Tips van Zamarra: zo lang kun je huishouddoekjes gebruiken

De keuken, de plek waar we ons eten voorbereiden moet natuurlijk wel spik en span zijn. Maar hoe netjes die ook lijkt, al die onzichtbare micro-organisme vinden het met al die doekjes en sponsjes een heerlijke plek. Zamarra legt uit hoe je er thuis voor kan zorgen dat je keuken écht schoon is.
We worden continu door micro-organismen omringd. Ze bevinden zich niet alleen overal om ons heen, maar ook op onze huid en in onze darmen. Er zijn drie hoofdgroepen micro-organismen: bacteriën, schimmels en virussen. Verreweg de meeste micro-organismen zijn onschuldig of zelfs nuttig. Slechts enkele kunnen ziektes veroorzaken. Zamarra vertelt hoe je deze ziekmakende organismen kunt voorkomen in de keuken.
Doekjes, sponsjes, theedoeken
Over vaatdoekjes en keukensponsjes wordt vaak gezegd dat ze vreselijk veel micro-organismen bevatten. Dat klopt. De meeste bacteriën hebben vocht en een temperatuur nodig tussen de 20°C en 40°C om zich te vermenigvuldigen.
Zeker als je zo'n warm en vochtig doekje opgefrommeld neerlegt, kunnen er in korte tijd enorm veel bacteriën in groeien. Of ze nou goed zijn of slecht: die wil je niet over je aanrecht uitsmeren.
Om te voorkomen dat je die micro-organismen verspreidt met je sponsje of vaatdoekje, is het verstandig om het doekje goed uit te spoelen na gebruik en dan uit te hangen. Je kunt hem nog beter laten drogen op de verwarming. Na een dag gebruik gooi je het doekje in de was en was je het op ten minste 60°C. Vanaf die temperatuur gaan micro-organismen dood.
Schuursponsjes en keukensponsjes blijven lang vochtig en kunnen schimmels en bacteriën bevatten. Deze kun je ook gewoon in de wasmachine wassen op 60°C, dat realiseren veel mensen zich niet.
Tip: heb je niet zo veel sponsjes en doekjes of was je maar heel af en toe op 60°C? Dan kun je het doekje of sponsje ook overgieten met heet water (minstens 60°C) en het een tijdje laten weken.
Was je met de hand af? In een vochtige theedoek kunnen ook bacteriën groeien. Laat dus ook je theedoek goed drogen (liefst op de verwarming) nadat je hem hebt gebruikt en vervang hem om de twee dagen. De handdoek vervang je dagelijks.
Hygiëne in de koelkast
Schimmels en bepaalde bacteriën kunnen ook overleven en vermeerderen in de koelkast. Je kunt behoorlijk ziek worden als je voedingsmiddelen te lang bij een te hoge temperatuur bewaart in de koelkast. De temperatuur moet tussen 4 en 7 graden liggen. Je kunt dit opmeten met een koelkastthermometer.
Controleer regelmatig de houdbaarheidsdata van je koelkastproducten en zet kliekjes en andere voedingsmiddelen die snel op moeten op de bovenste plank zodat je ze ziet. Zet ook altijd een uiterste houdbaarheidsdatum datum op je kliekjes! Wist je dat je je kliekjes maximaal twee dagen kunt bewaren? Daarna is de kans te groot dat er schadelijke bacteriën groeien.
"Wist je dat je je kliekjes maximaal twee dagen kunt bewaren?"
Kruisbesmetting
Mensen worden ook ziek door kruisbesmetting, bijvoorbeeld door bacteriën uit rauw vlees die via een mes op ander eten terecht komen. Gebruik daarom het liefst aparte snijplanken voor vlees en groenten.
Heb je die niet, was de plank tussendoor goed af met heel heet water of overgiet hem met kokend water. Wel even goed borstelen met de afwaskwast om alle bacteriën ook uit de kleine krasjes van de snijplank te halen. Daarna kun je die plank weer veilig gebruiken om sla op te snijden.
Met deze weetjes houdt iedereen een ‘echt’ schone keuken, en is het ook vrij van schadelijke micro-organismen!


