Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (8) is bang voor oorlog'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoon (8) is bang voor oorlog'
RTL

De oorlog in Oekraïne grijpt de achtjarige zoon van Lienke erg aan. Zozeer zelfs, dat hij er wakker van ligt. Lienke vraagt zich af wat ze kan doen om hem te helpen.

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, houdt Lienkes zoon zich daar erg mee bezig, vertelt ze: "Oscar stelt er veel vragen over, hoe zoiets kan gebeuren. Dan is hij bang dat dit ook in Nederland kan komen.

Ook vindt hij de vluchtelingen erg zielig. 's Avonds voor het slapengaan maalt dit door zijn hoofd. Hoe kan ik hem hierin bijstaan, en wat kan ik vertellen? Ik wil hem geruststellen, maar ook eerlijk zijn."

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon Siem worstelt met de scheiding'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon Siem worstelt met de scheiding'

Gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne zijn heftige dingen, waarbij je niet van een achtjarige kunt verwachten dat hij het in perspectief kan plaatsen, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Het liefst wil je een achtjarige niet te veel meegeven hierover, maar je ontkomt er niet aan. Ook op school horen ze dingen."

Wees eerlijk

"Kijkt hij het Jeugdjournaal, ga er dan bij zitten, zodat je weet wat hij ziet en meteen vragen kunt beantwoorden. Probeer daarbij te relativeren, maar wees ook eerlijk, want deze oorlog ís ook vreselijk.

Geef antwoord op zijn vragen, maar overspoel je kind niet met informatie. En stel vragen terug als je kind iets wilt weten: 'Wat denk jij zelf?' Op die manier kun jij je antwoord aanpassen op zijn level."

Dat zulke zorgen en gepieker er ’s avonds bij het naar bed gaan uitkomen is niet verwonderlijk, zegt Bobeldijk: "Dan is er geen afleiding van school, vriendjes en spelen. Probeer deze gedachten uit het hoofd van je kind te krijgen voor het slapengaan."

Denkbeeldig wolkje

"Laat hem bijvoorbeeld een moment zijn ogen dichtdoen en in zijn hoofd een wolk maken. Alle nare kopzorgen moet hij in dat denkbeeldige wolkje stoppen. Daarna gaan jullie de wolk samen heel hard wegblazen. Of laat hem zijn zorgen opschrijven en het papiertje verkreukelen en weggooien. Zulke rituelen kunnen kinderen goed helpen om hun hoofd leeg te maken."

Tot slot nog een laatste tip van de opvoedcoach: kijk ook naar je eigen gedrag. "Zorg ervoor dat je niet de hele dag het journaal op hebt staan. Zet in de auto ook gerust de radio wat zachter als er nare nieuwsberichten komen. Kinderen hoeven echt niet alles mee te krijgen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOorlog in Oekraïne