Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

6 handige tips tegen voedselverspilling

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
6 handige tips tegen voedselverspilling
RTL

Een gemiddelde Nederlander gooit per jaar 34 kilo aan eten en 45 liter aan drinken weg. Het is ontzettend zonde hoeveel voedsel er nog verspild wordt. Saskia ( @thegreenlist.nl) gaf in Eigen Huis en Tuin: Lekker Leven een aantal handige tips om voedselverspilling tegen te gaan. Niet alleen is dit goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee!

1. Verschil tussen de THT en TGT

Allereerst is het – voordat je een product koopt of opent – raadzaam om eerst eens de datum te controleren op de verpakking. De meeste producten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot), maar vaak kun je eten en drinken ook na deze datum nog gebruiken. Door te kijken en ruiken merk je of het product nog bruikbaar is, vertelt Saskia.

Het is een ander verhaal als het gaat om de TGT-datum (te gebruiken tot). Wees in dit geval voorzichtig, want het advies is om het product na deze datum niet meer te nuttigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan versproducten zoals gesneden groenten, vlees en gebak.

2. Welke groenten en fruit bewaar je in de koelkast?

Per groente- en fruitsoort verschilt het bewaaradvies. Er is een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden welke soort je wel in de koelkast bewaart en welke juist niet: Groente en fruit wat van hier komt – uit landen met koelere temperaturen – kan je beter in de koelkast bewaren, zoals appels en peren. Terwijl tropische fruitsoorten zoals mango, ananas en meloenen het goed doen in een warmer klimaat, dus die bewaar je dan ook liever buiten de koelkast.

3. Vrienden of vijanden?

Sommige groente- en fruitsoorten vinden het niet fijn om bij elkaar te liggen. “Tomaten, appels, bananen en peren kunnen een stofje uitscheiden, waardoor andere groenten en fruitsoorten eerder gaan rijpen en rotten. Houd ze dus apart”, adviseert Saskia.

4. Zijn ze nog te redden?

Zelfs met bruine bananen en verkleurde appels zijn er nog smaakvolle variaties mogelijk. Bijvoorbeeld milkshakes, ijs, bananenbrood of pannenkoekjes. Wist je dat het hierdoor juist een nog zoetere smaak krijgt?

In de supermarkt heb je regelmatig bananen die in hun eentje of als duo blijven liggen. Nu zijn de meeste mensen geneigd om een mooie volle tros bananen mee te nemen, met als gevolg dat de eenlingen en duo’s blijven liggen, bruin kleuren en worden weggegooid. Saskia gaat hier tegenin en koopt bewust de losse bananen om ze te redden en vervolgens te gebruiken in een heerlijk recept. Hier lees je wat je allemaal kunt maken met overrijpe bananen.

5. Invriezen van maaltijden

Te veel gekookt? Gooi het dan vooral niet weg. Zelfs wanneer je eten al hebt opgebakken is het mogelijk om het na afloop nog in te vriezen. Zo hoef je het alleen nog te verwarmen op kliekjesavond, of wanneer je simpelweg geen tijd hebt om uitgebreid te koken. “Veel mensen denken dat je door eten in te vriezen vitaminen verliest”, vertelt Saskia. Hier blijkt niets van waar. Volgens Saskia kun je het tot drie maanden in de diepvries bewaren. Het is daarom wel verstandig om erop te schrijven wanneer je het hebt ingevroren.

6. Saskia’s advies

Kortom, er zijn talloze manieren om voedselverspilling te verminderen. Kijk ook eens naar apps zoals TooGoodToGo (waarbij je voor een prikkie een volle tas 'overgebleven' boodschappen koopt) of Facebookgroepen die jou hiermee kunnen helpen. Zelf doet Saskia elk jaar rond februari een boodschappenchallenge. Hiermee is het haar gelukt om haar boodschappenuitgaven te halveren. Durf jij de challenge aan?

Bovendien zetten sommige supermarkten zich al in tegen verspilling door schappen te maken die juist deze producten uitlichten. Makkelijker wordt het niet! Ga je liever naar de markt? Dan kan je aan het einde van de dag kijken of er nog voedsel te redden valt.

Aflevering terugkijken? Dat kan op Videoland: Eigen Huis & Tuin Lekker Leven, seizoen 4, aflevering 96.

Fotocredits:

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenVoedselverspillingVoedselDuurzaamheidVoeding