Bjorn hoort onophoudelijk oorsuizen: 'Ik word er doodziek van'
De oorsuizen bezorgen hem slapeloze nachten. Bjorn (22) wordt er doodziek van. Sinds april vorig jaar hoort hij constant een hoge piep. Er is niets aan te doen, Bjorn zal ermee moeten leren leven.
Vorig jaar met Koningsdag ging het mis. Bjorn (die z'n achternaam liever niet noemt) had die dag met vrienden een festival bezocht in de Jaarsbeurs in Utrecht. Hij droeg net als zovelen geen gehoorbescherming, maar dat had-ie beter wel kunnen doen. "Sindsdien hoor ik namelijk een hoge piep in m'n oren, vergelijkbaar met de piep die uit oude televisietoestellen of ultrasone muizenverjagers komt." Niet alleen het feest in de Jaarbeurs, ook Bjorns hobby's (klussen en motorrijden) hebben vermoedelijk bijgedragen aan de gehoorschade.
Warme douche
Bjorn ondervindt de meeste last als hij gaat slapen. In z'n stille slaapkamer is er geen ontkomen aan. "Ik word er echt schijt- en schijtziek van", zegt hij. "Het enige dat nog een beetje helpt, is een warme douche voordat ik naar bed ga. Dat zorgt voor enige verlichting."
Om de schade aan zijn gehoor verder te beperken is Bjorn gestopt met motorrijden. Op z'n werk staat voor de afleiding de radio aan. "Als ik ergens geconcentreerd mee bezig ben, hoor ik het soms uren niet. Verder is de piep er altijd."
Ontstekingsremmers
Bjorn is pissig op z'n huisarts en de KNO-arts die hem 'niet serieus namen'. De behandeling die hij daarna in Duitsland kreeg, leek in eerste instantie te helpen. Hij kreeg ontstekingsremmers voorgeschreven en een injectie in z'n oor. Dat zorgde even voor verlichting, maar de klachten waren binnen no-time weer op het oude niveau. "Nu lijkt het wel alsof de klachten alleen maar toenemen, alsof het erger wordt."
"De klachten worden nog erger als ik stress heb, bijvoorbeeld voor tentamens of een presentatie op school. Dat zorgt voor een extreme toename van de piep." Zijn studie aan de Hogeschool Utrecht heeft door de oorsuizen vertraging opgelopen.
Bloedirritant
"En verder kom ik niet meer op feestjes om harde geluiden te mijden. Het is bloedirritant. Ik ben pas 22 en heb nog een heel leven voor me. Er is niets aan te doen, ik kan alleen maar doorgaan en proberen ermee te leven."
Hij wil dat kinderen en hun ouders zich ervan bewust worden dat geluid onomkeerbare schade kan veroorzaken. "Draag dus doppen."
Wat is tinnitus?
Oorsuizen betekent geluid horen dat er niet is. Je hoort een constante ruis, piep of brom in je hoofd, een hoge of een lage toon. Sommige mensen met tinnitus horen een heel muziekstuk. Continu of afwisselend. Dat voortdurende geluid in je hoofd kan er in een heel lichte vorm zijn, maar ook allesoverheersend.
De oorzaak van tinnitus ligt in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen. Die veroorzaken het zogenoemde 'fantoomgeluid'. Een onderliggende oorzaak voor het ontstaan van de tinnitus kan volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in 40 procent van de gevallen niet worden gevonden.
Hoe loop je oorsuizen op?
Oorsuizen komt steeds vaker voor. Erfelijke slechthorendheid kan een rol spelen bij het ontstaan van tinnitus, maar het hoeft niet. Een risicofactor is natuurlijk te lang in hard geluid zitten. Veel mensen lopen gehoorschade op tijdens een concert of door een te hoog volume op hun mp3-speler. Oorsuizen is ook een beroepsziekte, bijvoorbeeld onder militairen en veteranen. Ook medicijngebruik en gebruik van alcohol of drugs kunnen het risico op tinnitus vergroten.
Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlander wordt gek van oorsuizen