De opkomst en ondergang van Perry Sport
Winkelketen Perry Sport is failliet en daarmee komt er een einde aan de keten met een roemruchte 150-jarige geschiedenis.
1866: winkelier A.J.G. Verster opent in de Amsterdamse Kalverstraat een winkel onder de naam Perry & Co. De winkel voert een veelzijdig assortiment met thee, chocola en toiletartikelen, maar vooral artikelen van het gelijknamige Britse bedrijf. Dat is in het begin van de negentiende eeuw groot geworden door de productie van de beroemde Perry-kroontjespen.
1883: Perry & Co opent een tweede vestiging, in de galerij van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. Filialen in Arnhem (1885) en Den Haag (1887) volgen. Rond 1900 telt Perry zes winkels in Nederland en twee in Brussel. De winkel onderscheidt zich als trendsetter, door de introductie van allerlei nieuwigheden zoals de gummi-regenjas, het veiligheidsscheermesje en spelletjes.
Rond 1891: de familie Verster wordt volledig eigenaar van Perry, die inspeelt op de ontdekking van sport en spel door de bourgeoisie. Volgens het standaardwerk ‘Honderd jaar grootwinkelbedrijf in Nederland’ introduceert Perry pingpong, domino, Tric-Trac en Mah-Jong in Nederland.
1900-1940: Perry specialiseert zich in sport- en kampeerartikelen, speelgoed en reisbenodigdheden als koffers. De winkel richt zich door publiciteitscampagnes en lagere prijzen op bredere lagen van de bevolking. Dat is zo succesvol, dat men in de jaren veertig niet spreekt van een tennisbal, maar van een 'Perry-bal'.
Na 1945: Perry ondervindt steeds meer concurrentie van de opkomende warenhuizen. De winkelketen wordt in 1960 overgenomen door De Bijenkorf. De nieuwe eigenaar voegt het bedrijf samen met de sportwinkel Van der Kar tot Perry van der Kar.
1978: Na de overname van elf winkels van Sporthuis Centrum wordt de winkelketen omgedoopt tot Perry Sport. Na de sluiting van enkele winkels telt de keten 21 vestigingen.
1984: na verliezen neemt Vendex (het moederbedrijf van V&D) onder leiding van Anton Dreesmann de winkelketen over. Na een reorganisatie wordt Perry Sport verder uitgebreid, tot 39 winkels in 1991.
2002: Vendex-KBB verkoopt zes winkelketens waaronder Perry Sport aan investeringsmaatschappij CVC.
2006: CVC verkoopt Perry Sport aan investeringsmaatschappij Bencis, die het samenvoegt met de winkelketen Aktiesport tot Unlimited Sports Group (USG). Naast eigen winkels exploiteert Perry Sport ook shop-in-shops in de V&D. Aktiesport heeft shop-in-shops in Scapino.
2016: Na slechte financiële resultaten in 2014 en het faillissement van V&D en Scapino krijgt Unlimited Sports Group uitstel van betaling. Naar schatting 2300 tot 3000 banen worden bedreigd. Volgens bewindvoerder Toni van Hees zullen de winkels in elk geval nog zes weken open blijven.