Traumatische bevalling vaak te voorkomen met goede communicatie
10 tot 20 procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch. Een deel van hen (1 tot 3 procent) ontwikkelt zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar dat blijkt volgens de vrouwen te voorkomen.
Vrouwen met PTSS beleven de bevalling in gedachten bijvoorbeeld keer op keer opnieuw, hebben er nachtmerries over of durven niet opnieuw zwanger te worden. Hoe dit soort trauma's te voorkomen is, is nu voor het eerst onderzocht.
Ruim 2000 vrouwen
Gynaecoloog Martine Hollander en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood vroegen meer dan 2000 vrouwen hoe zij zelf denken dat hun traumatische ervaring voorkomen had kunnen worden.
ZIE OOK: 'Een prachtige dochter, maar dat neemt het trauma van de bevalling niet weg'
Wat blijkt? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zo'n trauma zelden alleen maar het gevolg van een spoedkeizersnede, extreem veel bloedverlies of andere complicaties, maar veel meer van gebrekkige communicatie.
Meer aandacht voor communicatie
Volgens de ondervraagde vrouwen hadden ze de bevalling niet als traumatisch ervaren als ze duidelijke uitleg en praktische en emotionele ondersteuning hadden gekregen, betrokken waren bij beslissingen en echt gehoord waren.
"'Goede communicatie' klinkt makkelijk, maar dat blijkt het dus niet te zijn", zegt Stramrood. De vrouwen gaven aan dat ze vaak niet wisten waarom iets wel of niet werd gedaan, dat ze niet goed geïnformeerd toestemming hebben kunnen geven en dat ze de controle over hun eigen bevalling kwijt waren. "Dat is echt iets waar we veel meer aandacht voor zouden moeten hebben."
Nazorg ook niet goed
Wat verder opviel was dat veel vrouwen niet tevreden waren met de nazorg. Minder dan de helft van de vrouwen was op nacontrole geweest bij iemand die ook daadwerkelijk bij de bevalling aanwezig was, en 1 op de 4 vrouwen gaf aan dat niet is besproken hoe ingrijpend de bevalling voor hen was. Een gemiste kans, vindt Stramrood: "Juist zo'n nagesprek is enorm belangrijk: de vrouw kan haar verhaal doen en vaak helpt het ook als de verloskundige of gynaecoloog nog extra uitleg geeft als er vragen zijn over het verloop van de bevalling."
ZIE OOK: 'Moeders, stop met zwijgen over traumatische bevallingen'
De onderzoekers hopen dat de uitkomsten gynaecologen, verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden meer bewust maken van hun rol in hoe vrouwen zich voelen op die belangrijke dag. Angstig en hulpeloos, of juist veilig en gehoord. Stramrood: "Dit is iets waar we als zorgverleners zelf wat mee kunnen."