Zo zit dat!

Eieren in de koelkast of erbuiten bewaren? Zo zit het!

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Eieren in de koelkast of erbuiten bewaren? Zo zit het!
RTL

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de beste bewaarplek voor eieren. Terwijl de één stellig beweert dat je ze beter ín de koelkast kunt bewaren, denkt de ander dat ze beter buiten de koelkast kunnen liggen. Ze liggen immers in de winkel ook buiten de koeling. Hoe zit dat nou? We leggen het je uit.

Het klopt dat je in principe een voorbeeld kunt nemen aan ‘het koelingbeleid’ van de supermarkt. Liggen de tomaten in de winkel buiten de koeling? Dan kun je ze thuis ook beter buiten de koelkast bewaren, op een droge (koele) plek. In de koelkast drogen ze namelijk uit en wordt de smaak aangetast. Hetzelfde geldt voor paprika’s, komkommers en alle andere soorten groenten en fruit buiten de koeling. En liggen de voorgesneden groenten in de winkel in de koeling, dan kun je die thuis dus beter ook in de koelkast bewaren. Toch bestaat er een uitzondering. Want eieren kun je thuis dus beter ín de koelkast bewaren, terwijl ze in de winkel inderdaad toch écht buiten de koeling liggen.

In de koelkast langer vers

Eieren blijven langer vers wanneer je ze in de koelkast bewaart, het liefst op een constante temperatuur van 4°C. Dit komt omdat de koude temperatuur de groei van bacteriën remt, waardoor ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Laat de eieren in het doosje

Ook is het beter om ze in het kartonnen doosje te bewaren, zodat ze niet uitdrogen. Daarnaast zijn de eierschalen erg poreus en kunnen ze gemakkelijk geuren van ander voedsel uit je koelkast opnemen en kan dit zelfs (de inhoud van) het ei bereiken. Het doosje vormt hier echter een extra barrière tegen.

Waarom liggen eieren in de winkel buiten de koeling?

Nu horen we je denken: ‘Waarom doet de winkel het dan verkeerd, als ze eigenlijk ín de koeling moeten?’. Nee, de winkel doet het niet verkeerd en er is een logische verklaring voor. De eierschaal beschermt de inhoud van het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, bacteriën en ander vuil. Maar zodra het ei vochtig wordt kunnen de schadelijke bacteriën sneller groeien.

De winkel denkt daarom een stap vooruit. Want als in de winkel de eieren uit de koeling zou pakken en daarna op weg naar huis gaat, zijn de eieren vaak toch zeker wel een halfuurtje buiten de koeling. Door die temperatuurschommeling treedt er condensvorming op en worden de eieren toch nog vochtig, waardoor bacteriën kunnen toeslaan. Wanneer de winkel ze sowieso al buiten de koeling bewaart is er minder kans op hevige temperatuurschommelingen en condensvorming. Ook vóórdat de eieren in de winkel liggen wordt hier al rekening mee gehouden, want tijdens het transport richting de winkel wordt de temperatuur zo constant mogelijk gehouden. Eenmaal thuis aangekomen kun je de eieren uiteindelijk het beste in de koelkast bewaren, en ze er dus pas weer uithalen wanneer je ze consumeert! 

Fotocredits

Headerfoto: Kelly Neil

Bron: Voedingscentrum

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees meer over
Voedsel