Geld en werk

Bas heeft ieders droombaan: hij mag de hele dag met Lego spelen

Door Lisa Boerop··Aangepast:
Bas heeft ieders droombaan: hij mag de hele dag met Lego spelen
RTL

Iedereen herinnert zich wel die grote doos Lego die hij voor z'n verjaardag of Sinterklaas kreeg, of het gevoel als je met blote voeten op een legosteentje stapt (au!). Bas Brederode speelt, als volwassen man, nog steeds dagelijks met Lego: hij ontwerpt het speelgoed.

Als kind was Bas al groot fan van Lego, en toen later tijdens zijn studie industrieel productontwerpen een Star Wars-set uitkwam van Lego, kocht hij die ook meteen. "Star Wars en Lego waren mijn twee favoriete dingen. En toen ik die set in elkaar zette, dacht ik: ik kan gewoon proberen om bij Lego terecht te komen."

'Ik ontwierp alleen nog voor kinderen'

En dat deed hij. Alle opdrachten die hij als student kreeg, en later ook in het werkende leven, richtte hij op ontwerpen voor kinderen. "Met lego in mijn achterhoofd. En op een gegeven moment was er die vacature", vertelt Bas. Hij reageerde, werd samen met andere sollicitanten uitgenodigd voor een workshop, en werd aangenomen. 

Hij verhuisde met zijn vriendin naar Denemarken, en op zijn eerste dag bij het bedrijf, nu al tien jaar geleden, kreeg hij te horen dat hij zijn droombaan binnen zijn droombaan kreeg. Hij mocht aan het Star Wars-project bij Lego werken. "Ik had expliciet in mijn sollicitatiebrief gezet dat ik Star Wars geweldig vond, dus mijn mond viel echt open."

De hele dag bouwen

Ondertussen heeft hij aan nog veel meer projectlijnen gewerkt en vindt hij het nog steeds leuk. Zijn functie houdt in dat hij - zo veel mogelijk met al bestaande legosteentjes - de nieuwe sets moet ontwerpen.

"Ik begin met een grove schets, en die is altijd gerelateerd aan het project waar ik op dat moment op zit. Nu werk ik aan de DC Super Hero Girls. En als ik de schets heb gemaakt, ga ik bouwen." Daar is Bas dan het grootste gedeelte van de dag mee bezig.

 

Thumbnail

Leuke spelervaring

Hij let erop dat kinderen zijn model goed zelf kunnen bouwen. "Anders raken ze gefrustreerd en is het niet leuk voor ze om met Lego te spelen. Ik zorg er ook voor dat de spelervaring ook na het bouwen leuk is voor de kinderen, dat er genoeg verhaalelementen in de doos zitten om je fantasie erop los te kunnen laten."

Daarnaast moet hij erop letten dat het model goed op de doos past, en dat hij binnen het budget blijft.

Veertig dozen Lego

Ondertussen heeft Bas zelf twee kinderen, een dochter van 7 en een zoon van 5, die allebei ook veel met Lego spelen. "Mijn dochter houdt heel erg van het bouwen. En hoewel ze nog jong is, kan ze al rustig modellen bouwen die voor kinderen van acht bestemd zijn."

Ze vindt het geweldig dat haar vader bij Lego werkt. Want iedere ontwerper mag de modellen die hij zelf gemaakt heeft, vervolgens mee naar huis nemen. "Van ieder ontwerp krijgen we één doos. En ondertussen heb ik er al meer dan veertig gemaakt."

Een groot ruimteschip

"Ik kan niet zeggen dat het hele huis vol met Lego staat, maar we hebben wel flink wat dozen op zolder liggen." Toch heeft Bas nog steeds één droom: "Ik wil graag een keer een groot ruimteschip ontwerpen. Dat heb ik nog nooit gedaan."

Voor wie ook graag bij Lego wil werken, is er goed nieuws: er zijn geregeld vacatures. "Er werken 250 ontwerpers bij Lego, dus we zoeken vaak nieuwe mensen." Om de baan te krijgen, is het volgens Bas belangrijk om echt goed met Lego te kunnen bouwen.

Zo krijg je die droombaan

"Veel kinderen stoppen op hun twaalfde of dertiende met bouwen, maar je moet echt blijven doorgaan. Daarnaast is het handig op een ontwerpopleiding te doen waar je leert samenwerken. Je moet ook de verhalen bij de doos kunnen bedenken."

"En je kunt ook oefenen: probeer thuis om een set uit elkaar te halen en daar veel verschillende dingen van te bouwen." Maar dat je het echt wilt, is volgens Bas het belangrijkst.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
LEGOWerkgelegenheidKindDenemarken