Gezondheid

Trauma bij kinderen sneller te verhelpen met EMDR: 'Ik durf weer langs de plek waar het gebeurde'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© RTL Nieuws Trauma bij kinderen sneller te verhelpen met EMDR: 'Ik durf weer langs de plek waar het gebeurde'
RTL

Kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met de juiste hulp, zoals EMDR of schrijftherapie, in een paar uur tijd succesvol behandeld worden. Ook de 16-jarige Laura kreeg na een mishandeling EMDR.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen. Bij EMDR-therapie moet het kind aan hun trauma denken, terwijl ze tegelijkertijd oogbewegingen maken. Bij schrijftherapie zet het kind samen met de therapie het verhaal over de akelige gebeurtenissen en de gevolgen op papier. 

ZIE OOK: 'EMDR-therapie is geen trucje.' Brigitte terug bij af door klungelende psycholoog

Klinisch psycholoog Carlijn de Roos en haar collega's behandelden voor het onderzoek ruim honderd kinderen tussen de 8 en 18 jaar met een traumatische achtergrond. Zij vertoonden bijvoorbeeld na een verkeersongeluk of een verkrachting posttraumatische stress (PTSS). De kinderen werden behandeld met EMDR en schrijftherapie.

Vier sessies bleken voldoende voor een succesvolle behandeling. "EMDR en schrijftherapie waren even effectief in het verminderen van posttraumatische stressreacties, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen", zegt De Roos. De geboekte resultaten waren blijvend, bleek een jaar na behandeling.

'Enorm geholpen'

Zo'n 16 procent van alle kinderen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, ontwikkelt PTSS. "Kinderen met PTSS die niet worden behandeld, lijden onnodig, ontwikkelen steeds meer problemen en lopen verhoogd risico om opnieuw getraumatiseerd te worden", zegt De Roos. Het screenen op PTSS zou volgens De Roos in de jeugdzorg standaard voor alle stoornissen moeten zijn, zodat er snel gehandeld kan worden. "Snel ingrijpen en snel behandelen vermindert het lijden van kind en gezin."

En dat werkt echt, merkte ook de 16-jarige Laura. Toen ze in maart van werk naar huis fietste, werd ze uit het niets van haar fiets getrapt en mishandeld. Ze belandt in het ziekenhuis.

'Veel meer rust na EMDR'

Op de tweede dag in het ziekenhuis, kreeg Laura psychische hulp aangeboden. In eerste instantie sloeg ze dat af, tot ze een paar weken later denkt een van de daders te zien. 

"Ik raakte zo erg in paniek dat we toch dachten: ik ga hulp zoeken. Ik had buikpijn, veel stress en zag soms de man die mij van de fiets aftrapte ineens als een flits voor me." 

Laura kreeg drie EMDR-sessies. En dat bleek genoeg voor Laura. "Dat heeft me enorm geholpen. Ik kreeg veel meer rust. Nu durf ik weer langs de plek te rijden waar het gebeurde. Daarvoor durfde ik dat niet. Dat verschil was heel groot."

Een trauma vergeten door met je ogen te bewegen. Dat is ongeveer wat psychologen met de therapie EMDR doen. Zo werkt dat:

Lees meer over
Universiteit van AmsterdamGGZ NederlandGeestelijke gezondheidszorg