Nieuws

Dogecoin: van grapje met een hond tot cryptomunt van 2 miljard

Door Maaike Homan··Aangepast:
Dogecoin: van grapje met een hond tot cryptomunt van 2 miljard
RTL

Het begon ooit als een parodie op bitcoin en de gekte er omheen, maar inmiddels lijkt de grap voorbij: dogecoin is nu meer dan 2 miljard dollar waard (1,66 miljard euro). Hoe een hond een cryposter werd en een grap ongewild serieus.

"Such crypto, very currency, wow." Met deze woorden zag dogecoin vier jaar geleden het levenslicht. De munt is bedacht door Jackson Palmer, crypotcurrencyfan van het eerste uur, die hiermee wilde laten zien hoe absurd het volgens hem was dat mensen enorme sommen geld staken in zoiets als cryptomunten.

Binnen twee maanden 50 miljoen

Als symbool voor de munt koos hij de hond Doge, een verhaal op zich. Dit hondje, van het Japanse hondenras Shiba Inu, was door een lerares uit het asiel gehaald. Zij plaatste ergens in 2010 al foto's van haar hond op social media. De foto waarop de hond zijn wenkbrauwen optrekt werd een internet meme, een soort online grapje. 

Maar investeerders begrepen de grap niet helemaal en kochten de munt. Binnen twee maanden was 'grapje' Dogecoin 50 miljoen dollar waard. Overigens, zo vertelt Palmer in een interview met de New York Times, waren dit in eerste instantie vooral filantropen die onder andere geld ophaalden voor de Dogecoin Stichting.

Die steunden hiermee een waterproject in Kenia maar zorgden er ook voor dat twee Jamaicaanse bobsleeërs genoeg geld hadden om naar de Olympische Winterspelen in Sochi te gaan.

Plotselinge stijging 

Jarenlang stond de koers op 0,0002 dollar. Maar afgelopen zondag steeg de koers opeens naar 0,016 dollar wat de totale marktwaarde van alle dogecoins bij elkaar op ruim twee miljard dollar bracht. Ter vergelijking: bitcoin heeft een marktwaarde van 272 miljard dollar.  Oprichter Palmer heeft zelf nooit dogecoins in bezit gehad, zo vertelt hij tegen de krant. 

In 2015 verlaat hij Dogecoin, zegt hij in een interview met Coindesk: "De wereld van cryptocurrency voelt steeds meer als een groep witte libertijnen die een beetje rondhangen en rijk hopen te worden met halfbakken ideeën die vaak op niets uitlopen."

'Alternatief voor bitcoin'

Op YouTube legt hij nu in filmpjes uit hoe de technologie achter cryptocurrencies werkt. Met de blockchaintechnologie is niets mis, vindt hij. Wel met mensen die vooral aan de winst denken. Palmer waarschuwt dan ook dat de crypto-zeepbel straks zal barsten en de gevolgen groter zullen zijn dan de dotcomcrisis van eind vorige eeuw, toen de aandelen van internetbedrijven keihard daalden op de beurs. 

Hoe erg de hype volgens hem is, laat dogecoin zien in onderstaand filmpje met animatiefiguren met cryptomunten op hun hoofd die achter elkaar aan rennen en een raket die de koers tot ongekende hoogten stijgt. 

Dogecoin staat nu in de top van dertig meest waardevolle crypotcurrencies volgens cryptocurrency-index Coinmarketcap. Hoe dat kan? Marktanalist Dave Chapman, van Octagon Strategy, tegen CNBC: bitcoin en ethereum zijn te duur geworden voor veel mensen die nu instappen. Daarom zouden mensen liever kiezen voor goedkopere, alternatieve cryptomunten. 

Lees meer over
EconomieCryptocurrency