Nieuws

Werk! Duizenden koks en obers gezocht op krappe arbeidsmarkt

Door RTL Z ··Aangepast:
© Hotel CasaWerk! Duizenden koks en obers gezocht op krappe arbeidsmarkt
RTL

De krapte op de arbeidsmarkt is terug. In sommige sectoren zitten ze te springen om mensen, waaronder in de horeca. Koks en bedienend personeel zijn nauwelijks aan te slepen. "We moeten het werk aantrekkelijker maken."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schat het aantal vacatures in de horeca op 37.000. Daarnaast zijn er nog eens 6.000 vacatures voor koks.

Uitstroom hoog

De economie groeit en het aantal banen neemt daardoor fors toe, zegt Robèr Willemsen, voorzitter Landelijk Bestuur van KHN. "Er is niet genoeg instroom en de uitstroom is hoog."

Door personeel 'perspectief op langere termijn' te bieden moeten ze langer aanblijven, stelt hij. "Ze moeten weten wat hun carrièremogelijkheden zijn en opleidingsmogelijkheden krijgen."

Nieuwe generatie, nieuwe voorwaarden

Bovendien moeten horecaondernemers volgens Willemsen met de tijd mee gaan en 'meedenken met de verwachtingen van een nieuwe generatie'. "Die werken om te leven en niet andersom."    

Concreet betekent dit voldoende vrije tijd bieden en arbeidsomstandigheden er naar maken dat mensen willen blijven. "Denk aan een fulltime baan maar dan verdeeld over vier werkdagen of één dag in het weekeinde standaard vrij." 

Miniatuurvoorbeeld


Hans Vugts (midden), directeur van Hotel Casa in Amsterdam. (Foto: eigen beeld)

Ook in Hotel Casa in Amsterdam wordt gekeken naar flexibiliteit en de wensen van het personeel. "We betalen bijvoorbeeld meer per uur op een zaterdagavond", vertelt directeur Hans Vugts. "Ook op feestdagen bieden we meer salaris."

Zijn personeel 'verleidt' hij met een sportschoolabonnement dat grotendeels door het hotel wordt betaald en het organiseren van evenementen. 

Huis voor personeel

Bijkomend probleem voor deze ondernemer: de stijgende prijzen op de Amsterdamse huizenmarkt.

"Wij hebben daarom een huis voor ons personeel en daar komt een tweede bij. Je kan namelijk niet verwachten dat mensen anderhalf uur heen en anderhalf uur terug gaan reizen."   

Groei van de horeca in Nederland

Koninklijke Horeca Nederland heeft onderzoek laten uitvoeren naar de arbeidsmarkt en opleidingsbehoeften in de sector. De belangrijkste punten:

  • De horeca groeit in alle delen van het land en de verwachting is dat die groei toeneemt.
  • Regio's die het de sterkste relatieve groei kennen zijn Amsterdam, Flevoland en Brabant.
  • In Overijssel en de drie Noordelijke provincies is de groei meer gematigd.
  • Het aantal mensen dat werkt in de horeca is in de periode 2008-2016 sterk toegenomen: van 342.000 tot 408.000, een stijging met 19 procent.
  • In de horecasector werken veel jonge mensen. Meer dan de helft is jonger dan 35 jaar. 

Gaten vullen

Vugts heeft wel een idee over hoe de sector het tekort moet aanpakken: "We moeten jongeren al vanaf de basisschool motiveren voor dit vaak, naar hotelscholen toe en laten zien hoe mooi dit vak is." 

Om de 'gaten op de arbeidsmarkt op te vullen' zouden volgens hem meer vluchtelingen met een status benaderd moeten worden. "En mensen uit de retail." In die sector gingen de afgelopen jaren veel bedrijven failliet.

Vissen in dezelfde vijver

En dan nog blijft het moeilijk zegt hij. "We vissen allemaal in dezelfde vijver." Mike Simons van Debuut gebruikt precies dezelfde uitdrukking. Zij bedrijf in horecabeheer en ontwikkeling groeit snel.

Debuut bestaat uit zeventien verschillende concepten, verspreid over 27 horecagelegenheden in heel Nederland en heeft meer dan 1000 mensen in dienst.

Op dit moment heeft het bedrijf vijftig openstaande vacatures. "Wat we doen is jongeren aanspreken op fora, opleidingen betalen en doorgroeimogelijkheden bieden." Als extra stimulans kan het personeel 300 euro verdienen als ze een nieuwe kracht aandragen. 

Onzekerheid 

Volgens Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland moet 'de horeca kortom aantrekkelijk gemaakt worden voor personeel'. Ook zou hij vanuit de wet meer zekerheid willen zien voor tijdelijke arbeidskrachten en zzp'ers.

Het onderwerp staat in ieder geval op de agenda van het nieuwe kabinet dat de regels voor zzp'ers wil aanpassen. De huidige regels zorgden voor veel onrust onder zzp’ers die hierdoor werk verloren.

Lees ook: Tiny (91) en Lenie (67) staan al hun hele leven achter de bar: 'Dit werk houdt je jong'

Lees meer over
WerknemersHorecaArbeidsmarktNederland