Gekte op de woningmarkt? Welnee, je hebt al een tent vanaf 6000 euro
In sommige steden rijzen de huizenprijzen alweer de pan uit. Drie, vier, of vijf ton voor een leuk huis is geen uitzondering. Het kan ook anders. Je hebt al een klein huis of een Mongoolse tent voor een fractie daarvan. Steeds meer gemeenten spelen daarop in.
Je 'moet' een groter huis en een flinke tuin en een nieuwe keuken en een carport en een mooie badkamer. Maar niet iedereen laat zich zo opjagen. Voor steeds meer Nederlanders is een klein huisje van 50 vierkante meter of een yurt, een Mongoolse tent van 20 tot 60 vierkante meter, ook prima.
Er wonen nu zo'n 700 Nederlanders in zo'n 'tiny home' en een klein deel van hen woont in een yurt. Navraag bij diverse architectenbureaus en een blik op de facebookpagina van de Tiny House in Nederland laat zien dat er duizenden aanvragen zijn voor een eigen 'tiny house'.
Tiny house buurten
Je mag niet overal in zo'n huisje of tent wonen. Zo mag je bijvoorbeeld vaak niet slapen in het huisje in je volkstuin. Bewoners van tiny houses doen dat wel en maken gebruik van het grijze gebied in de wet. De regels voor tiny houses zijn namelijk nog niet gespecificeerd en worden nu gedoogd door gemeenten. Maar gemeenten springen al wel in op de groeiende belangstelling.
De gemeenten stellen grond beschikbaar voor heuse 'tiny house buurten', gemiddeld zo'n 20 tot 30 woningen per buurt. Geïnteresseerden mogen zelf bepalen welk 'bouwsel' ze hierop gaan plaatsen. Ze betalen alleen de kavelprijs en ze mogen soms ook zelf kiezen of ze aangesloten zijn op gas, water, licht of riolering. Sommige woningen zullen dus zelfvoorzienend zijn.
Almere
Vooral Almere pakt het groot aan. Dit jaar en volgend jaar komt de gemeente met een heuse BouwEXPO Tiny Housing. Architecten, particulieren, kunstenaars, onderzoeksinstellingen, aannemers en ontwikkelaars worden uitgenodigd om met ideeën te komen. Deze zomer worden de beste ideeën al verwezenlijkt in Almere Poort, de nieuwste nieuwbouwwijk. Die eerste tiny homes zijn te bezoeken tijdens de BouwEXPO.
Tegenstanders: niet duurzaam en vies
Tegenstanders (waaronder PVV Flevoland, die de plannen van de gemeente Almere hoopt te dwarsbomen) vinden de woningen absoluut niet duurzaam. Ze moeten eigenlijk net zo lang meegaan als normale woningen, maar signalen uit de VS tonen aan de reparatie vaak vroegtijdig nodig is. Daarnaast denkt de PVV dat de wijken heuse getto's zullen worden, waar mensen hun afval en ontlasting op straat dumpen.
In Nederland is onderhand al een heel aantal ecodorpen. Ook elders in Europa zijn ze er, er is zelfs een heus Global Ecovillage Network.