Lifestyle

Ingrid emigreerde voor de liefde: 'Het werkte niet, maar het was het waard'

Door RTL Nieuws/ Anna Sonnemans··Aangepast:
© Ingrid via FacebookIngrid emigreerde voor de liefde: 'Het werkte niet, maar het was het waard'
RTL

Er zijn maar liefst 1199 brieven gestuurd naar de boeren van het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal. Het is nogal een stap om naar het buitenland te verhuizen voor een ander. Ingrid vertrok in 2013 naar Denemarken voor boer Johan, maar de relatie liep onlangs stuk.

4,2 miljoen Nederlanders zagen in 2014 hoe de dolgelukkige Johan (52) en Ingrid (56) voor elkaar kozen. Ingrid ruilde het door haar geliefde Twente zonder twijfel in voor Denemarken om bij de veehouder te kunnen zijn. "Ik was voor hem ook naar de noordpool verhuisd", zegt Ingrid nu.

Gespreid bedje in ander land

"Ik heb er nooit bij stilgestaan wat het betekent om naar het buitenland te verhuizen. Het ging mij in eerste instantie om Johan", vertelt ze. "In het begin wil je vooral samen zijn en elkaar beter leren kennen, net als bij een gewone verkering. Dan beslis je dat je samen verder wilt: je pakt je spullen en gaat."

Vaak emigreren mensen omdat ze verliefd worden op een land, zegt psycholoog en emigratiedeskundige Saskia Zimmermann. "Maar als je emigreert voor de liefde neem je dat land erbij. Je komt in het gespreide bedje van iemand die al een eigen leven heeft, voor jou is de situatie helemaal nieuw. Dat is moeilijk."

Thumbnail


Saskia Zimmermann emigreerde naar Frankrijk.

Leer de taal

Ze adviseert stellen om dan samen ergens anders te gaan wonen, zodat je allebei een nieuwe start maakt. Maar als je geliefde al een goedlopend boerenbedrijf heeft kan dat natuurlijk niet. "Het is dan heel belangrijk dat je snel een positieve band opbouwt met het land waar je gaat wonen."

Dat begint met het leren van de taal. "Deens leren is wel een dingetje", bekent Ingrid. "Normaal probeer je je voor een emigratie de taal een beetje machtig te maken, maar dit ging zo snel, ik had daar geen kans en tijd voor. Gelukkig kon ik me hier in het begin ook goed redden met Engels."

Zoek een baan

Zimmermann raadt verliefde emigranten verder aan om een land vooraf te leren kennen en te voelen hoe het is om er te wonen. "Bezoek het bijvoorbeeld in verschillende seizoenen. Denemarken is in de winter heel anders dan in de zomer. En vraag niet te veel van jezelf in het begin. Als jij die eerste tijd ook vaak in Nederland wil zijn, waarom niet?"

Tot slot is het heel belangrijk om in het land waar je naartoe verhuist een eigen leven op te bouwen, los van je relatie. "Werk kan belangrijk zijn. Dat zorgt niet alleen voor sociale contacten en een eigen inkomen, maar zorgt er ook voor dat je je nuttig voelt. Als je in Nederland een baan had waarin je gelukkig was, is het niet bevredigend om in een ander land voor de vorm achter de kassa te gaan zitten."

Zoon woont ook in Denemarken

De psycholoog volgt BZV zelf ook met veel belangstelling. "Boeren hebben vaak een vrij geïsoleerd leven, omdat het bedrijf veel energie en tijd vraagt. Het helpt dan heel erg als vrouwen affiniteit hebben met het boerenbedrijf. Als je niet uit een boerencultuur komt, is de shock extra groot. Het lijkt mij moeilijker dan een sociaal netwerk te bouwen."

Thumbnail


Op 12 februari begint het nieuwe seizoen van BZV Internationaal.

Ingrid genoot van het boerenleven, en ze heeft in Denemarken vrienden gemaakt. "Ik ben naar school gegaan en heb daar mensen leren kennen. Je moet niet thuis blijven zitten en niks doen, dan word je eenzaam." Bovendien is Ingrids volwassen zoon vorig jaar ook naar Denemarken geëmigreerd. "Dat is een beetje mijn geluk geweest."

Een arm om je schouders

Maar elke relatie kan stuklopen, ongeacht waar je woont. "Het is niet makkelijk om dan in ander land te zitten, zonder je sociale vangnet", zegt Zimmermann, die het zelf meemaakte. Ze emigreerde jaren geleden met haar gezin naar Frankrijk en worstelde daar om haar draai te vinden. Ze scheidde van haar man die net als zij nog in Frankrijk woont.

Ingrid beaamt dat ze haar familie en vrienden in Nederland mist, nu meer dan ooit. "Ik kan nu wel een arm gebruiken, zeg maar." Haar stem breekt. "Ik was graag oud geworden met Johan. De liefde kwam nog maar van één kant, dan wordt het moeilijk." Ingrid slikt haar tranen weg. "Spijt heb ik nooit gehad. En ik krijg via sociale media elke dag zoveel lieve berichtjes. Dat doet me heel goed." 

Teruggaan naar Nederland

Het verdriet is nog te vers voor Ingrid om te denken aan de toekomst. "Voorlopig ben ik van plan te blijven. Denemarken is een geweldig land. Ik voel me hier heel prettig. Het is ook wel lastig om terug te keren naar Nederland. Ik heb er geen woning meer. Ik heb er alles achtergelaten, maar het was het allemaal waard."

Teruggaan naar het land van herkomst is altijd moeilijk, zegt Zimmermann. "Je bent bang voor het oordeel van anderen: je hebt gefaald. Maar dat gevoel zit vooral in jezelf. Los daarvan is emigreren zo’n ingrijpend proces dat het je permanent verandert. Je wordt zelfstandiger, leert veel over jezelf. Teruggaan naar Nederland kan dan voelen als teruggaan naar af."

Je hart volgen

Zimmermann overwoog Frankrijk achter zich te laten en terug te keren naar Nederland. Ze bedacht zich en heeft met veel moed en hard werken een leven opgebouwd in de Ardèche. "Maar ook als je wel teruggaat, hoef je niet te vervallen in het oude. Ook in Nederland kun je weer iets nieuws opbouwen en je nu weet beter wat je wel en niet belangrijk vindt."

Ze heeft dan ook niets dan lof voor Ingrid, ongeacht wat die uiteindelijk besluit. "Zij is haar eigen weg gegaan. Mensen die nooit zo’n stap zetten, vinden dat soms lastig te begrijpen, maar Ingrid heeft haar hart gevolgd. Ze is met liefde een groot avontuur aangegaan. Op dat front is hoe dan ook met een 10 geslaagd. Nu volgt de nieuwe uitdaging."

Lees meer over
RelatieGezin