Nieuws

Boeren overbodig: vlees, ei en melk komen straks uit het lab

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© MosaMeatBoeren overbodig: vlees, ei en melk komen straks uit het lab
RTL

Boeren op klompen en in overall worden vervangen door mensen in lange witte jassen, turend door een microscoop. Techbedrijven storten zich op de voedingsmarkt en worden serieuze concurrentie voor boerenbedrijven. "Ik denk dat consumenten op termijn massaal producten van geslachte dieren zullen mijden."

Er lopen op dit moment 1,5 miljard koeien op de wereld rond om ons van eten te voorzien. "Mogelijk zijn dat er in de toekomst nog maar 35.000", voorspelt Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht. Post houdt zich bezig met het produceren van gekweekt rundvlees.

10 miljard monden te voeden

Post verwacht een duizelingwekkende daling van de veestapel terwijl de wereldbevolking juist groeit. In 2050 telt de aarde een kleine 10 miljard inwoners die allemaal moeten eten. Er moet dus heel veel meer voedsel worden geproduceerd.

Techbedrijven zien brood in de enorme stijgende vraag naar voedsel. Post voorspelt dat deze nieuwe spelers de landbouwsector uiteindelijk dramatisch zullen veranderen. Verschillende techbedrijven houden zich al bezig met het produceren van voedsel.

Melk maken zonder koe

Miniatuurvoorbeeld

In Silicon Valley produceert startup Perfect Day melk zonder dat daarbij een koe aan te pas komt. Dit is anders dan amandelmelk, sojamelk of kokosmelk, want het synthetische goedje ziet eruit als en smaakt naar koemelk.

De manier waarop Perfect Day melk maakt, is naar eigen zeggen vergelijkbaar met de manier waarop bier wordt gebrouwen, namelijk door middel van gisting. De startup heeft via genetische modificatie gistcellen ontwikkeld die melkeiwitten kunnen produceren. In een fermentatieproces zetten die gistcellen suiker om in melkeiwitten.

Yoghurt, kaas en milkshakes

Hier worden vervolgens weer allerlei bestanddelen aan toegevoegd zodat het dezelfde eigenschappen heeft als koemelk. Daardoor kun je met deze synthetische melk ook yoghurt, kaas en milkshakes maken. Post: "Ik heb laatst hun yoghurt geprobeerd. Ik proefde nog een lichte bijsmaak, maar het lijkt enorm op echte yoghurt, veel meer dan de gangbare alternatieven."

Aankomend jaar moet de diervrije melk in de Amerikaanse winkels liggen.

De hamburger van Bill Gates

Afgelopen zomer werd bekend dat onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates vele miljoenen heeft geïnvesteerd in Impossible Foods, het techbedrijf achter de vleesloze 'Impossible Burger'.

Deze hamburger lijkt op vlees, maar is plantaardig. "Dat kan een probleem zijn voor verstokte vleeseters", zegt Post. Om dat te omzeilen ontwikkelt hij zelf met het bedrijf Mosa Meat gekweekt rundvlees.

Miniatuurvoorbeeld

Het bedrijf neemt stamcellen van een levende koe. In enkele weken worden die opgekweekt tot deeltjes spierweefsel. Uiteindelijk ontstaat de hamburgervorm. "Het zal nog zo'n drie jaar duren voordat de hamburger op de markt komt."

Ondertussen gebruiken andere bedrijven deze techniek om kweekkip en kweekvis te produceren.

Eieren zonder kip

Ook voor eieren heb je geen dieren meer nodig. Startup Hampton Creek in Sillicon Valley heeft eerder deze maand een roereiproduct op de markt gebracht. Just Scramble ziet eruit

Miniatuurvoorbeeld

en smaakt naar roerei, maar is volledig plantaardig. Verschillende restaurants in San Francisco serveren dit gerecht.

Hampton Creek verkoopt ook al eierloze mayonaise, koekdeeg en dressing.

Dit 'Frankenstein-voedsel' uit laboratoria en fabrieken staat haaks op de groeiende trend van biologisch eten. Toch denkt Post dat consumenten in de toekomst massaal voor de techproducten kiezen.

Dat kost wel veel tijd. Zo moet de smaak en structuur van al die producten identiek zijn aan echt vlees, ei of melk. In veel gevallen wordt daar nog aan gesleuteld. Ook moet de productiecapaciteit van de nieuwe voedselproducenten gigantisch omhoog. Anders kun je geen miljarden mensen te voeden. En de prijs van de producten moet juist omlaag, zodat het voor iedereen betaalbaar wordt.

Identiek stuk vlees zonder nadelen

"Stel, je kunt over 25 jaar bij het vleesschap in de supermarkt kiezen tussen vlees van een geslacht dier, waar allerlei grondstoffen voor zijn gebruikt en wat heeft geleid tot methaanuitstoot. Of een identiek stuk vlees zonder al deze nadelen voor een vergelijkbare prijs. Wat kies je dan?"

Lees meer over
Bill GatesUniversiteit MaastrichtEconomieTechnologieVoeding