Klimaatverandering

Opnieuw temperatuurrecord oceaan, terwijl warme El Niño nog moet komen

Door Bart Verheggen··Aangepast:
© IStockOpnieuw temperatuurrecord oceaan, terwijl warme El Niño nog moet komen
RTL

De temperatuur van de oceanen breekt record na record. En dat terwijl het warmte brengende weerfenomeen El Niño nog niet eens is begonnen – al zal dat niet lang meer op zich laten wachten.

Net als de rest van het aardoppervlak worden ook de oceanen steeds warmer door de aanhoudende uitstoot van broeikasgassen. Als gevolg daarvan buitelen de klimaatrecords over elkaar heen, lijkt het.

Waar niet lang geleden het zee-ijs rondom Antarctica een dieptepunt bereikte, is het nu de beurt aan de wereldwijde oceaan: het wateroppervlak is sinds het wordt gemeten nog nooit zo warm geweest.

Nog minder zee-ijs op Antarctica, record verbroken
Lees ook

Nog minder zee-ijs op Antarctica, record verbroken

Meestal bereikt de zeewatertemperatuur de hoogste waarde in de tweede helft van maart. Dat is het eind van de zomer op het zuidelijk halfrond, en daar bevindt zich nu eenmaal meer zee. Des te opmerkelijker is het dat de zeewatertemperatuur in april nog steeds stijgt. Gemiddeld is het oceaanoppervlak nu 21,1 graden.

Meer regen?

Die hogere oceaantemperaturen kunnen invloed hebben op het weer bij ons, zeg RTL Nieuws-weerman Maurice Middendorp. "Ons weer komt vaak uit het westen. Zo trekken veel depressies over de Atlantische Oceaan voordat ze bij ons terechtkomen. Warmer zeewater kan meer verdamping veroorzaken en daarmee meer regen, wanneer lagedrukgebieden bij ons aankomen."

Hier zie je hoe sterk de zeewatertemperatuur afwijkt van het langetermijngemiddelde over 1991-2020:

Gele, oranje en rode gebieden zijn warmer dan gemiddeld
Gele, oranje en rode gebieden zijn warmer dan gemiddeld

Het vorige record stamt uit begin maart 2016. Niet toevallig was dat een jaar met een forse El Niño, zoals de relatief sterke opwarming wordt genoemd van zeewater in het oostelijke deel van de Grote Oceaan. Tijdens een El Niño komt er veel warmte uit de diepere delen van de Grote Oceaan naar het oppervlak.

Maar we komen nu net uit een jarenlange La Niña, de koude tegenhanger van El Niño. Niet echt een tijd waarin je een warmterecord zou verwachten dus.

Atmosfeer stuk warmer

We gaan nu weer langzaam op weg naar een El Niño, verwachten weerdiensten. Het plaatje met zeewatertemperaturen laat daar al een pril begin van zien, zegt klimaatwetenschapper Gavin Schmidt tegen de Washington Post. Met name het relatief warme zeewater aan de westkust van Zuid-Amerika wijst daarop.

Als zich later dit jaar inderdaad een El Niño aandient, zal dat niet alleen aan de zeewatertemperaturen te merken zijn, maar wordt ook de atmosfeer een stuk warmer. De kans dat 2024 een recordwarm jaar wordt, is dan groot, zeggen Schmidt en collega-wetenschappers.

Door de opwarming kunnen oceaanstromingen veranderen, legt deze oceanograaf uit
Lees meer over
KlimaatveranderingOpwarming aarde