maar je komt erachter dat als jij je hersenen op een bepaalde manier gebruikt, je veel complexer te werk kan gaan dan dat je eigenlijk denkt. Soms lukte het mij om tot 15 of zelfs 10 procent te komen. Ik wist ook een keer de tweede vraag niet en toen lag ik er meteen uit. Het leuke is dat je kunt doorspelen en de vragen daarna misschien wél kunt beantwoorden. Maar dan kan je jezelf wel voor de kop slaan dat je die eerdere vraag niet wist, haha.”

 

Wat zijn jouw tv-plannen voor dit jaar?

"Vanaf woensdag 1 juni om 20.30 uur is er een speciaal seizoen van 'Het Perfecte Plaatje' te zien bij RTL 4, dat we in Argentinië hebben opgenomen. En in het najaar hopelijk een nieuw seizoen van 'De Verraders', daar kijk ik ook naar uit.”

Ben jij benieuwd hoe ver jij komt in de '1% Quiz'? Iedere zaterdagavond kun je om 21:35 bij RTL 4 meespelen met deze quiz. Wil jij nóg meer quizvragen beantwoorden? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Je kunt namelijk op rtl.nl tien extra quizvragen spelen!