'Laat je testen'

Herre kreeg hartstilstand tijdens het hardlopen: 'Doe vooraf een conditietest'

Door RTL Nieuws / Madelon Meester··Aangepast:
Herre kreeg hartstilstand tijdens het hardlopen: 'Doe vooraf een conditietest'
RTL

Afgelopen weekend overleed een deelneemster van de Dam tot Damloop. Ze werd ter plekke gereanimeerd, maar bezweek later in het ziekenhuis. Herre Zwart (53) maakte iets soortgelijks mee, maar kan het gelukkig navertellen.

Het was een zware loop, herinnert Zwart zich, de Midwinter Marathon in Apeldoorn waaraan hij vorig jaar meedeed.  "Het was winters weer en er zaten een paar stevige klimmetjes in. Het was ook voor het eerst dat ik een afstand van 25 kilometer ging afleggen, maar ik had mijn snelheid erop aangepast. Ik hoefde geen goede tijd neer te zetten, ik genoot van het winterse weer en de omgeving."

Daarbij: hij had goed getraind, was een geoefende loper en voelde zich lekker. Toch ging het 500 meter voor de finish helemaal mis. Zwart stortte neer: een hartstilstand.

Geluk bij een ongeluk

Hij had het geluk dat er net een vrouw achter hem liep die een reanimatiecursus had gevolgd en al eerder iemand had moeten reanimeren. "Anderen probeerden me in een stabiele zijligging te leggen, maar zij riep dat dat geen zin had", hoorde Zwart later in het ziekenhuis. "Ze begon te reanimeren, een politieagent nam het daarna over en uiteindelijk duwde een bedrijf een AED onder het hek door."

Dankzij die AED, een reanimatie-apparaat dat een elektrische schok toedient, kan Zwart het navertellen. "Ik blijk een aangeboren afwijking aan mijn aortaklep te hebben. Doordat dit bij mij nooit is ontdekt, is mijn aortaklep verkalkt geraakt en is hij blijven openstaan. Daardoor stroomde er evenveel bloed naar mijn hart toe als eruit. Ik had het geluk dat mijn aortaklep tijdens het reanimeren weer begon te werken."

Waarschuwing

"Mensen die veel sporten, krijgen sneller last van verkalking als de aortaklep niet goed werkt", vertelt Zwart. Daarom vindt hij dat sportevenementen waarbij een grote inspanning wordt geleverd, deelnemers van tevoren moeten waarschuwen. Iedereen zou van tevoren een inspanningstest moeten doen, vindt hij. "Een afwijking van de aortaklep is door artsen waar te nemen als een soort ruisje. Als ik van tevoren een conditietest had gedaan, hadden ze afwijking kunnen ontdekken."

Inmiddels is Zwart er weer helemaal bovenop. Hij heeft een carbon kunstklep gekregen en drie maanden na de operatie fietste, rende en zwom hij alweer. "Het enige vervelende is dat ik mijn hartklep hoor. Anderen kunnen het ook horen als het erg stil is. Het geluid is te vergelijken me een tikkende klok. Mijn vrouw zegt weleens: hou toch eens op met klepperen."

Niet bang

Bang dat het weer zal misgaan, is Zwart niet. "Ik ren altijd op mijn hartslagmeter en ik doe rustig aan. Het enige is dat ik ervoor moet zorgen dat mijn bloeddruk niet te hoog wordt."

De organisatie van de Midwinter Marathon in Apeldoorn heeft volgens Zwart goed opgetreden na het ongeluk. "Ik heb een mooie bos bloemen gekregen. Maar waarover ik wel teleurgesteld ben, is dat ik geen medaille voor deelname heb ontvangen. Ik strandde 500 meter voor de finish. Regels zijn regels volgens de organisatie."

Meer op rtlnieuws.nl

Lees meer over
GezondheidSportHartinfarctHart- en vaatziektenHardlopenApeldoorn