Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn kleuter wil niet naar groep 3'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn kleuter wil niet naar groep 3'
RTL

Hoewel Myrthe’s zesjarige dochter altijd met veel plezier naar school ging, is daar verandering in gekomen nu groep drie in zicht is. Hoe kan Myrthe haar zenuwachtige dochter geruststellen?

Zelf is Myrthe er bewust niet over begonnen dat groep drie anders is dan de kleuterschool. Toch is haar dochter zich bewust van de aanstaande verandering, merkt zij: "Lucy gaat volgend schooljaar naar groep drie. Daar is ze nu al zenuwachtig voor. Ze zegt dat ze in de kleuterklas wil blijven, bij de kindjes die ze kent - haar vriendinnetje blijft nog een jaar kleuteren. Ook is ze bang dat ze het allemaal niet kan: leren lezen en schrijven. Hoe help ik haar bij deze overgang?"

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (14) wil niet meer hockeyen'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (14) wil niet meer hockeyen'

De zenuwen van aanstaande ex-kleuters zijn voor veel ouders herkenbaar, zegt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren: "Het ís ook een grote stap van de kleuters naar groep drie. En veel ouders herinneren hun kinderen daar dagelijks aan rond deze tijd. Verstandig van deze moeder dat ze dat in elk geval niet doet. Wat helpt, is je kind vertellen dat dit voor iedereen spannend is en dat je begrijpt dat ze wil blijven in een groep waar ze het zo fijn heeft. Erken haar gevoel, dus wuif het niet goedbedoeld weg. Dat is stap één."

"Vervolgens kun je haar vertellen dat ze naar school gaat om te leren en dat ze hier nog heel veel jaren de tijd voor heeft. Sterker nog, mama is al lang van school af en leert ook nog dagelijks nieuwe dingen. Dat stelt gerust. Dan weet ze dat ze de tijd krijgt die ze voor nodig heeft en ze mag erop vertrouwen dat de nieuwe juf of meester haar hier heel goed mee gaat helpen."

'Veel mensen zijn nou eenmaal niet zo goed in verandering, dat geldt ook voor kinderen.'

Dat het hier specifiek over zenuwen voor de nieuwe klas gaat, valt volgens Dubbeld nog te bezien: "Ik zou me als ouder niet blind staren op de inhoud van haar bezorgdheid. Veel mensen zijn nou eenmaal niet zo goed in verandering, dat geldt ook voor kinderen. Dus het zou zomaar kunnen dat het puur om de verandering gaat waar ze moeite mee heeft en niet zozeer de nieuwe klas zelf. Dit is logisch, zeker op haar leeftijd. Focus op ontspanning, leuke dingen doen, zingen, dansen, alles wat haar kan helpen minder te piekeren. Ze gaat het vast geweldig vinden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinPeuter & kleuterSchoolkind