Oud-Hollandse hete bliksem met sperziebonen en karbonaadjes

Hete bliksem, dat kent lang niet iedereen. Het is dan ook een wat 'ouderwets' recept en eigenlijk een stamppot met appel. Superlekker en perfect voor de guurdere dagen.
Karbonades met spek, sjalot en mosterdjus
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 4 karbonades
- zout en peper
- 50 gr. roomboter
- 4-6 sjalotten
- 100 gr. gesneden ontbijtspek
- 6 blaadjes salie
- 1 tak rozemarijn
- 100 ml droge witte wijn
- 1-2 eetlepels grove mosterd
Hete bliksem
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 700 gr. kruimige aardappels
- 300 gr. appels goudrenet
- 300 gr. zoete appels
- 1 takje rozemarijn
- 50 gr. roomboter
- zout
- peper
Extra:
- pureestamper
Sperziebonen met bieslook
Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding: 15 to 20 minuten
Ingrediënten
- 700 gr. sperziebonen
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 bos bieslook
Karbonades laten sudderen
Begin met het snijden van de sjalotjes. Ze mogen door de helft en in ringen. Vervolgens ga je verder met het voorbereiden van de karbonaadjes.
Elke soort karbonade heeft een andere smaak. Hugo heeft voor schouderkarbonades gekozen. Het zijn flinke stukken, gebruik daarom een pan met een dikke bodem en flink wat boter!
Leg de stukken in de hete pan en schroei het vlees eerst dicht. Het sudderen komt wat later. Voeg voor de smaak peper en zout toe.


Zodra het vlees aan beide kanten dicht is, leg je het op een bordje apart. Het echte garen komt pas later in dit recept. Snijd ondertussen wat salie in reepjes (hoeft niet te fijn) en snijd de rozemarijn wat kleiner.
Leuk! Rozemarijn en salie zijn kruiden die je lang kunt laten garen en dus perfect zijn voor dit soort maaltijden.
Scheur vervolgens de spek in kleinere stukjes en leg die in dezelfde pan als waar je de karbonaadjes in hebt gebakken. Hier mogen de sjalotjes bij. Je hoeft niet opnieuw boter in de pan te doen. Je zult zien dat de bodem wat zwarte stukjes krijgt en ook dat is niet erg.
Goed blijven roeren is een must en wanneer je zo het geheel afblust geeft dit juist extra smaak aan je jus. Voeg na een paar minuten de kruiden, witte wijn en flink wat mosterd toe. Je ziet nu dat het “zwart” op de bodem meteen loskomt.
Leg hier de karbonades overheen. Deksel op de pan, vuur laag en laat dit 40 tot 50 minuten staan.


Hete bliksem maken
Begin met het schillen van de aardappelen. Dat doet Hugo gewoon met een dunschiller, lekker makkelijk! Snijd ze daarna in grove blokken.
Allemaal geschild? Dan mag je ze koken. Als twist kook je een flinke tak rozemarijn mee met de aardappelen, dan krijg je net wat meer smaak. Kook ze ongeveer 15 minuten.
In de hete bliksem gebruikt Hugo twee soorten appels door elkaar. Een zoete en een zure variant. Schil de appels en snijd ze in grove blokken. Hugo kookt de appels niet meteen mee met de aardappels. Officieel hoort dat wel, maar dan worden ze écht heel zacht. Hij vindt het zelf lekkerder om iets meer bite te behouden.
Voeg de appels na ongeveer 5 minuten aan de aardappels toe.
En dan nu, de boontjes
Lekker bij dit gerecht zijn verse sperziebonen. Je kunt ze doppen met een mesje, maar Hugo doet het liever met de hand. Wanneer ze namelijk nog goed te “knakken’ zijn, dan zijn ze hartstikke vers! Buig je ze om, dan raadt hij aan ze niet te kopen.
Dop de bonen en doe ze nog een keer door de midden. Pak de knoflook en snijd de tenen in plakjes. Hugo kookt de sperzieboontjes zo maar kort (2-3 minuten) in kokend water. Laat ze daarna zo’n 3 minuten uitlekken.
Klaar? Fruit dan de knoflook met wat olie met een beetje zout in een pan en bak daar de bonen nog even kort (circa 3 minuten) in na.

Samenvoegen
Wanneer alles klaar is en de appels en aardappelen afgegoten, dan voeg je daar nog wat peper, zout en boter aan toe (haal het takje rozemarijn er wel uit, losse blaadjes niet). Goed stampen, maar niet helemaal glad. Je mag best wat structuur behouden.
Gestampt? Dan ben je er! Leg de stamppot in het midden op het bord, met de sperzieboontjes er overheen. De karbonades kunnen uit de pan en mag je los van het bot snijden.
Leuk opmaken? Snijd ze dan ook nog in reepjes en leg ze over de boontjes. Beetje peper er nog overheen en… Smakelijk!
