Gerechten met bananen

Dit kun je allemaal maken van overrijpe bananen

Door Laura Vrooland··Aangepast:
Dit kun je allemaal maken van overrijpe bananen
RTL

Je hebt net een prachtige knalgele tros bananen in je fruitschaal gelegd, maar na een paar dagen beginnen de bananen al bruin te worden. Bananen kunnen in een oogwenk overrijp worden. Dit komt door het gas ethyleen dat tijdens het rijpen ontsnapt aan de steel. Ze zien er hierdoor misschien iets minder lekker uit, maar weggooien is zonde! Je kunt er namelijk nog allerlei smaakvolle gerechten mee maken.

6 gerechten met overrijpe bananen

Overrijpe bananen hoef je zeker niet weg te gooien. Je kunt er nog allerlei heerlijke recepten mee maken. Zo kan het een gezonde manier zijn om iets zoets aan je snack of ontbijt toe te voegen. Wij hebben wat gerechten voor je op een rij gezet. En kom je er niet meteen aan toe er iets van te maken? Dan is het sowieso een goed idee om de bananen alvast in plakjes in te vriezen, in een hersluitbaar bakje of zakje. Dan heb je voortaan altijd bananen bij de hand als je ze wel nodig hebt, of een van de volgende recepten wil maken. 

Gebakken bananen

Dit klassieke en lekkere dessert hoeft niet gemaakt te worden met speciale bananen waarmee je kan bakken. Ook overrijpe bananen kun je prima karameliseren. Of gooi 'm lekker op de barbecue! 

Smoothie of milkshake

Een ideale manier om je overrijpe banaan te verwerken is door er een smoothie of milkshake mee te maken. Met een bruine banaan kun je een heerlijk romig en zoet drankje maken met natuurlijke suikers. Zo krijg je ook meteen je dagelijkse portie fruit binnen! De makkelijkste milkshake die er bestaat? Een handje plakjes bevroren banaan in de blender met een scheutje melk. That's it! En nee, hier hoeft écht geen suiker bij, want zoet is 'ie al van zichzelf! 

Muffins of cheesecake 

Natuurlijk hoef je de overrijpe bananen niet altijd in gezonde gerechten te verwerken. Je kunt er ook een lekkere snack voor bij de koffie of thee mee maken, zoals lichte muffins of een cheesecake! Dat wordt smullen.

Bananenbrood

Een populair recept om met bananen te maken is natuurlijk het welbekende bananenbrood. Dit brood heeft veel weg van een cake, maar dan is het een gezonder alternatief. Bovendien maken overrijpe bananen het bananenbrood alleen maar lekkerder en smeuïger! Dit 'brood' is perfect als ontbijt of als snack. Daarbij smaakt het heerlijk met wat yoghurt en verse bessen. Google simpelweg op 'recept bananenbrood' en de recepten vliegen je om de oren. Onze favoriet? De variant met dadels en walnoten! 

IJs

Je kunt van je bruine bananen erg eenvoudig bananenijs maken. In een handomdraai zet je het op tafel en dat zonder machine! Je haalt de schil van de tros overrijpe bananen af en snijdt ze vervolgens in stukken. Doe het geheel in de vriezer en laat  het op zijn minst 4 uur bevriezen. Daarna hoef je het alleen nog maar even in de blender te doen met een klein scheutje melk, water of yoghurt en je hebt een heerlijk dessert of zomerse snack!

Pudding of custard

Overrijpe bananen zijn extra zoet en daarom ideaal om een pudding of custard mee te maken. Je hebt hier wel een goed aantal bananen voor nodig, wat perfect is als je even de hele tros was vergeten...

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken