Huishouden

Hout, glas of kunststof: welk materiaal is het meest geschikt als snijplank?

Door Romy Kroes··Aangepast:
Hout, glas of kunststof: welk materiaal is het meest geschikt als snijplank?
RTL

De keuze voor een nieuwe snijplank is nog niet zo simpel. Ze komen in verschillende materialen, met ieder specifieke eigenschappen. Maar welke materiaalkeuze is nu eigenlijk de beste keuze?

Een snijplank is natuurlijk bedoeld om voedsel op te snijden. Je kunt uiteraard ook uit de vrije hand of op een bord snijden, maar een stabiel en volledig recht oppervlak vergemakkelijkt het proces aanzienlijk. 

Wil je de afweging maken of een snijplank geschikt is, dan kun je jezelf drie vragen stellen. Beschadigt het oppervlak snel? Is het snijvlak gemakkelijk schoon te maken? En kun je het gesneden voedsel gemakkelijk transporteren, ofwel is de plank niet te zwaar?

Een stevig oppervlak

Normaal gesproken is een snijplank ondergeschikt aan een keukenmes. Dit houdt in dat je een snijplank sneller beschadigt en je deze eerder zal moeten vervangen dan je messen. Een zacht oppervlak zal ervoor zorgen dat je messen minder snel bot worden, let bij het uitzoeken van je nieuwe snijplank dus op de hardheid van het materiaal. Hout en kunststof zijn relatief zachte materialen in tegenstelling tot glas.

Helaas hebben zachte materialen ook zo hun nadelen. Kunststof heeft bijvoorbeeld de eigenschap om sneller te beschadigen, er komen gemakkelijk krassen in het oppervlak. Naarmate de krassen dieper worden, is het lastiger om je snijplank schoon te maken. Hout wordt daarentegen gezien als een levendig materiaal, het buigt mee tijdens het snijden en “groeit” daarna weer dicht.

Hygiëne met kleurcodes

De belangrijkste overweging die je moet maken bij het kiezen voor een nieuwe snijplank is hygiëne. Het is immers een broeiplaats voor bacteriën. Om kruisbesmetting te voorkomen is er dan ook een handig kleurensysteem bedacht voor kunststof snijplanken. Zo kunnen ze op de juiste manier schoongemaakt worden en geen bacteriën overdragen op andere producten. Deze kleuren zijn:

  • Rood: rauw vlees
  • Blauw: vis, schelp- en schaaldieren
  • Groen: groenten en fruit
  • Geel: rauw gevogelte
  • Bruin: gebraden vlees en worst
  • Wit: kaas en brood

Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser en wordt daardoor vaak gezien als onhygiënisch. Echter zijn ze voor thuisgebruik erg geschikt, zolang ze netjes in de olie staan tenminste. Dit zorgt ervoor dat de poriën vol zitten en hier geen bacteriën kunnen nestelen.

Wil je iets dat echt makkelijk schoon te maken is? Ga dan voor een glazen snijplank. Door het harde materiaal zullen er geen krassen in komen, waardoor het makkelijker schoon te houden is.

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees ook

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gebruiksgemak

Hoewel een zware snijplank misschien makkelijker is om op te snijden aangezien hij minder snel zal schuiven, is zo’n plank niet echt draagbaar. Houten planken hebben al snel meer gewicht, waardoor je ze minder makkelijk verplaatst.

Een kunststof plank is erg licht en kan daarom makkelijk als transporteur dienen voor je ingrediënten. Heb je een flexibele, kunststof snijplank, dan heb je het helemaal makkelijk. Door de randen naar elkaar toe te buigen ontstaat er een soort glijbaan voor je ingrediënten waardoor ze zo je pan in glijden.

And the winner is…

Tijdens het uitzoeken van een snijplank moet je vooral afgaan op eigen wensen. Wil je een snijplank die je makkelijk kunt schoonmaken, kies dan voor een kunststof variant. Dient een snijplank ook als aankleding van het aanrecht, dan kun je beter voor een houten model kiezen. Wanneer je voor een glazen model kiest moet je vooral in gedachten houden dat de snijplank lang meegaat, maar je messen waarschijnlijk niet.

Fotocredits

Headerfoto: Katie Smith

Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken