Zo krijg je slappe sla en bladgroenten weer vers en knapperig

Doe jij er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan, maar werkt de sla of bladgroente niet altijd even goed mee? Gooi ze dan nog niet weg, want met deze truc wek je ze weer tot leven! Binnen no time krijg je je slappe sla weer knapperig en vers!
Verwelkte bladgroenten
De reden dat sla en andere bladgroenten altijd sneller lijken te verwelken dan alle andere groenten, is omdat ze voornamelijk uit water bestaan. En laat de koelkast nou net een droge omgeving zijn die al het vocht opzuigt…
Daarbij leggen verse producten vaak al een lange weg af voordat ze in de supermarktschappen liggen. Toch kun je ze nog redden! En het enige wat je hiervoor nodig hebt is – hoe kan het ook anders – water! IJskoud water welteverstaan.
Aan de slag!
Met de volgende vier stappen maak je de bladgroenten weer knapperig!
Stap 1: Vul een grote kom met heel koud water. Het beste is ijswater, maar koud kraanwater werkt ook!
Stap 2: Dompel je verwelkt groenten onder.
Stap 3: Laat ze ongeveer 30 minuten weken, totdat ze niet meer zacht en verwelkt zijn.
Let op: Afhankelijk van hoe oud de bladgroenten zijn, keren ze misschien niet terug naar hun oorspronkelijke staat. Maar ze zullen wel opnieuw knapperig worden tot een bruikbare kwaliteit.
Stap 4: Giet het overtollige water af en draai de groente droog in een slacentrifuge.
Tip: Nadat je deze stappen hebt gedaan kun je ze het beste gelijk opeten.
Voorkomen is beter dan genezen
Om ervoor te zorgen dat je groenten langer vers blijvem kun je ze beter op de volgende manier bewaren: Wikkel ze in vochtig keukenpapier en stop ze in een half afgesloten bewaarzakje. Hierdoor drogen ze minder snel uit. Dit geldt dus ook voor de verse kruiden die je in de koelkast bewaart!
Fotocredits
Headerfoto: Martin Barraud