Lifestyle

Juul (36) is aseksueel: 'Ik heb het geprobeerd, maar was doodongelukkig'

Door RTL Nieuws/ Anna Sonnemans··Aangepast:
© Erwin HeylJuul (36) is aseksueel: 'Ik heb het geprobeerd, maar was doodongelukkig'
RTL

Ze knuffelt wel, maar heeft geen seks. Juul (36) voelt geen enkele seksuele aantrekkingskracht voor anderen: niet voor mannen en niet voor vrouwen. Aseksualiteit is een geaardheid waar nog altijd een taboe op rust. "Mannen in mijn omgeving negeren me sinds ze het weten."

"Ik heb nooit interesse in seks gehad", vertelt Juul. "Ik voel ook niks bij masturbatie. Daar kreeg ik alleen een lamme arm van. Ik had het er met mijn zus over: ik val seksueel gezien niet op mannen, maar ook niet op vrouwen. Mijn zus zei: misschien ben je dan niks, niet hetero en niet homo."

"Op mijn 19de kreeg ik een seksuele relatie, omdat ik me wilde aanpassen aan de maatschappij. Ik verzon smoesjes om eronder uit te komen"

Dat legde ze na een lezing voor aan schrijver Maxim Februari. "Hij liet het woord 'aseksueel' vallen. Toen ik dat ging opzoeken, vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. Dat was in 2013. Ik was dus al 33 voordat ik er voor het eerst van iemand anders over hoorde."

'Wil je non worden?'

Tot die openbaring dacht Juul dat er iets mis was met haar. "Op mijn 19de kreeg ik een relatie, maar eigenlijk meer omdat ik me wilde aanpassen aan de maatschappij. Ik kreeg zoveel opmerkingen: 'Heb je nog steeds niemand? Heb je nog altijd geen seks? Wil je soms non worden?'"

Met haar vriend had Juul voor de eerste keer seks. "Ik dacht vooral: iemand moet het doen. Dan ben ik ervan af. Maar ik was doodongelukkig." Haar relatie duurde 2,5 jaar. 2,5 jaar waarin Juul seks had en het vreselijk vond. "Ik verzon smoesjes om eronder uit te komen. Ik loog mezelf voor, maar ook mijn vriend. Waarom gaf ik hem liever een knuffel dan dat ik het bed met hem indook? Ik ging zo aan mezelf twijfelen."

Stoornis of aandoening

Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking is net als Juul aseksueel. Dat is in totaal een flinke groep mensen, maar zij krijgen vaak geen erkenning. "Seks wordt gezien als zo'n basic onderdeel van de natuur. Ieder mens is een seksueel wezen. Daarom wordt er niet gepraat over aseksualiteit."

Professionals in de gezondheidszorg dachten lang dat het een lichamelijke of geestelijke afwijking was, maar het is een geaardheid waarmee je geboren wordt. "Pas in 2014 werd aseksualiteit in de zorg niet langer gezien als een stoornis of aandoening. Ter vergelijking: homoseksualiteit werd in 1974 al van die lijst gehaald."

Juul maakte zelf ook mee dat zorgverleners haar wilden 'genezen'. "In mijn tweede relatie ging ik naar een seksuoloog. Die zei: je moet seks toch proberen, het spannend maken, speeltjes gebruiken. Veel zorg is gericht op: heb seks, in plaats van op: geen seks hebben, is ook goed. Daar valt nog veel te winnen."

Niet meer interessant voor mannen

In haar omgeving stuit ze wel eens op onbegrip. "Het valt bij mij wel mee, maar er worden soms grapjes gemaakt als het over seks gaat. 'Oh nee, daar doe jij niet aan'. Alsof mijn geaardheid een keuze is."

