Nieuws

Marqt maakt nog steeds geen winst: 'Te duur en beroerde marketing'

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© ANPMarqt maakt nog steeds geen winst: 'Te duur en beroerde marketing'
RTL

De luxe supermarkt Marqt bestaat dit jaar tien jaar, maar er wordt nog steeds geen stuiver winst gemaakt, blijkt uit de nieuwste jaarrekening. Vreemd, want nooit eerder gaven we zoveel geld uit aan duurzame producten. Volgens retailexperts heeft Marqt een goed concept, maar zijn prijzen te hoog en is de marketing beroerd.

"Dit zijn onze favorieten." Met die leus worden bij de ingang van een vestiging van Marqt in Amsterdam 'milieukeur frambozen' en biologische Japanse wijnbessen aangeprezen. Via de groenteafdeling (twee biologische maiskolven uit Ossendrecht voor 2,99 euro en 500 gram biologische courgettes uit Spanje voor 3,49 euro) kom je als klant al snel bij de visafdeling.

Grote stukken zalm en tonijnmoten op ijs verleiden de klant. Is de sliptong in de aanbieding? Nee, legt een vriendelijke jongen met donkere krullen en een Marqtschort uit. "We hebben niet echt aanbiedingen, maar meer producten die we uitlichten. Vandaag is dat de sliptong."  

 

Miniatuurvoorbeeld

Goed concept

Marqt heeft vijftien winkels in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam en biedt naar eigen zeggen 'smaakvolle en eerlijke producten die met zorg voor de natuur, dier en mens tot stand zijn gekomen'.

"Eerlijk eten", noemt oprichter Quirijn Bolle het zelf. Met dit concept zit Marqt goed, is de inschatting van retaildeskundigen Paul Moers en Jan-Willem Grievink. Want duurzaam eten is hot. "Er zijn meer foodies in Nederland dan ooit", zegt Grievink.

Geen rij bij de kassa

Al zeven jaar op rij geven we meer geld uit aan duurzaam geproduceerd voedsel, blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. Grievink wijst naar successen in het buitenland: "Whole Foods in de Verenigde Staten is vergelijkbaar met Marqt en deze Amerikaanse supermarktketen loopt als een trein."

Wie boodschappen doet bij Marqt hoeft zelden te wachten bij de kassa. Het is vrijwel altijd rustig in de winkels. Je vraagt je als klant af hoe het uitkan. Dat kan dus ook niet, blijkt uit de cijfers. 

 

Miniatuurvoorbeeld

Weinig vet op de botten

Marqt heeft nog nooit een dubbeltje winst gemaakt. Ook afgelopen jaar niet, al kondigde oprichter Bolle anders aan. In 2017 zou er wel nettowinst komen, zei Bolle ruim een jaar geleden nog tegen NRC Handelsblad.

Maar die kwam er dus niet. Uit de jaarrekening blijkt dat het nettoverlies in 2017 neerkwam op 1,1 miljoen euro. Dat is wel een verbetering ten opzichte van 2016 toen het verlies 1,4 miljoen euro bedroeg.

Marqt, dat in 2008 werd opgericht door Bolle en Meike Beeren, staat er financieel wankel voor. Met een eigen vermogen van 508.000 euro op een balanstotaal van 13,2 miljoen heeft Marqt maar weinig vet op de botten.

Succesvol worden of de tent verkopen

Retailexpert Moers vindt dat Marqt er te lang over doet om winstgevend te worden. "Je kunt je afvragen hoe lang de aandeelhouders het volhouden."

Vorig jaar stapte de Belgische aandeelhouder Verlinvest eruit. Dit is het investeringsvehikel van twee rijke bierfamilies achter AB InBev en was sinds 2012 aandeelhouder. Verlinvest heeft zijn belang verkocht aan een beleggingsfonds van de Triodos Bank en aan investeringsfonds Social Impact Ventures. De twee nieuwe aandeelhouders pompten 1,2 miljoen euro in het bedrijf.

Die nieuwe aandeelhouders zien er kennelijk nog heil in. Er zijn volgens Grievink een paar scenario’s mogelijk "De aandeelhouders willen een goed foodmerk uitrollen en verwachten toch winst. Of ze verkopen de tent. Net als Whole Foods is verkocht aan Amazon."

 

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwe topman is een 'bizarre keuze'

De vraag is of Marqt nu eindelijk wel winst gaat maken onder de nieuwe topman. Joost Leeflang is vorige maand begonnen als ceo van Marqt. Moers heeft er een hard hoofd in, hij noemt de aanstelling van Leeflang een 'bizarre keuze'.

Leeflang werkte bijna een kwart eeuw bij Philips. Hij was onder meer ceo van Philips in Centraal- en Oost-Europa. Het afgelopen jaar coachte Leeflang duurzame ondernemingen. Moers had liever iemand gezien uit de retail of marketing.

Zowel Grievink al Moers benadrukken dat Marqt snel meer winkels moet openen. Bolle kondigt dat ook aan in het persbericht over aanstelling van Leeflang. De vraag is of het er ook van komt. Bij de oprichting in 2008 kondigde Bolle in de Volkskrant aan binnen vijf jaar 20 tot 25 winkels te hebben. Tien jaar later telt Marqt er maar 15. 

Te duur

Verder zou Marqt iets moeten doen aan het prijsniveau, vindt Moers. Veel klanten mopperen dat Marqt te duur is. "Albert Heijn, Jumbo en Coop verkopen ook biologisch voedsel. Het prijsverschil met deze supermarkten is heel erg groot."

De biologisch courgette van Albert Heijn kost 1,19 euro. Bij

Miniatuurvoorbeeld

Jumbo krijg je er een voor 1,18 euro, maar bij Marqt kost 500 gram courgette (dat zijn 1,5 courgette ongeveer) 3,49 euro, dat is bijna twee keer zo duur.

Slechte marketing

Bovendien moet de marketing veel beter, vindt Moers. "Ze zijn veel te stil en dat is jammer. Kijk naar Plus. Die hebben een heel grote campagne met de slogan 'Lekker eten, daar houden we van'. Zoiets werkt", zegt Moers.

Grievink is het daarmee eens: "Marqt moet uitdragen dat ze de lekkerste winkel van Nederland zijn, met het meest geloofwaardige verhaal en ze moeten een assortiment voeren dat niemand anders heeft."

Ook zet Moers vraagtekens bij de locaties. Marqt zit op drukke plekken in de stad. Je kunt daar maar moeilijk je auto parkeren, waardoor je niet snel naar de winkel gaat voor de grote, wekelijkse boodschappen.

"Ik blijf geloven in een winkel als Marqt, maar er is zoveel dat ze beter kunnen doen", besluit Grievink.

Marqt wilde niet ingaan op vragen van RTL Z.

Lees meer over
MarqtDuurzaamheidSupermarktRetailVoedsel