Etiquette

De vijf spelregels... bij de kringloop

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe vijf spelregels... bij de kringloop
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels bij de kringloop.

De situatie

Sommigen komen er nauwelijks, anderen het liefst elke week. Juist met kerst is de kringloop een goed idee, voor je inkopen of juist erna, met alle giften die mogelijk niet bij jou passen maar wel een schat zijn voor iemand anders. Maar wat zijn de mores daar eigenlijk?

De spelregels

1. Niet afdingen op die dingen

Bij Kringloop De Kempen zijn ze er duidelijk over: de prijzen op de vondsten zijn bepaald door medewerkers die daarvoor bevoegd zijn. Ofwel: de prijs is de prijs. Probeer dus niet afdingen, ook niet twee kwartjes voor de sport. De kringloop is een winkel en geen markt. Helemaal als je bedenkt dat de meeste kringloopwinkels gerund worden door vrijwilligers en de opbrengsten naar goede doelen gaan. Dus kom op, niet afdingen op die dingen.

De vijf spelregels... onder de douche
Lees ook

De vijf spelregels... onder de douche

2. Parels shop je ook online

Kringlopen zijn een goudmijn voor iedereen die voor de kerstdagen rekening moet houden met een strak budget. Je kan er talloze pareltjes vinden die een tweede leven verdienen, als je even goed zoekt. En het fijnste is nog dat je er niet eens de deur voor uit hoeft. Marktplaats, Vinted en ook de Facebook-groep kringloop online kunnen zomaar de schatten aanbieden die jij zoekt. Van zo-goed-als-nieuwe sportattributen tot authentieke opknapmeubels en misschien zelfs wel dat ene limited edition album waar je al zo lang naar op zoek was – er bevinden zich in dit soort kringloop-groepen en online winkels een hele hoop ruwe diamanten die wachten om ontdekt te worden. Voor jezelf of voor een ander. Mooi man.

3. Kijk als een koper

Bevind je je aan de aanbiedende kant van het spectrum, zorg dan dat je kijkt als een koper. Zijn de glazen goed schoon? Is de bank nog heel en zit-ie lekker? Werkt die dvd-speler eigenlijk nog wel? Alles wat je zelf uitkiest bij de kringloop doe je ook met het volste vertrouwen, dus geef dat dan ook terug.

4. Reserveren is niet altijd garanderen

Het mooie van de kringloop is natuurlijk, naast het duurzame deugd doen, dat je een uniek exemplaar op de kop kunt tikken. De halve straat eet wellicht van ontbijtbordjes van de Hema of Ikea, en jij kunt dankzij je bezoek aan de kringloop pareltjes uit de jaren zeventig voorschotelen. Kun je de buit niet meteen ophalen of meenemen? Dan kun je soms een reservering achterlaten. Bij Kringloop De Kempen kan dat bijvoorbeeld vanaf 20 euro en tot het einde van de volgende winkeldag. Pas als het in je tas mee naar huis gaat, is je vondst met zekerheid van jou.

5. Googel je rijk

"Heb je een parel gevonden tussen het stof en de bergen troep? Pak je telefoon en googel erop los", tipt vintage-expert Bobbie Bodt. "Omschrijf het item zoveel mogelijk in je zoektermen, zo vind je het beste resultaat. Ik heb ooit twee stuks van de beroemde Webbing Chair van Marcel Breuer gevonden in een winkeltje voor 7,50 euro per stuk. Door te zoeken op webbing, chrome, stoel kwam ik erachter dat het originele exemplaar onderaan het zitvlak een stempel heeft met het jaartal waarin de stoel de fabriek kwam uitrollen." En dan met een stalen gezicht naar de kassa natuurlijk. Juichen doe je buiten.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquetteKringloopwinkel