Gezondheid

COPD-patiënt Joop (65) minder vaak naar het ziekenhuis door nieuwe thuistest

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PrivéfotoCOPD-patiënt Joop (65) minder vaak naar het ziekenhuis door nieuwe thuistest
RTL

Goed nieuws voor duizenden COPD-patiënten: doordat ze thuis zelf metingen kunnen doen, hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis voor controle. Dit is een zegen voor Joop Bremer (65).

"Als ik mijn warme huis uit stap en in een koude auto ga zitten, moet ik vijf minuten uitrusten voordat ik kan functioneren. Bij het ziekenhuis stap ik in de rolstoel die mijn vrouw voor me haalt. Weer duurt het een paar minuten voordat mijn adem weer normaal is. Dan moeten we voorbij de stationair draaiende taxibusjes en rokende patiënten die voor de deur van het ziekenhuis staan, verschrikkelijk. Ik zorg dat ik minimaal een half uur van tevoren op de longafdeling ben."

Joop heeft al achttien jaar COPD en een longinhoud van 22 procent. Een ziekenhuisbezoekje kost hem een halve dag. Naast dat het bakken energie kost, is er ook de kans op besmetting. "Op zo'n longafdeling zijn veel patiënten met een overdraagbare infectie. Door mijn lage weerstand pak ik ziektes snel op. Ik durf met deze griepgolf niet eens naar de markt."

Controles via de app

Patiënten met COPD moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Deze bezoeken zijn erg zwaar vanwege hun beperkte longinhoud. Daarom ontwikkelde verpleegkundig specialist in het Slingeland Ziekenhuis Maritha Spekschoor samen met Ingrid Zweers, gespecialiseerde longverpleegkundige van Sensire, vier jaar geleden samen met zorginnovatiebedrijf FocusCura 'COPD in beeld'.

De patiënt stuurt twee keer per week zijn of haar waarden door via de app, die wordt gemonitord door gespecialiseerde verpleegkundigen vanuit het Medisch Service Centrum NAAST. Bij een afwijkende waarde nemen ze via video contact op met de patiënt en eventueel wordt een longverpleegkundige ingeschakeld.

Wat is COPD?

  • COPD is een chronische longziekte. Patiënten hebben moeite met ademen omdat hun longen ontstoken en beschadigd zijn. Omdat ze minder zuurstof hebben, kost traplopen, boodschappen doen of aankleden veel moeite.
  • Bijna altijd is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma.
  • In Nederland zijn 600.000 COPD-patiënten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak is.

Bron: longfonds.nl

Specialist op afstand

"Onze COPD-patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis", zegt Maritha Spekschoor. "Ze worden gezien op het juiste moment, net voordat ze een longaanval hebben nemen ze contact met ons op. Dan kunnen we via video direct met de patiënt meekijken wat er aan de hand is en wat er gedaan moet worden."

Joop was de eerste patiënt die met de app aan de slag ging. Joop: "De app werkt perfect. Ik word twee keer per week gecontroleerd, lichamelijk, emotioneel en mijn conditie." Zijn gegevens worden doorgestuurd naar het Medisch Service Centrum van Sensire, dat aan het ziekenhuis is verbonden. "Zij adviseren me of ik meer medicijnen kan pakken, meer zuurstof kan toedienen of dat ik naar het ziekenhuis moet komen."

'De lijntjes zijn kort'

Het Medische Service Centrum is dag en nacht bereikbaar. "Het is fijn dat de lijntjes kort zijn, want als ik een longaanval voel aankomen, kost het me bakken energie om via de huisartsenpost de juiste arts in het ziekenhuis te bereiken."

Jaren geleden moest Joop om de twee maanden naar het ziekenhuis, nu maar één keer per jaar. Dit is een enorme besparing in de zorgkosten. Door het succes loopt er nu een wetenschappelijk onderzoek van het LUMC naar het effect van deze nieuwe manier van zorgverlenen en de thuismeetapp op het aantal spoed- en heropnames in het ziekenhuis. Inmiddels hebben vijftien ziekenhuizen zich aangesloten bij het drie jaar durende onderzoek.

Meer op rtlnieuws.nl: