Lifestyle

Als antibiotica niet meer werkt, kan fagentherapie helpen: 'Het is geen wondermiddel'

Door RTL Nieuws / Linda Samplonius··Aangepast:
© PrivefotoAls antibiotica niet meer werkt, kan fagentherapie helpen: 'Het is geen wondermiddel'
RTL

Een simpele blaas- of longontsteking zou ons fataal kunnen worden als we niet oppassen, aangezien steeds meer bacteriën immuun raken voor antibiotica. Maar voor sommige bacteriële infecties is er een oplossing: de fagentherapie. Tientallen Nederlanders vlogen er al speciaal voor naar Georgië.

"Bacteriofagen zijn een natuurlijke vijand van bacteriën", legt wetenschapper en microbioloog Stan Brouns uit. "Ze vermenigvuldigen zichzelf en hebben daar een bacterie voor nodig, die maken ze ziek en doden ze uiteindelijk. Zo kan een bacteriofaag dus een bacteriële infectie bestrijden."

In ons lichaam zitten al ontelbare bacteriofagen, ze krioelen bijvoorbeeld in onze darmen en houden zo de darmflora in balans. Omdat ons lichaam de fagen al kent, reageert het niet heel heftig als er bijvoorbeeld nieuwe fagen op een wond worden verspreid. Er zijn dan ook geen bijwerkingen bekend.

Geen wetenschappelijk bewijs

Deze oplossing klinkt perfect en lijkt de ideale oplossing als een antibioticakuur niet meer werkt. Toch wordt fagentherapie nog niet in Nederland gebruikt. "Omdat er geen klinische studies zijn gedaan naar het effect van fagen en het dus niet wetenschappelijk is bewezen dat de therapie werkt", zegt Brouns.

In Georgië wordt fagen al jaren gebruikt als goedkoop alternatief voor antibiotica. Nadat op 24 oktober het tv-programma Dokters van Morgen aandacht besteedde aan de bacteriofagentherapie, vlogen al tientallen Nederlanders die kant op voor een behandeling. Brouns: "Ook in Georgië is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt, maar daar zijn artsen al zo'n honderd jaar met de techniek bezig. Ze hebben tientallen fagen die werken voor verschillende bacteriën. Ze zien al jarenlang duidelijk resultaat."

(tekst gaat verder onder kader)

Miniatuurvoorbeeld

Gerda Andreas (81) vertrok eind november naar Georgië voor een fagenbehandeling.

"Al jarenlang was ik aan het kwakkelen met mijn gezondheid: blaasontsteking, koortslippen, hoge koortsen die wel drie weken aanhouden en een bacteriële infectie. Ik ging van de ene antibioticakuur naar de andere. Ik heb er zoveel gehad dat ik resistent werd. Uit de laatste kweek bleek dat vier verschillende bacteriën mijn lijf ziek maken, waaronder de besmettelijke ziekenhuisbacterie MRSA."

"Samen met mijn dochter ging ik naar de huisarts voor een overleg. Hij vertelde dat hij geen nieuwe kuur meer voor me had, maar wees me op de fagentherapie. 'Als je ergens nog een oude sok hebt liggen, is dit misschien wat voor u', zei hij. Hij wist niet precies wat het was en ik moest het volledig zelf uitzoeken. Mijn dochter kwam in contact met Lies Planje, die contact heeft met het Eliava Instituut in Georgië."

"Het zou bij elkaar iets meer dan 5.000 euro kosten die de verzekering niet zou vergoeden. Ik heb het geld, ben geestelijk goed gezond en besloot ervoor te gaan. Het was vrij complex: ik moest eerst een monster opsturen. Met dat monster wordt de gevoeligheidstest gedaan, om zo te kijken mijn bacteriën gevoelig zijn voor fagen. Eind november vloog ik samen met mijn zoon voor twaalf dagen naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Ik heb er verschillende onderzoeken ondergaan en negen behandelingen gehad."

Fagendrankje

"De eerste dag kreeg ik meteen mijn fagendrankje, dit was een vloeistof die rook naar bouillon. De fagen werden ook ingespoten via mijn urinebuis in mijn blaas. Alles waar een infectie zat, werd bestreden. Ik had een eigen cocktail van fagen: de een was een tablet, de ander een vloeistof. Ik voelde me vijf dagen later al beter. Nog steeds voel ik me goed. Alle klachten die ik eerst had, zijn weg. Het is ongelooflijk."

Miniatuurvoorbeeld

Hoop, maar niet voor iedereen geschikt

Toch is de fagentherapie niet voor elke patiënt geschikt. Lies Planje is de schakel tussen het Eliava Instituut in Georgië en patiënten in Nederland die er naartoe willen. "Technisch gezien kun je zeggen: er is één faag die één bacterie kan aanvallen en vernietigen. Maar patiënten hebben vaak ook last van andere klachten, waardoor niet altijd van tevoren duidelijk is of de therapie aanslaat."

Patiënten krijgen al snel hoop als ze van de therapie horen. "Maar het is niet zo simpel dat je urine opstuurt, een flesje fagen krijgt en je van je infectie af bent. Het beste is om naar de kliniek te komen waar een medisch team van specialisten de patiënt begeleidt in het proces en de behandeling aanpast als dat nodig is."

Ook Djenna (8) gaat naar Georgië voor fagentherapie

Bekijk hier het verhaal van de 8-jarige Djenna. Zij kampt met blaasontsteking en gaat daarvoor twee weken naar Georgië.

Lees meer op rtlnieuws.nl:
Djenna (8) heeft altijd blaasontsteking en antibiotica helpen niet meer

Lees meer over
GezondheidszorgMicrobiologieAntibiotica