Lifestyle

De opvoedkwestie: 'Hoe erg is een corrigerende tik?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Hoe erg is een corrigerende tik?'
RTL

Joyce schrok er behoorlijk van toen haar man onlangs hun vijfjarige dochter een tik gaf toen ze niet gehoorzaamde. Maar haar man vond dat ze maar beter had moeten luisteren. Hoe komen ze hieruit?

Eerlijk is eerlijk: haar dochter kan erg koppig en soms behoorlijk brutaal zijn, geeft Joyce toe: "Ik heb daar iets meer geduld mee, mijn man wat minder. Toen ze laatst na meerdere waarschuwingen toch doorging met vervelend gedrag - ze bleef met een beker hard op tafel slaan en doen alsof ze niets hoorde - heeft mijn man haar een tik gegeven. Ik werd woest, maar mijn man vond niet dat hij echt iets verkeerds had gedaan. Hoe komen we hiermee op één lijn?"

De opvoedkwestie: 'Is het ongezellig dat ik vroeg naar bed ga?'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Is het ongezellig dat ik vroeg naar bed ga?'

Volgens orthopedadoog Loes Waanders is het een duidelijke zaak: slaan of een tik geven is geen oplossing. "Daarmee leert een kind niets behalve dat geweld de manier is om de ander te laten luisteren. Parkeer het gesprek tot een moment waarop jullie met z’n tweeën zijn en jullie zijn afgekoeld. Vol in de frustratie zo’n gesprek voeren leidt vaak tot meer irritatie."

Begrip tonen

"Vaak speelt er in zo’n situatie onderliggende onmacht, dus praat daar samen over: wat riep het gedrag van jullie dochter bij hem op? Hierdoor kom je makkelijker met elkaar in verbinding dan wanneer het gesprek met een wijzende vinger gaat over 'wat hij niet goed deed'. Als partner kun je begrip tonen voor zijn emotie en bespreken hoe machteloos je je als ouder kunt voelen wanneer je vraagt om te stoppen en ze blijft doorgaan.

Ook hier zorg je dus weer voor verbinding. Vraag waarom de 'tik' volgens hem een oplossing is. Is hij dit vanuit zijn eigen jeugd gewend? Probeer eerst vragen te stellen en te luisteren zonder oordeel en dus eerst aandacht te hebben voor zijn verhaal."

Hierna is het belangrijk om het belang van jullie kind centraal te stellen, zegt Waanders: "Daarin vinden jullie elkaar ook weer. Bespreek het vanuit jullie gezamenlijke zorg als ouder: hoe willen wij dat onze dochter opgroeit? Wat willen wij haar meegeven? Kinderen die geslagen worden, zijn angstiger, ervaren een lager gevoel van eigenwaarde en laten op latere leeftijd meer gedragsproblemen zien.

Negatieve spiraal

Een ander nadeel is dat je vaak ongemerkt in een negatieve spiraal belandt. Als je niet goed weet hoe je zo’n situatie op een andere manier kunt oplossen, kan slaan soms voelen als de enige mogelijkheid. Kijk of hulp in de vorm van een cursus of via een professional een oplossing kan bieden als je er zelf niet uitkomt. Laat zien dat je het samen wilt oplossen.

Verschillen in de opvoeding zijn niet erg als het om alledaagse situaties gaat. Maar fysiek straffen en het samen niet eens zijn over de benadering bij ongewenst gedrag kan juist voor extra spanningen zorgen. In de opvoeding én in de relatie."    

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieRuzie