Lifehacks!

Lifehacks: met deze handige tips bespaar je een hoop tijd en moeite in de keuken

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Lifehacks: met deze handige tips bespaar je een hoop tijd en moeite in de keuken
RTL

Even lekker de tijd nemen om uitgebreid te koken kan heerlijk zijn, maar de realiteit is vaak toch dat het allemaal snel moet gebeuren en zo min mogelijk rommel moet achterlaten. Om dit allemaal net iets soepeler te laten verlopen kunnen deze trucs, tips en handigheidjes wel eens van pas komen.

1. Bakpapier verfrommelen

Doordat bakpapier meestal opgerold uit de verpakking komt krult het papier continu weer terug in de opgerolde vorm. Hartstikke onhandig natuurlijk. Gelukkig is dit heel simpel op te lossen, simpelweg door een prop van het bakpapier te maken en ‘m daarna weer uit te strijken. Er zitten nu wel kreukels in het bakpapier, maar dat geeft niks voor je baksels én hij blijft tenminste wel plat liggen.

2. Houten pollepel op de pan

Je let even niet op of je pan met aardappelen, rijst of pasta kookt alweer over. Behalve… als je een houten pollepel horizontaal op de pan legt. Je zal zien dat het water dan niet boven de rand van de pan uit zal komen.

Dit werkt overigens als volgt: Wanneer de belletjes in het water het hout raken barsten ze open, waarna de stoom uit de belletjes condenseren zodra ze de houten lepel aanraken. De condens wordt daardoor weer water, omdat de lepel kouder is dan het kookpunt. Wanneer je een metalen lepel zou gebruiken, dan zou deze wél heet worden en werkt de truc niet.

3. Ui snijden zonder te huilen 

De ui is bij veel mensen het minst favoriete ingrediënt om te snijden. Niet alleen omdat al die laagjes nog wel eens voor rommel en chaos op je snijplank kunnen zorgen, maar ook omdat ui vreselijk kan prikken aan je ogen. Tot huilen aan toe. Nu bestaan er tientallen verschillende trucjes om dit tegen te gaan, van een broodkorst onder je lip tot water in je mond tijdens het snijden. Maar wat ons betreft is de effectiefste truc om direct het hart uit de ui te snijden. Snijd eerst het kontje eraf, waarna je met een scherp mesje gemakkelijk de kern uit de ui kunt wippen. Ook zou je de ui doormidden kunnen snijden en daarna de gehalveerde kernen eruit kunnen halen. Hierna kun je de ui gewoon snijden zónder brandende en tranende ogen.

4. Anti-slip snijplank

Een schuivende snijplank tijdens het snijden van je groenten is niet alleen heel vervelend maar ook nog eens gevaarlijk. Dit kun je gelukkig heel makkelijk voorkomen door een nat keukenpapiertje onder de snijplank te leggen. That’s it!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

5. De ei-check

Een bekende truc misschien, maar er wordt nog altijd veel te veel (goed) voedsel weggegooid, dus we kunnen ‘m niet vaak genoeg herhalen. Dus wanneer je twijfelt of een ei nog goed is kun je dit heel gemakkelijk controleren met een kommetje water.  

Een ei bevat naast een eidooier en eiwit ook een klein luchtzakje. Wanneer een ei vers is, dan is deze luchtzak circa 0,3 cm diep en 2 cm breed. Maar wanneer een ei al wat ouder is verliest het ei vocht en koolstofdioxide. Hierdoor wordt het luchtzakje groter, waardoor het ei beter zal drijven. In hoeverre het ei nog vers is kun je dus controleren aan de hand van het drijfvermogen.

Wanneer het ei supervers is ligt het ei horizontaal op de bodem. Blijft het ei wel op de bodem liggen, maar steekt de bolle kant schuin omhoog, dan is het ei circa 1 à 2 weken oud. Ook dan is het ei nog prima te eten. Blijft het ei verticaal op de bodem liggen, dan is het ei 2 tot 4 weken oud en kun je het nog steeds eten. Wanneer het ei echt aan het oppervlak drijft, dan is het ei bedorven.

6. Gekristalliseerde honing vloeibaar maken

Wanneer honing een tijdje in de kast staat kan het gebeuren dat de honing gaat kristalliseren. Dit verandert in principe niks aan de smaak – en het is ook zeker niet bedorven! – maar het kan wat onhandig zijn. Gelukkig kun je de honing weer makkelijk vloeibaar maken door het potje of flesje een paar minuten in een pan met heet water te zetten.

7. Potjes openmaken

Hoe sterk je ook bent, er zit af en toe gewoon een potje tussen dat niet op de normale manier open te krijgen is. Door met het uiteinde van een platte lepel even onder de rand van de draaideksel te steken verbreek je het vacuümvermogen en zal je merken dat de deksel nu wel makkelijk open gaat.

Ook kan het helpen om rubberen handschoenen aan te doen, of een rubberen elastiekje om de deksel te doen. Op die manier heb je namelijk veel meer grip.

8. Razendsnel knoflook pellen

Heb je voor je gerecht aardig wat teentjes knoflook nodig, en heb je geen zin om ze één voor één uit de bol te pulken en ze stuk voor stuk te pellen? Logisch, dat kan ook veel sneller. Leg simpelweg de knoflookbol op z’n zijkant op het aanrecht en druk ‘m met beide handen plat, zodat de teentjes losraken. Doe de knoflookbol vervolgens in een pan met deksel en schud 5 tot 10 seconden flink heen en weer. Daarna zul je zien dat alle teentjes los zijn gekomen. Daarnaast zijn als het goed is zelfs alle vliesjes losgeraakt van de teentjes. 

Fotocredits