Lifestyle

Arme mensen snacken meer: 'Haal junkfood weg uit achterstandswijk'

Door RTL Nieuws Buurtfacts··Aangepast:
© ANPArme mensen snacken meer: 'Haal junkfood weg uit achterstandswijk'
RTL

Voedingsdeskundigen pleiten voor het weren van fastfoodzaken uit achterstandswijken. Waar veel snacks te koop zijn, is meer armoede, zijn zorgkosten vaak hoger dan gemiddeld en wonen meer volwassenen met obesitas, blijkt uit onderzoek van Buurtfacts.

Buurtfacts berekende per gemeente en postcodegebied de fastfooddichtheid. Gemiddeld zijn er in Nederland zes fastfoodrestaurants op 10.000 inwoners. In diverse achterstandswijken en in veel Limburgse gemeenten is dat aantal vele malen hoger. Juist die gebieden kampen ook vaker met problemen rond overgewicht. 

Bekijk de fastfooddichtheid bij jou in de buurt

Vergunningen afgeven

Volgens het Voedingscentrum ​heeft de problematiek meer oorzaken, maar toont het onderzoek wel aan dat er 'nog steeds' te veel fastfoodketens zijn in Nederland. Directeur Gerda Feunekes wil daarom dat er vanuit de overheid meer actie wordt ondernomen voor een gezonde voeding in achterstandswijken.

"Veel gemeentes zijn gelukkig al actief bezig met initiatieven als Jongeren op Gezond Gewicht en Sporten in de Buurt. Dan helpt het niet, in het kader van die integrale aanpak, als gemeentes een vergunning geven aan een frietkraam voor een basisschool of in een achterstandswijk."

Kansloze missie

Huisarts Jim de Vos herkent het probleem. Vijf fastfoodrestaurants telt het plein voor zijn praktijk in een achterstandswijk in Amsterdam-Noord. En de zesde is op komst. De Vos ziet veel mensen met obesitas en suikerziekte voorbijkomen. En het helpt niet als bij het verlaten van het pand meteen vijf ketens de verleiding van een vette hap aanprijzen. "Het is voor een huisarts een kansloze missie om leefstijl te veranderen", verzucht de dokter.


Thumbnail

"Dan kun je natuurlijk zeggen: niemand dwingt deze mensen en het is toch een vrije keuze? Maar zo werkt het niet. Als je hier woont sta je al 3-0 achter." De Vos pleit daarom ook voor minder fastfoodketens in achterstandswijken. "De overheid moet met gericht vestigingsbeleid komen om deze mensen in deze wijken te beschermen." 

Druk met  overleven

Vanuit de overheid wordt er via voorlichtingscampagnes gewezen op gevaren van ongezonde voeding. Maar volgens lector crossmediale communicatie Reint Jan Renes is dat niet genoeg om mensen in achterstandsgebieden te bereiken. "Arme mensen zijn zo druk met overleven dat ze letterlijk minder weerstand hebben tegen verleidingen. Ze gaan altijd voor de makkelijke weg, de korte termijn, zoals de snack."

Het weren van snackbars zou daarom beter helpen. "Beleid en regulering hebben pas echt effect. Maak het minder makkelijk beschikbaar, minder zichtbaar."

Meer op rtlnieuws.nl: