Lifestyle

Kimberley kreeg kind van overleden partner; 'Nu leeft hij tóch voort'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsKimberley kreeg kind van overleden partner; 'Nu leeft hij tóch voort'
RTL

Vrouwen die zwanger willen worden van hun man of vriend, nadat die is overleden. Zo'n tien keer per jaar krijgen ivf-klinieken in Nederland dat verzoek. Kimberley Wessels (28) ​kreeg na het overlijden van haar man drie kinderen.

De mogelijkheid om een kind van een overleden partner te krijgen bestaat al sinds 2002. Maar het gebeurt niet vaak: volgens een schatting gaat het om 10 tot 20 zwangerschappen in de afgelopen 15 jaar.

Vaak kiezen stellen er samen voor, bijvoorbeeld als de man ongeneeslijk ziek is. Maar het gaat ook om stellen die samen al een ivf-traject in waren gegaan. 

'Hij was mijn soulmate'

Kimberley Wessels (28) is net zwanger, via ivf, als haar man Stephan dood gaat. Maar het echtpaar heeft voor het ivf-traject negen embryo's bij de kliniek laten invriezen. Stephan had toestemming gegeven om die ook ná zijn eventuele dood te gebruiken. En dat gebeurt: Kimberly krijgt nóg twee kinderen van hem:

Toestemming

Zwanger worden van je overleden man: het kan, maar wel als van tevoren in een ivf-kliniek sperma of al bevruchtte eicellen (embryo's) zijn ingevroren.

Als een vrouw dat genetische materiaal wil gebruiken voor een zwangerschap, moet de man voor zijn dood hier wel toestemming voor hebben gegeven. Is die toestemming er niet, dan wordt het zaad en embryo's na het overlijden van de man door de ivf-kliniek vernietigd.

Zo werkt ivf

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kiezen veel stellen voor ivf. Buiten het lichaam van de vrouw, dus in het lab, wordt de eicel van de vrouw bevrucht. Zo gaat dat er aan toe achter de schermen:

Meer op rtlieuws.nl:
Vrouwen bevruchten met verkeerd zaad, hoe is dat mogelijk?

Lees meer over
GezondheidZwangerschapIVF