Dag lang minder geheugen door veel koppen
Als een voetballer in korte tijd flink wat keren kopt, heeft dat voor zeker 24 uur gevolgen voor zijn geheugen. Dat blijkt uit Schots onderzoek onder leiding van een Nederlandse neurowetenschapper.
Het onderzoek aan de universiteit van Stirling is gepubliceerd in het blad EBioMedicine. Spelers moesten voor het onderzoek twintig keer achter elkaar koppen met een machine die de bal naar hen schoot. De geheugenprestatie nam 41 tot 67 procent af, kwam uit het onderzoek naar voren. Na 24 uur bleek dit kortetermijneffect weer te verdwijnen.
De Nederlandse hersenwetenschapper Magdalena Ietswaart zegt dat het onderzoek is gedaan vanwege een groeiende bezorgdheid over koppen. In de VS is koppen voor jonge voetballertjes zelfs verboden. "Met het enorme aantal voetballers in de wereld in de gedachten, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn wat er gebeurt in de hersenen en welk effect koppen kan hebben", zegt Ietswaart tegen de BBC.
Meer onderzoek nodig
Het is voor het eerst dat in wetenschappelijk onderzoek een relatie is aangetoond tussen koppen en beschadiging van de hersenen. Ietswaart geeft aan dat er vervolgonderzoek nodig is. Dat zegt ook psycholoog Arend de Kloet, die onderzoek deed naar niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen, in het AD. "We weten hoe kwetsbaar het brein is, daarom is onderzoek naar de gevolgen van kopballen op lange termijn zeker nodig.''
Van een verbod op koppen voor kinderen is in Nederland nog lang geen sprake. De bondsarts van de KNVB, Edwin Goedhart, zegt zich in het AD niet al te veel zorgen te maken. "Ik ben er niet huiverig voor. Want in een gemiddelde training kop je geen twintig keer. Met genoeg hersteltijd en een goede techniek is koppen geen probleem'', zegt hij. De arts is er wel voorstander van dat er meer onderzoek komt.