Nieuws

Ontslag zorgtopman om verdenking gesjoemel

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOntslag zorgtopman om verdenking gesjoemel
RTL

De raad van toezicht van de Gelderse zorginstelling Diafaan verdenkt ontslagen bestuurder Will ten Westeneind van valsheid in geschrifte, verduistering, financieel wanbeheer en belangenverstrengeling bij het verstrekken van bouwopdrachten.

Dat schrijft zorgwebsite Skipr. Bestuurder Ten Westeneind werd in mei ontslagen. De zorginstelling liet destijds weten dat er sprake was van “onoverbrugbare verschillen van inzicht” en “een vertrouwensbreuk". Nu blijkt dat de toezichthouders ernstiger verdenkingen koesterden dan ze destijds naar buiten wilde brengen.

Volgens Skipr, dat zich baseert op een recente uitspraak van de kantonrechter in Arnhem, verdenkt Diafaan de ontslagen bestuurder ervan dat hij op onrechtmatige wijze bijna een halve ton aan bonussen verkreeg. Ook zou hij hebben gesjoemeld met de verstrekking van opdrachten aan een lokale aannemer.

Volgens de kantonrechter heeft Diafaan de arbeidsovereenkomst met Ten Westeneind terecht verbroken, en hoeft de zorginstelling hem niet de contractueel verplichte ontslagvergoeding van 328 duizend euro te betalen. Omdat ook de raad van toezicht steken heeft laten vallen en het ontslag grote financiële gevolgen heeft voor de ex-bestuurder, kende de kantonrechter een “beperkte vergoeding” van 45 duizend euro toe.

Volgens Skipr is nog onbekend of Ten Westeneind in hoger beroep gaat. Diafaan heeft laten weten dat niet te doen. Diafaan exploiteert verzorgings- en verpleeghuizen en een thuiszorgorganisatie in de regio rond het Gelderse Zevenaar. De zorginstelling boekte vorig jaar een verlies van ruim 2 miljoen euro op een omzet van bijna 38 miljoen euro.