Koken met Hugo!

'Traybake' met worst, aardappel en witlofsalade

·Aangepast:
'Traybake' met worst, aardappel en witlofsalade
RTL

Hugo maakt een heerlijke Hollandse pot met worst, aardappel en zelfgemaakte witlofsalade. Makkelijker dan dit wordt het niet. En nog beter: je hebt na het bereiden van dit gerecht bijna geen afwas! Lees verder voor het recept.

Traybake

Tray-wat? Traybake is een trend die vanuit Engeland is overgewaaid naar Nederland. Het betekent letterlijk 'ovenplaatbaksel' en is één van de makkelijkere manieren om snel iets smaakvols op tafel te zetten. Daarnaast heb je weinig afwas en kun je terwijl je maaltje in de oven staat alle rommel opruimen. Beter dan dit gaat het niet worden.

Traybake met braadworst, aardappel en appel

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 700 gr. krielaardappels in de schil
  • 200 gr. sjalotten
  • 3 zoetzure appels
  • 2-3 tenen knoflook
  • paar takken rozemarijn en/of verse oregano en/of tijm
  • 4 runderbraadworsten
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper

 

Witlofsalade met ranchdressing en gekarameliseerde noten

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 250 ml karnemelk
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • vloeibare honing
  • 2 theelepels grove mosterd
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • zout en peper
  • 2-3 stronkjes witlof
  • 1 bos radijzen
  • 1-2 appels
  • 75 gr. pecannoten of walnoten

Witlofsalade

Begin met de witlofsalade. Dan heeft de dressing die je straks maakt genoeg tijd om er lekker in te trekken. Hugo maakt een witlofsalade met ranchdressing op basis van karnemelk en Griekse yoghurt. Dit is een basisrecept, maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld paprikapoeder of blauwe kaas.

Snijd de radijsjes: Snijd per radijs alleen de worteltjes eraf en hak 'm daarna in vier partjes. Het groen mag er aan blijven zitten. Doe de partjes in een kom.

De dressing maken

Doe de mosterd samen met de yoghurt, karnemelk en honing bij de radijsjes in de kom. Dit wordt je dressing. Was de citroen goed en rasp deze daarna boven de dressing. Knijp er ook nog wat citroensap in, om het geheel wat op te frissen.

Let op: Rasp alleen het geel van de citroen en niet het wit, dat smaakt namelijk heel bitter. Hetzelfde geldt voor sinaasappel en andere citrusvruchten.

Snijd het kontje van de witlof. Ben je niet zo'n fan van bitter, snijd dan ook de kern eruit. Snijd de witlof in stukjes en voeg ook deze toen aan de kom met dressing. 

Tip: Bewaar witlof altijd koel en donker. Zodra het te lang blootgesteld wordt aan zonlicht, verkleurt de groente en wordt hij snel bitterder.

Snijd een appel in kleine stukjes en voeg deze toe aan de dressing. Meng alles goed door elkaar. Je salade is nu af: zet 'm in de koelkast en laat 'm even rusten, zodat de dressing in de witlof kan trekken.

De ovenplaat

Halveer de aardappelen en doe ze ongeschild in een pan met koud water. Zet de pan op het vuur en wacht tot het water gaat koken. Haal de pan van het vuur zodra het water kookt, giet de pan af en verdeel de aardappelen over de bakplaat. 

Snijd de runderworsten in stukken en verspreid deze over de bakplaat. 

Snijd de sjalotjes in de lengte door, dan kun je ze makkelijker pellen. Pel de sjalotjes en snijd het kontje en kopje eraf. Hak ze daarna in vier parten. 

Verdeel de knoflooktenen over de plaat zonder ze te pellen, zo kunnen ze in de schil poffen.

Snijd de appel in grove stukken en verspreid deze over de plaat. Hak de kruiden en strooi deze ook over de plaat. Maak de kruiden niet te fijn, anders verbranden ze in de oven.

Besprenkel de plaat met wat neutrale olie. Niet te veel: er loopt ook nog vet uit de worst! Breng op smaak met wat zout en peper en zet je traybake 20 minuten in de oven op 225˚C.

Pecannoten roosteren

Om de salade een bite te geven roostert Hugo pecannoten met honing. Geen honing in huis? Gebruik dan suiker.

Doe de pecannoten in een koekenpan zonder olie. Rooster de noten op hoog vuur. Doe wat honing in de pan en laat dit over de noten smelten en karameliseren. 

Haal de pan van het vuur en laat de noten goed afkoelen.

Bijna klaar!

Haal de bakplaat uit de oven en de salade uit de koelkast. Schep wat van de bakplaat op een bord. De knoflooktenen zijn als het goed is zo goed als uit hun velletje gepoft, dus die kun je uitknijpen over het eten. 

Serveer de salade naast de traybake. Garneer de traybake met wat tuinkers en hak de gekarameliseerde pecannoten fijn. Strooi deze over je salade. Top het af met een beetje zeezout.

Meer kookinspiratie? Deze pagina staat vol met nog veel meer heerlijke recepten van Hugo.

Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven