Etiquette

De vijf spelregels van... surprises

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels van... surprises
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van surprises.

De situatie

Net als de traditie zelf, hebben we ook het woord vernederlandst. We zeggen surpríse waar we een verrassing bedoelen. Heb je een waar talent te pakken, dan kun je zelfs jouw knutselknaller insturen voor de RTL surprise-verkiezing. Maar hoe zorg je nou dat er dit weekend ook echt sprake is van een verrassingseffect?

De spelregels

1. Stress is geen reden voor een shortcut

Spits, stress en andere sintsores zijn geen reden om een shortcut te kiezen. Doe gewoon je best. Al houdt je broertje nog zo van Lego, voor het derde jaar op rij met een schoenendoos-wordt-legoblok aankomen is voor niemand leuk. Nee, leef je uit. Het mooist aan een surprise is dat je iemand echt ziet en dat uitvergroot. Een kookboek omdat zelfs een ei nog aanbrandt, een raceauto waar al jaren voor gespaard wordt, een wekker omdat iemand al-tijd te laat komt. En jongens, kom op, die bakken met borrelnootjes in appelstroop laten we ook achterwege oké? Je bent geen negen meer.

De vijf spelregels van... de drive-through
Lees ook

De vijf spelregels van... de drive-through

2. Een rijm hoort erbij

Hints, grapjes en hier en daar een steek onder water: het gedicht is de kers op de taart tijdens sinterklaas voor ongelovigen. "De slechtste sinterklaasgedichten zijn de allerbeste", vindt rijmkoning Martin Gijzemijter. "Ik zit regelmatig op mijn knie te trommelen om te toetsen of een gedicht een beetje lekker loopt. Maar het allerbelangrijkste van een sinterklaasgedicht is dat er plezier is. Voor de maker en voor de ontvanger. Dus rijm je als een Hazes zonder Heineken, maak je rijmschema dan niet te ingewikkeld. ABAB is uitdagender dan het ABCB schema. Daarin hoef je alleen bij de vierde zin te rijmen, en het gedicht wordt er net zo leuk van. Maak eerst je verhaal en laat de boel daarna rijmen. Echt, ga niet stressen. Nergens voor nodig."

3. Je bent niet in dienst van je kind

Attentie aan alle curlingouders: je bent niet in dienst van je kind. Dus moet er vanavond laat nog geknipt en geplakt worden, dan heb jij geen dienst. Nee hoor, nee. Je maakt alleen die van jezelf. Morele support, prima, doen, maar verder moeten ze het toch zelf leren. Het feit dat sommige ouders in de klassenapp al waarschuwen dat zij geen juwelen gaan afleveren zegt genoeg.

4. Mensch erger je niet

Newsflash: het is nooit de schuld van de lijm of het plakband, als het even niet wil met die surprise. Hoef je dus ook niet op te mopperen en te tieren. Ook niet op je huisgenoten trouwens. Nee joh, schep gewoon een lekker knutselklimaat voor jezelf. Kaarsjes aan, muziekje erbij en een goede (Irish) koffie helpen je naar de finish. Neem desnoods al een voorschot op dat blije gezicht van degene die jij verrast straks. Komt goed. Echt.

5. Groter is altijd beter

Niet zelden zo waar als bij surprises: groter is altijd beter. Om je cadeau erin kwijt te kunnen, om indruk te maken en om de lachers op je hand te krijgen. Zelfs een theelepel van twee meter is een hit. Net als een immense spin of een pump in maat 55. En papier-maché is sowieso pluspunten. Want ook hierin geldt: het is de aandacht die telt. Gooi die knutsel ook niet meteen bij het oudpapier morgen, maar geef ‘m gewoon even een plekje in de kamer. Kan best, met al die kersttierelantijnen die er toch al zijn.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteSinterklaas