Nieuws

Eten van de toekomst: 3D-geprinte biefstuk en sla uit een flat

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
Eten van de toekomst: 3D-geprinte biefstuk en sla uit een flat
RTL

Een speciale yoghurt die voorkomt dat je dik wordt en een 3D-printer in je keuken waarmee je zelf gezonde en op maat gemaakte maaltijden kunt uitprinten. Het klinkt nogal futuristisch, maar de ontwikkelingen zijn al heel ver. Zo maken we ons eten toekomstbestendig.

Wat eten we over 25 jaar? De wereldbevolking groeit, in 2050 moeten zo'n 9 miljard monden worden gevoed. Dat eten moet gezond en veilig zijn en het liefst ook nog duurzaam. Nogal een uitdaging. Deze vier ontwikkelingen zijn al in volle gang:

Persoonlijk – Even een dinertje 3D-printen

Eten zal in de toekomst meer worden gepersonaliseerd. Een sporter moet veel eiwitten binnen krijgen, een zwangere vrouw voldoende calcium en een diabetespatiënt moet op zijn suikerspiegel letten.

Die gepersonaliseerde voeding is nu heel moeilijk te maken. Kjeld van Bommel die zich voor TNO specialiseert in het printen van voedsel: "De technieken in fabrieken zijn tegenwoordig vooral gericht op veel produceren van één type product. Met een 3D-voedselprinter kun je makkelijker iets maken dat speciaal geschikt is voor één persoon."

Verschillende startups zijn al bezig met het op de markt brengen van zo’n printer voor bakkerijen of restaurants. Ook zijn er partijen die mikken op de grote industrie.

Van Bommel verwacht dat we over 5 jaar 3D-geprint voedsel op ons bord hebben liggen. "Weer een aantal jaren later, als één printer veel verschillende producten kan maken - bijvoorbeeld zowel pasta als chocolade en vlees - dan wordt de printer ook handig voor thuisgebruik."

Veilig - Sla uit een flat                                                                                          

"In de nabije toekomst eten we groenten die gegroeid hebben als een topsporter, onder ideale omstandigheden. Je weet precies wat erin zit en waarbij je van tevoren kunt bepalen welke smaak de plant moet hebben", voorspelt plantenspecialist Peter Korsten van Brightbox. Brightbox is een stadsboerderij waar planten worden geteeld in een totaal geconditioneerde omgeving, onder kunstlicht.

Het lichtrecept bepaalt wat voor eigenschappen de plant krijgt. Deze manier van telen kun je overal op de wereld toepassen, want je bent niet meer afhankelijk van regen of voedingsstoffen in de bodem.

En er is nog een voordeel: "De oogst kan niet mislukken en de planten zijn veiliger, je hebt tenslotte geen bestrijdingsmiddelen nodig." In Japan ligt dit product al in de supermarkt. Dit najaar is zulke futuristische sla te koop in Nederland bij de Aldi.

Gezond – De anti-dik-worden-reep

De belangstelling voor gezonde voeding neemt toe, signaleert Freddy Troost. Hij is hoofddocent van de master Health Food Innovation Management aan de Universiteit van Maastricht. Een groot gezondheidsprobleem van deze tijd is obesitas.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek is ontdekt hoe je een verzadigingsgevoel kunt oproepen bij mensen. Troost: "Als je in het laatste deel van de dunne darm niet-afgebroken voedsel brengt, krijg je een verzadigd gevoel. Je darm denkt dan: stoppen met eten, want het lichaam heeft meer tijd nodig om alles te verteren."

Maar daar moet vervolgens nog wel een echt product van gemaakt worden, dat ook nog lekker smaakt en daar houdt Troost zich mee bezig. Hij ontwikkelt onder andere yoghurt en repen. "Je moet dus zorgen dat die voeding pas in een later deel wordt afgebroken. Dat kan door een soort capsule om je voeding te doen. Daar proef of zie je niets van, want dat gebeurt op moleculair niveau."

Wanneer de speciale yoghurt in het zuivelschap ligt, is moeilijk te zeggen. "De proof of concept hebben we klaar nu moeten we het doorontwikkelen."

Efficiënt - Slim boeren

Nederland is al koploper als het gaat om efficiënt boeren, maar met behulp van 'internet of things' kan het nog beter, want dan kunnen boeren verschillende gegevens aan elkaar koppelen. Met informatie die wordt verzameld door drones en satellieten boven de akkers, sensoren in de grond en om de nek van de koe kunnen boeren hun bedrijf veel preciezer aansturen.

"Ze zien precies waar nog water of mest nodig is op het land en hoe de conditie van hun vee is," zegt George Beers van de Universiteit Wageningen, hij houdt zich bezig methet gebruik van nieuwe technieken in de landbouw. Dat is niet alleen efficiënter, boeren kunnen ook een kwaliteitsslag maken, zegt hij. "Je kunt tot op de detail bijhouden hoe de gezondheid van de koeien is en of een dier medicijnen nodig heeft."

Wanneer gaan we deze manier van boeren zien? "Begin volgend jaar draaien de eerste demonstraties en van daaruit schalen we geleidelijk op."

Future of Food Week

Hoe wordt de toekomst van onze voeding veiliggesteld? We laten het zien in de Future of Food Week bij RTL Z (3-7 juli), mede mogelijk gemaakt door Wereld Natuur Fonds en Rabobank. De artikelen en video's zijn tot stand gekomen onder eindredactie van RTL Z.

Lees meer over
Universiteit MaastrichtHBO en UniversiteitenUniversiteit WageningenEconomieLandbouwGezondheidVoedingDuurzaamheidVeehouderijVoedselObesitas