"Als jij je als jongere totaal niet interesseert voor seks, kun je er behoorlijk verloren en eenzaam bijlopen"

"Ik ben zelf vrij open over mijn aseksualiteit. Ik merk dat sommige mannen in mijn omgeving me nu negeren. Ze zeggen niks meer of vermijden me als ze me zien. Ik ben kennelijk niet interessant meer. Ik ben nog altijd dezelfde persoon, ik heb alleen een geaardheid die ze niet begrijpen."

Aseksuele voorlichting

Vooral jongeren hebben veel moeite met een aseksuele geaardheid, zegt Juul. "Jongens en meisjes worden op een gegeven moment seksueel actief. Ze gaan roddelen en kletsen over hoe knap anderen zijn. Als jij je daar totaal niet voor interesseert, kun je er behoorlijk verloren en eenzaam bijlopen."

Daarom vindt ze het heel belangrijk dat seksuele voorlichting verandert. "Die gaat nu over: Hoe heb je seks? Met wie heb je seks? Hoe vrij je veilig? Maar nooit seks willen, komt in de voorlichting niet voor. Het is belangrijk dat jongeren leren: er is een vierde geaardheid. Als je op niemand valt, ben je niet afwijkend. En je bent niet alleen."

Aseksueel, wel hetero

Zelf vond Juul steun bij Nederlandse fora voor aseksuelen, zoals AVEN. Ook is er maandelijks een bijeenkomst voor aseksuelen. In Nijmegen stelt het COC haar locatie daarvoor beschikbaar. En tijdens dit EuroPride-weekend geeft ze samen met een ander lezingen over aseksualiteit.

"Ik vind het nu wel prettig om single te zijn, maar als ik iemand tegenkom die ik leuk vind en met wie het klikt..."

Sowieso is ze heel blij met de aandacht die aseksualiteit krijgt van het COC, maar niet alle aseksuelen voelen zich daar thuis, zegt ze. "De een voelt zich prettig bij de LHBTI-gemeenschap, de ander valt romantisch gezien op het andere geslacht en voelt zich hetero." Want aseksuelen kunnen wel degelijk openstaan voor een romantische relatie, met non-seksueel fysiek contact.

Ook Juul gaat relaties met mannen of vrouwen niet uit de weg. "Ik vind het nu wel prettig om single te zijn, maar als ik iemand tegenkom die ik leuk vind en met wie het klikt... Hij of zij moet dan wel heel begripvol zijn, of zelf ook aseksueel zijn. Ik ga geen seks hebben, daar word ik ongelukkig van. Dat compromis ga ik niet meer sluiten."

Wat is aseksualiteit?

Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. Zo kunnen sommige aseksuelen toch seks hebben. Ook voelt de ene aseksueel zich nog wel romantisch aangetrokken tot anderen, en een ander niet.

De aseksuele paraplu
Aseksuelen voelen geen seksueel verlangen naar een ander. De geaardheid wordt onderverdeeld in meerdere types (A tot en met E), waarbij er bijvoorbeeld wel seksuele drift en/of romantische aantrekkingskracht wordt ervaren, maar er geen enkele behoefte is om seks te hebben. Kijk hier voor alle typen.

Demiseksualiteit
Dit is een geaardheid tussen seksueel en aseksueel in. Een demiseksueel kan mogelijk wel seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar in het algemeen pas als er sprake is van een diepe emotionele band met een ander.

Grijze A’s
De officiële definitie van aseksualiteit is vrij strikt: het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht. Maar zo zwart-wit is het niet. Sommige mensen bevinden zich in het grijze gebied tussen aseksueel en seksueel. Lees hier hoe hun seksualiteit werkt.

Wat is het niet?
Aseksualiteit is niet hetzelfde als een gebrek aan libido. Het is evenmin het gevolg van trauma’s of van medische aandoeningen zoals vaginisme. Ook kiezen aseksuelen niet bewust voor een celibaat leven, het is immers geen keuze. Meer weten over wat er niet onder valt? Lees het hier.

Bron: Werkgroep Aseksualiteit/ Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk.

 

Lees meer over
RelatieSeksualiteit