Lifestyle

'Ik ben een vrouw met een piemel, nou en?'

Door RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Maya Posch'Ik ben een vrouw met een piemel, nou en?'
RTL

Een jongetje, met 'alles erop en eraan'. Zo werd Maya Posch (33) geboren. Maar in haar puberteit kwamen de grote twijfels. "Ineens kreeg ik menstruatiepijn en borsten." Maya blijkt interseksueel: iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke uiterlijke kenmerken.

Jarenlang was er geen twijfel over mogelijk. Maya Posch, die eerst Thijs heette, was een jongetje. Oké, wel een jongetje dat zachtaardig was. Haast een beetje meisjesachtig. Thijs was heel sociaal, praatgraag, en bovendien tenger van postuur. Maar: hij had een piemel. Dus: een jongetje. Iets anders kwam ook niet ter sprake. 

Maar zelf had hij het gevoel dat er iets niet klopte. "Ik weet nog dat ik een jaar of vijf, zes was en aan mijn moeder vroeg hoe ik zou heten als ik als meisje was geboren. 'Maaike' was haar antwoord, en toen ik die naam hoorde, dacht ik alleen maar: oh, zo wil ik heten!'"

Borsten

In de puberteit kreeg Thijs nog meer signalen. Hij kreeg borsten, rond zijn elfde. "Echt van die harde schijven, onder mijn tepels. Ik dacht: hè, dat is raar! Maar ik deed er verder niets mee en het trok ook weer weg." Waar menig jongenspuber misschien zou schrikken, droomde Thijs vanaf dat moment alleen nog maar dat hij écht borsten kreeg. "Het leek me fantastisch."

'Geslacht' 

Ryanne van Dorst (ook wel bekend als Elle Bandita) gaat vanaf vanavond in het nieuwe BNN-programma 'Geslacht' op zoek naar de grenzen tussen mannen en vrouwen. In de eerste uitzending bekende ze dat ze interseksueel is.

Kleren pasten hem niet meer, want ja, hij had heupen die jongens eigenlijk niet hadden. "Echt vervelend. Ik had ook nooit het gevoel dat ik ergens bij hoorde. Dat is moeilijk, als kind." Ook kreeg Thijs menstruatiepijn. "Hevige steken, onder in mijn buik." Dus hup, Thijs met zijn moeder naar de huisarts. "Maar als ik daar was, kreeg ik te horen: niets aan de hand, aanstellerij. Dus ik ging weer naar huis."

Vreselijk gevoel

Jaren heeft Thijs gezocht naar antwoorden. Dan liep hij over een bouwmarkt, waar allemaal mannen waren, en wilde hij eigenlijk alleen maar zijn vrouwelijkheid tonen, charmant lopen. Waarom voelde hij zich anders? Was hij misschien een transseksueel? "Het is een vreselijk gevoel niet te snappen wie je bent. Ik ben er echt ongelukkig door geworden. Ik heb veel over transseksualiteit gelezen, gezien, gehoord, en dacht alleen maar: dat ben ik niet. Ik voelde me anders, maar kon de vinger er niet op leggen." Tot Thijs op een artikel over interseksualiteit stuitte. "Ik riep hardop: 'Dit ben ik!'"

Dilemma

Hoera! Het is een.... Eh... Wat nou als je niet kunt zien of een baby een jongetje of meisje is? Bij sommige kinderen is het (anders dan bij Maya) bij de geboorte al onduidelijk of het een jongetje of een meisje is. Artsen en ouders staan voor een moeilijke keuze bij de geboorte van zo'n kindje. Kinderarts Hedi Claahsen van het Radboudumc in Nijmegen begeleidt interseksuele kinderen en hun ouders. Ze vertelt hier over de dilemma's waar ze tegenaan loopt bij de geboorte van een kind: maken we er een meisje van, een jongetje, of laten we het zo?

Interseksuelen, vroeger hermafrodieten genoemd, hebben een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. In de meeste gevallen wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit. Iemand kan bijvoorbeeld geen baarmoeder hebben, maar wel eierstokken. Het gevolg kan ook zijn dat het geslacht zowel op een vagina als op een penis lijkt.

Bloednerveus

Thijs kwam er via een MRI-scan in een ziekenhuis in Duitsland achter dat hij ook een zij was. "Ik weet nog dat ik die ochtend bloednerveus was. Kreeg geen hap door mijn keel, ging bij het ontbijt bijna over mijn nek van de zenuwen." In het ziekenhuis kreeg Thijs te horen dat hij niet alleen een penis, maar ook een vagina had. Die had alleen geen opening naar buiten toe en werd door artsen 'een blinde vagina' genoemd. "Ik vond het fantastisch om te horen. Eindelijk antwoorden."

Ook bleek hij een eierstok te hebben, aan de rechterkant. En, vergeleken met andere mannen, had Thijs heel weinig mannelijke hormonen. 

Thijs wordt Maya

Langzaam ging Thijs zichzelf meer begrijpen en accepteren. "Ik veranderde mijn naam naar Maya. Vanaf dat moment besloot ik dat ik een vrouw was. Met een penis, ja. Nou én?" Lange haren had Maya altijd al, vrouwelijke hormonen hoeft ze niet te slikken. "Mijn schoonheidsspecialiste noemde mijn baardgroei meer 'pluis'. En het is onverklaarbaar, maar ik lijk in een tweede puberteit terecht te zijn gekomen met een eierstok die nu normaal vrouwelijk hormoon produceert. Mijn borsten zijn nu van formaatje B-cup. Ik ben er zó blij mee."

Maya woont nu in Duitsland en wordt 'steeds gelukkiger'. Een relatie heeft ze nog niet, maar dat 'komt hopelijk nog wel'. Ze is er heel open over. "Soms zeggen mensen: 'Wat nou als je na een date met iemand in bed belandt en diegene ziet ineens dat je een penis hebt?' Dan denk ik: dat gebeurt niet. Ik heb geen geheimen, schaam me nergens voor, gooi het allemaal op tafel." Wel vindt ze het vervelend dat sommige mensen, mannen vooral, alleen maar nieuwsgierig zijn. "Maar daar trap ik niet in, hoor."

Ze heeft besloten dat ze haar penis niet laat verwijderen. "Joh, dat geeft alleen maar plasproblemen en blaasontstekingen. Bovendien: waarom zou ik? Ik ben ermee geboren." Wel laat Maya haar vagina 'openen', tijdens een operatie. Ze hoopt dat het volgend jaar zo ver is. "Dan ben ik écht een vrouw."

Mét zowel een penis als een vagina, dus. "Een bonus! Multifunctioneel", grapt Maya. Dan, serieus: "Dit is wie ik ben. Vrouw, hermafrodiet, maar vooral: Maya Posch."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Lees meer over
JongerenSeksualiteitSeksuele geaardheidBiseksualiteitSekseInterseksualiteit