Lifestyle

Kunstmatige baarmoeder moet premature baby's meer kans geven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Nature CommunicationsKunstmatige baarmoeder moet premature baby's meer kans geven
RTL

Amerikaanse kinderartsen zijn erin geslaagd een kunstmatige baarmoeder te ontwikkelen. Daarmee hebben ze zes lammetjes gezond op de wereld gezet. Het is een eerste stap op weg naar een kunstmatige baarmoeder die ook voor mensen toegepast kan worden. Dat zou de overlevingskansen van te vroeg geboren baby's in de toekomst vergroten.

De onderzoekers van het Children's Hospital in Philadelphia brachten zes lammetjes ter wereld met een keizersnede. De lammetjes hadden een leeftijd die vergelijkbaar is met een menselijke foetus na 24 weken zwangerschap.

Doorzichtige met vocht gevulde zak

Ze werden direct na de geboorte in de kunstmatige baarmoeder geplaatst. De doorzichtige, steriele en afgesloten zak (zie foto boven) omhult het lammetje en beschermt het dier tegen de buitenlucht. De zak is gevuld met vocht - als ware het vruchtwater - en bootst de functies van de placenta zo goed mogelijk na. 

De longontwikkeling van lammetjes en baby's is vergelijkbaar, zeggen de onderzoekers. "Door de baarmoeder na te bootsen, geven we de longen en andere organen de kans om zich verder te ontwikkelen."

Goede ontwikkeling

De zes lammetjes brachten vier weken door in de kunstmatige baarmoeder. Daarna werden ze 'geboren'. Ze bleken zich goed te ontwikkelen. 

Thumbnail


Het lam ontwikkelde zich verder in artificiële baarmoeder (Foto: Nature Communications)

De kinderartsen denken dat het risico op complicaties bij te vroeg geboren kinderen afneemt als ze na de geboorte in zo'n kunstmatige baarmoeder worden gelegd. "Een brug tussen de baarmoeder en de buitenwereld", noemt onderzoeker Alan Flake het. Volgens de onderzoekers is zo'n kunstbaarmoeder veel natuurlijker dan een couveuse, omdat het meer lijkt op de omstandigheden van de baarmoeder.

De onderzoekers, die de resultaten publiceerden in Nature, werkten drie jaar aan deze kunstmatige baarmoeder. Het zal nog zeker tien jaar duren voordat een dergelijke baarmoeder voor menselijke foetussen klaar is, benadrukken ze. 

Vroeggeboorten in Nederland

In 2015 zijn 166.733 vrouwen bevallen van 169.267 kinderen. 1.680 kinderen zijn extreem te vroeg geboren. Dat wil zeggen na minder dan 32 weken zwangerschap. Een veel te vroege geboorte is een groot risico. Uit de cijfers blijkt dan 402 baby's tijdens of vlak na de bevalling overleden.

Bron: Perined

Persoonlijk gesprek met koning op RTL 4

Koning Willem-Alexander wordt 50. Wilfried de Jong praat met hem over zijn leven. Een persoonlijk verhaal, onder meer over zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, het verlies van zijn broer Friso en de ramp met de MH17.

Woensdag 26 april om 20:33 uur op RTL 4 en op de site, apps en Facebook-pagina van RTL Nieuws.
Lees meer over
GezondheidWetenschap