Nieuws

Duurzaam boeren met aquaponics niet rendabel in Nederland

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© AFPDuurzaam boeren met aquaponics niet rendabel in Nederland
RTL

Het combineren van visteelt en tuinbouw, het zogeheten aquaponics, leek lang de toverformule binnen duurzaam boeren. Maar het combineren van de twee blijkt nu toch niet zo efficiënt: de helft van de bedrijven die deze techniek toepast maakt verlies. En in Nederland is het helemaal niet rendabel.

Bij aquaponics wordt het voedingsrijke viswater gebruikt voor het telen van groenten. "Voedingsstoffen die niet door de vissen zijn gebruikt, blijven achter in het water. Dit afvalwater kun je goed gebruiken om groente mee te laten groeien", legt Roel Bosma uit. Hij is verbonden aan de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij van Wageningen Universiteit en deed onderzoek naar aquaponics.

Verlies maken

Maar die techniek blijkt in de uitvoering lastiger en duurder dan vaak wordt gedacht. Wereldwijd zijn er duizend bedrijven die aan aquaponics doen. De helft van die bedrijven maakt verlies, blijkt uit onderzoek van Bosma. 

Een Nederlandse investeerder wilde weten hoe hij zijn investering in vis- en groenteteelt op de Filipijnen kon laten renderen. Samen met zijn studenten ging Bosma met het verzoek aan de slag.

Dure vis

De onderzoeksgroep constateert dat aquaponics alleen zin heeft als de ondernemer een goede nichemarkt weet te vinden voor dure vis en die combineert met relatief dure groenten. Op de Filipijnen zijn dat tomaten en sla.

In Nederland bestaat die mix van dure groenten en vis niet, concludeert Bosma na zijn onderzoek. 

Hier heeft aquaponics vrijwel geen kans van slagen, het is te duur. Dat komt omdat de Nederlandse glastuinbouw zo geavanceerd is. Bosma: "Belgische en Nederlandse boeren kunnen beter op zoek gaan naar andere manieren om duurzaam te werken".

Kans van slagen

Daarnaast is specialistische kennis in Europa duur. "Om aquaponics te kunnen toepassen binnen je bedrijf, heb je extra kennis nodig. Die arbeidskrachten zijn duur en moeilijk terug te verdienen", zegt Bosma.

Lees meer over
HBO en UniversiteitenUniversiteit WageningenEconomieDuurzaamheidVoedsel