Lifestyle

Een maand geen alcohol, waarom ook jij dat eens zou moeten doen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEen maand geen alcohol, waarom ook jij dat eens zou moeten doen
RTL

Een maand geen druppel alcohol drinken. Makkelijk is het vaak niet, maar iedereen zou het eigenlijk moeten doen, adviseert het kennisinstituut Trimbos. Het levert namelijk veel op.

"Het zou zó goed zijn als iedereen dat eens zou doen", zegt Eva Ehrlich van het kennisinstituut Trimbos. Ze beantwoordt vijf vragen. 

1. Een maand niet drinken. Waarom zou iedereen dat eens moeten doen?

Er zijn twee belangrijke redenen.  

1. Je wordt je in die maand bewust van de rol die alcohol speelt in je leven. Tijdens het koken standaard een rood wijntje, in de kroeg altijd maar dat bier. Als je een maand niet drinkt, kom je erachter hoe alcohol drinken tot een gewoonte is geworden. Een norm. Het is heel goed om dat eens te doorbreken. Een eyeopener. Na die maand leert de ervaring dat mensen daarna ook echt minder gaan drinken. 

2. Een maand niet drinken is veel beter voor je gezondheid. Voor je lever, je huid, je conditie en je gewicht.

2. Als je een maand niet drinkt, wat doet dat met je gezondheid?

Om deze vier gezondheidsredenen zou je een keer moeten proberen een maand niet te drinken.

1. Je lever kan zich herstellen. Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die afgebroken moeten worden, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zich herstellen en zijn andere werkzaamheden oppakken.

2. Zonder alcohol slaap je beter. De kwaliteit van je slaap wordt namelijk beter. De zogenoemde REM-slaap, waarin je je emoties en informatie van de dag verwerkt, wordt beter als je  niet drinkt. Je lichaam hoeft namelijk minder energie te steken in de afbraak van alcohol en kan zich meer focussen op de REM-slaap. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust.  

3. Je immuunsysteem wordt sterker. Je bent minder vaak ziek. 

4.) Je valt af. Een wijntje is 82 kcal. Een mixje is goed voor 146 kcal (vergelijkbaar met een kroket). Stoppen met drinken betekent dus minder inname van calorieën. Bovendien zorgt alcohol voor een ander vervelend effect; het vertraagt de afbraak van vet uit je voeding. Als je dus niet drinkt heb je dat probleem niet. Je valt dus af. Hoeveel, dat verschilt per persoon. 

3. Wanneer zijn de eerste effecten voelbaar?

Dat zal voor iedereen verschillen. Zo kan het zijn dat mensen die stoppen met drinken in het begin juist minder goed slapen. Door alcohol val je namelijk makkelijker in slaap, maar vergis je niet: de kwaliteit van je slaap is minder als je drinkt. Je slaapt minder diep. 

Ook je fitter voelen, kan even duren. Maar onthoud: je gezondheid, je slaap en je lichaam gaan zich echt beter voelen. De één zal dat snel voelen, bij de ander kan dat een paar weken duren.

Ons alcoholgebruik 

  • Het gemiddeld aantal glazen per dag per drinker is 1,3 glas (cijfer uit 2015; is meest actueel).
  • In 2014 was dat nog: 1,4 glas.
  • Mannen drinken gemiddeld per dag: 1,7 glas
  • Vrouwen drinken gemiddeld per dag: 1 glas
  • Ouderen tussen de 65 en 75 drinken gemiddeld het meeste: 1,6 glazen per dag. 
  • Volgens verkoopcijfers zijn we de afgelopen jaren steeds minder gaan drinken. De consumptie van alcohol was het grootst in de 2e helft van de jaren ’70 en jaren 80. Sindsdien daalt het alcoholgebruik.  

Calorieën

  • ​1 wijntje = 82 kcal
  • 1 biertje = 102 kcal
  • Mixje = 146 kcal
  • Voor 1 glas alcohol moet je lever 1,5 uur werken. 
  • Vrouwen die veel alcohol drinken hebben meer kans op borstkanker, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  

Bron: Trimbos

4. Wat zijn de grootste valkuilen? En hoe tackel je die?

Als je een maand niet gaat drinken moet je je beseffen dat je een patroon moet doorbreken. Het is goed om je daar van tevoren bewust van te zijn en een alternatief te bedenken. Neem je bijvoorbeeld standaard een wijntje tijdens het koken; zoek dan een alternatief en ga iets anders doen. Drink je altijd bier in de kroeg; bedenk thuis wat je als alternatief gaat drinken.

En natuurlijk komen er reacties van je omgeving. Bedenk wat je gaat zeggen tegen je vrienden. Vaak denken mensen onterecht dat de omgeving er een enorm ding van gaat maken dat je opeens niet meer drinkt. Dat valt in de praktijk vaak heel erg mee. Wees wel voorbereid op die vraag, maar maak het niet groter dan dat het is. Veel mensen zullen je actie juist waarderen. Wees eerlijk en vertel waarom je een maand niet drinkt.

En dan kunnen mensen in het begin problemen krijgen met slapen. Bedenk dat dat over gaat. Uiteindelijk gaat de kwaliteit van slaap juist omhoog.

5. Wat moet je dan als je denkt dat je het niet volhoudt?

Wat heel erg helpt, is om steun te vinden in je omgeving. Stop samen met je partner, of deel je ervaringen op sociale media. Dat kan helpen. Bedenk ook: wankelen hoort erbij. Er zullen altijd momenten komen dat je trek in drank krijgt. Maar die gaan weer weg. Ook als je er niet aan toegeeft. Denk aan wat het je allemaal oplevert. Dan gaat het lukken.

 

Lees meer over
Nieuw toegevoegdAlcoholische drankenNiet-alcoholische drankenGezondheidszorgAlcoholmisbruikGezond levenNederland