Bevroren fruit versus vers fruit: de voor- en nadelen op een rij
Steeds vaker zie je de meest kleurrijke smoothies en breakfast bowls voorbijkomen met allerlei verschillende soorten verse vruchten. Het verse fruit wordt daarentegen ook vaak vervangen door bevroren fruit. Er bestaat een groot verschil in welke vorm fruit wordt gegeten. Zo gaan er door de manier waarop veel vruchtensappen worden gemaakt veel voedingsstoffen verloren door het persen. Maar hoe zit dit dan met diepvriesfruit? Is dit ook ongezonder dan vers fruit? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Vers fruit ook echt vers?
Fruit is het meest vers wanneer het op een punt is dat het de meeste vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten bevat. Als je het fruit van de boom plukt zodra deze rijp is en vervolgens gelijk eet, haal je het meeste uit je vrucht.
Het fruit dat naar de supermarkten vervoerd moet worden ondergaat een totaal ander proces. Deze vruchten worden vaak al eerder geplukt, omdat er dus nog tijd overheen gaat voordat men het kan kopen.
Het moet worden geplukt, gewassen, vervoerd, ingepakt, opnieuw vervoerd en vervolgens in de winkelschappen worden gelegd. Het duurt dan bovendien vaak ook nog even voordat het wordt gekocht en uiteindelijk in jouw fruitschaal belandt.
Bevroren fruit
Bij diepvriesfruit worden de vruchten wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het fruit wordt dan binnen een paar uur ingevroren waardoor de gezonde voedingsstoffen en alle vitaminen niet verloren gaan. Het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken wordt als het ware gestopt. Maar let wel op: hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter.
Bij het invriezen mag de temperatuur niet hoger zijn dan -18 graden en het is ook niet verstanding om het fruit opnieuw in te vriezen als het eenmaal volledig ontdooid is.
Waarom dan diepvries fruit?
Het is nu dus duidelijk dat bevroren fruit niet ongezonder is dan vers fruit, maar waarom zou je er dan voor kiezen? Dit zijn de voordelen ten opzichte van verse vruchten:
- Diepvriesfruit kun je in de supermarkt kopen in handige doosjes. Zo slingert er dus nergens meer fruit rond in je huis.
- Bevroren fruit is een stuk goedkoper dan vers fruit! Het is dus ook zeker voordelig voor je portemonnee.
- Bevroren fruit is niet seizoensgebonden. Je kunt dus nog steeds genieten van je favoriete zomerfruit in de winter!
- Diepvries fruit is een stuk langer houdbaar dan vers fruit. Voordelig voor jou en je gaat tegelijkertijd voedselverspilling tegen wat natuurlijk beter is voor het milieu.
Weetje: De bevroren variant van aardbeien en bessen kunnen zelfs gezonder zijn dan de verse!
Er zitten dus genoeg voordelen aan het kiezen voor bevroren fruit. Wel kunnen ingevroren vruchten wat van hun smaak en textuur kwijtraken. Daarbij zijn tropische vruchten zoals passievrucht, granaatappel, mandarijn, sinaasappel en citrusfruit minder geschikt om in te vriezen.
Kies dus vooral wat beter voor jou werkt en wat jij lekkerder vindt!
Fotocredits
- Headerfoto: shauste
- Foto 2: Dana Devolk