Asking for a friend

Wendy: 'Ik durf geen hulp aan anderen te vragen. Hoe doe ik dat?'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStockWendy: 'Ik durf geen hulp aan anderen te vragen. Hoe doe ik dat?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Wendy (41) heeft drie kinderen. Ze is doodmoe en kan wel wat hulp gebruiken, maar durft dat niet te vragen. Hoe lost ze dit op?

Wendy (41) heeft drie kinderen, een drukke baan en is nogal een perfectionist, waardoor ze alles zo goed mogelijk wil doen. Máár ze merkt dat ze doodmoe wordt van werken, gezin, opvoeden, en alles wat daarbij komt kijken. Ze zou wel wat vaker hulp willen vragen, aan haar man, of een vriendin bijvoorbeeld. "Maar dat durf ik niet, dan voel ik me meteen bezwaard. Heel gek, want ik vind het zelf fijn om anderen te helpen. Heb je tips?"

© Laloes Fotografie

Mamacoach Tilda Timmers: "Het is niet zo gek hoor, dat je niet om hulp durft te vragen. Heel veel moeders vinden namelijk dat ze het allemaal zelf maar moeten kunnen. Dat om hulp vragen een teken van zwakte is."

Waar komt dat idee vandaan, dat hulp vragen zwak is? Timmers: "Het zit heel erg ingebakken in onze Nederlandse cultuur. Van niet lullen, maar poetsen. Dus op het moment dat jij even niet tegelijkertijd kunt lullen en poetsen, ben je af. Snap je? Daar komt het vandaan. We zouden als maatschappij wat coulanter moeten zijn, zeker voor jonge moeders. Als moeder ben je heel erg op jezelf aangewezen."

"Wat ik zelf ooit heb gedaan: een tijdje een oppasmeisje gehuurd voor de avondspits. Mijn man was in de periode hard aan het werk en met twee kleine kinderen merkte ik: dit trek ik niet in mijn eentje. Ik heb toen een buurmeisje gevraagd me te helpen met het eten geven, met het avondritueel en na een tijdje dacht ik: oké, nu kan ik het zelf wel weer doen."

Tribe

"Ik begrijp dat het niet voor iedereen financieel haalbaar is betaalde hulp in te schakelen. In dat geval is je netwerk, je tribe, erg belangrijk. Vraag aan ouders, opa’s en oma’s, vriendinnen of buren: "Wie kan er even oppassen of bijspringen of helpen met iets?"

Maar wat als je heel erg verlegen bent, of je snel bezwaard voelt, omdat anderen het ook al druk genoeg hebben? Timmers: "Probeer je eigen groepje te vormen. Kijk in je omgeving wie er in dezelfde situatie zit, dat kan enorm helpen. Je kunt bijvoorbeeld een app-groep oprichten. Als je je bezwaard voelt, hoef je niet per se om hulp te vragen, je kunt ook zeggen: 'Hoe kunnen we elkaar helpen? Dan heeft iedereen er wat aan.'"

Betaalde hulp 

Timmers waarschuwt nog even om toch écht, hoe bezwaard je je ook voelt, hulp in te schakelen. "Waar je op moet letten, is dat je batterij op kan branden als je géén hulp inschakelt. En dan ben je nog verder van huis. En anders zoek je toch betaalde hulp. Iemand die je kan helpen met oppassen of een schoonmaakster die je ook vraagt de was te doen.

Het hoeft niet voor altijd te zijn, maar gewoon totdat je weer je draai hebt gevonden. Er zijn veel soorten betaalde hulp, maak er vooral gebruik van. Tot slot: als je kinderen ouder zijn, laat ze dan meehelpen. Zij vinden het erg leuk en voelen zich onderdeel van het gezin. Bovendien kan het jou enorm helpen."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidMentale gezondheid