Bespaartips

4 tips om deze winter energie en geld te besparen met kleine aanpassingen in huis

Door Laura Vrooland··Aangepast:
4 tips om deze winter energie en geld te besparen met kleine aanpassingen in huis
RTL

In de winter zetten we de verwarming allemaal weer wat hoger en blijven we net wat langer onder een hete douche staan. Maar we willen natuurlijk niet dat de gas- en energierekening erg omhoogschiet. Wanneer we denken aan besparen wordt vaak gedacht dat alleen grote ingrepen effect hebben, zoals overstappen op zonnepanelen, het installeren van dubbel glas of het isoleren van muren. Maar huishoudcoach Zamarra laat zien dat je met kleine ingrepen in huis ook heel wat kunt besparen!

Tip 1: Zet je thermostaat 1 graden lager

Je kunt per jaar 90 euro besparen door je thermostaat 1 graden lager te zetten. Zo hoef je niet meteen kou te lijden – zeker niet als je een extra warme trui of sokken aandoet – maar bespaar je ook nog energie! 

Daarbij kan een slimme thermostaat erg handig zijn. Zo’n thermostaat is namelijk verbonden met je telefoon waardoor hij precies weet wanneer je het huis verlaat. De thermostaat krijgt dit dan doorgegeven waarna hij zichzelf automatisch een stukje lager zet. 

Overige thermostaat tips:

  • Zet je verwarming als je naar bed gaat op 15 graden. Hier bespaar je per jaar zo’n 180 euro mee! 
  • Als je vloerverwarming hebt, zet deze dan niet lager dan 17 of 18 graden. Het kost namelijk veel tijd om op te warmen en dat kost dan eigenlijk meer energie.
  • Verwarm alleen de ruimtes in huis waar je veel bent en doe daarbij alle deuren dicht. Zo bespaar je 240 euro per jaar! Met behulp van een deurveer valt de deur vanzelf achter je dicht en hou je de warmte lekker binnen.  
  • Ga je in de herfst of tijdens kerst op vakantie? Zet dan je thermostaat op vorstvrij, wat tussen de 5 en 10 graden is. Zet daarbij alle deuren in huis open zodat de temperatuur overal gelijk is.
     

Tip 2: Stap over op ledlampen

Vervang iedere spaar-, gloei- of hallogeenlamp in huis voor een ledlamp. Deze zijn een stuk milieuvriendelijker omdat ze veel zuiniger zijn. Gloeilampen en hallogeenlampen mag je in de vuilnisbak gooien, maar spaar- en ledlampen moet je wel in een aparte bak inleveren.

Tip 3: Gebruik een waterbesparende douchekop

Bijna 20% van het gasverbruik gaat op aan warm water en dan voornamelijk in de badkamer en de keuken. Met behulp van een waterbesparende douchekop kun je 50 euro besparen. Deze laat namelijk maximaal 7,2 liter water per minuut door.

Dit kun je meten door water voor een minuut lang in een emmer te laten stromen en een streepje te zetten bij 7,2 liter. Als het water hier overheen gaat is het dus verstandig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen of je oude te vervangen.

Tip 4: Vervang een oude koelkast en vriezer

De koelkast en vriezer verbruiken in huis de meeste energie. Dit kan wel oplopen tot een tientje per maand! Normaal gesproken kun je oude apparatuur het best laten repareren, maar een oude koelkast of vriezer (of wasmachine) kun je beter vervangen door een nieuwe. Dit kost namelijk minder energie dan het laten maken van zo’n apparaat.

Ga met deze tips aan de slag en bespaar een hoop geld deze winter!

Fotocredits

Headerfoto: Getty Images - Stefan Cristian Cioata

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenGeldEnergieEnergierekening