Zahra (21) voelde zich eenzaam: 'Ik durfde niemand te vertellen over mijn psychose'

400 Facebookvrienden, maar niemand om je hart bij te luchten. Zahra Hagouchi (21) uit Diemen voelde zich jarenlang eenzaam. Ze had mentale problemen en kon daar met niemand over praten. "Ik schaamde me ervoor."
Een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Daarom start vandaag de Week tegen de eenzaamheid. Bij eenzaamheid wordt vaak gedacht aan ouderen, maar ook veel jongeren hebben eenzame gevoelens. En voor hen is het extra moeilijk om daarvoor uit te komen, weet Zahra.
Zware psychose
Zahra werd op haar 17e overvallen door een zware psychose. "Ik wist niet wat me overkwam", vertelt ze. Ze kende het woord niet eens, laat staan dat ze ooit had gedacht er zelf mee in aanraking te komen. "Ik dacht dat de psychiater me iets op de mouw speldde." Maar haar situatie was ernstig: Zahra werd drie weken opgenomen op een gesloten afdeling. "Het ging helemaal niet goed met mij."
Eenmaal thuis durfde ze niemand te vertellen wat haar was overkomen. "Ik schaamde me. Op mentale ziektes rust toch een beetje een taboe, je wilt niet voor gek worden versleten." Na haar opname voelde ze zich nog niet helemaal de oude, maar daarover praatte ze alleen met een professionele hulpverlener. "De gedachtes die door mijn hoofd spookten, daar kon ik niet makkelijk over praten. Ik had het idee dat mijn vriendinnen me niet zouden begrijpen."
Our Life Project
Nu, vier jaar later, deelt Zahra haar verhaal via Our Life Project. Samen met negen andere meiden die zich heel eenzaam hebben gevoeld, vertelt ze in vlogs en op sociale media over wat haar bezighoudt. Ze vindt het belangrijk om eenzaamheid én mentale ziektes bespreekbaar te maken. Om te laten zien dat het oké is om je kwetsbaarheden te tonen. Want juist op sociale media lijkt dat vaak not done. Facebook, Instagram en Snapchat staan vol vrolijke selfies, video's en statusupdates: 'kijk eens hoe leuk ik het heb!'
Zahra denkt daarom dat sociale media eenzaamheid verergeren. "Op Facebook heb ik 400 vrienden, maar met hen deel ik niet alles. Door sociale media wordt je netwerk wel groter, maar ik heb het idee dat vriendschappen er minder hecht door zijn geworden. Omdat je constant kan zien wat iedereen doet, bel je niet meer zo snel iemand op om te vragen hoe het gaat. Het is allemaal zo oppervlakkig, dat vind ik jammer."
'Praat erover'
Ze zou graag zien dat mensen niet alleen hun successen met elkaar delen. "Praat erover als je je rot voelt, als je eenzaam bent, depressief of suïcidaal. Daar is niets mis mee. En het voelt goed om het te delen."
Zahra spreekt uit ervaring: sinds haar deelname aan Our Life Project voelt ze zich niet meer eenzaam. "Met de andere meiden en initiatiefnemers kan ik over alles praten nu, we zijn een grote familie. En ik krijg alleen maar positieve reacties van mensen, over dat ik ervoor uit durf te komen."
Meer op rtlnieuws.nl:
Eenzaam ben je niet alleen