Borrelen met Hugo!

Hupsake! Japans borrelen met zelfgemaakte yakitori, tempura en tataki

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
Hupsake! Japans borrelen met zelfgemaakte yakitori, tempura en tataki
RTL

Iedere week hangt Hugo een ander landthema aan zijn borrelplank. Deze week gaan we naar... Japan! Indien je nu meteen aan sushi denkt, moeten we je teleurstellen. Lees gauw verder om te zien wat er dan wél op het menu staat.

Hugo maakt yakitorispiesjes, groentes in tempurabeslag en zalmtataki! Klinkt fancy, maar binnen no time staat deze fijn gevulde plank ook bij jou op de (keuken)tafel.

Yakitorispiesjes (geroosterde kip)

Hoofdgerecht voor 4 personen. 

Bereiding: circa 20 minuten.

Ingrediënten

  • 4 kippendijfilets
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Saus

  • 100 ml sake
  • 100 ml Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 4 eetlepels mirin (zoete kookwijn)
  • 2-3 eetlepels suiker

Extra benodigdheden: 

  • 12 houten satéprikkers
  • kwast

Kortgebakken zalm - Tataki van zalm

Borrelplankgerecht.

Bereiding: circa 10 minuten.

Ingrediënten

  • 1 rechthoekig stuk zalm (4x4x10 cm)
  • 25 gr. wit sesamzaad
  • 25 gr. zwart sesamzaad
  • neutrale olie
  • wasabi
  • ingelegde gember

Gefrituurde groenten - Tempura

Borrelplankgerecht.

Bereiding: circa 20 minuten.

Ingrediënten

  • 200 gr. bimi (aspergebroccoli)
  • 1 zoete aardappel
  • 150 gr. shiitakes

Beslag

  • 2 eidooiers
  • 500 ml bruiswater
  • 150 gr. bloem
  • 100 gr. maiszetmeel+ extra paar eetlepels extra maiszetmeel
  • zout
  • handvol ijsklonten

Dipsaus

  • 2 eetlepel mirin (zoete kookwijn)
  • 5 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 theelepels suiker
  • 1/2 chilipeper
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 citroen
  • neutrale olie voor frituren

Extra benodigdheden: 

  • pan om in te frituren

Yakitori

Volgens Hugo is yakitori te vertalen naar 'gemarineerde kipspiesjes, met kippendij als basis'. Deze spiesjes worden op hoge temperatuur gegrild, en tussendoor bestreken met een zoutzoete, zelfgemaakte marinade.

Verwarm de ovengril op hoge stand en week de sateprikkers in water, om te voorkomen dat ze straks verbranden.

Was je handen goed en snijd de kippendijen in kleine, dunne blokjes. 

Doe de mirin samen met de suiker, sake en zoete en zoute sojasaus in een pannetje. Warm het mengsel op tot het een beetje plakkerig wordt. Dit wordt het goedje waarmee je straks de kip marineert.

Doe de kip in de oven en bestrijk om de vijf minuten met de marinade.

TIP: Verwarm de sake die je nog over hebt en zet deze er later bij als borrel. In de Japanse keuken wordt sake vaak lauwwarm gedronken.

Door met de tataki

Tataki is een gerecht dat je kunt bereiden op verschillende manieren, met verschillende ingrediënten. Zo wordt het vaak met vis gemaakt, maar ook is vlees een goede optie. Hoewel het gerechtje er ingewikkeld en chique uitziet, is het één van de makkelijkere om te bereiden.

In feite is tataki een kort aangeschroeid stukje vlees of vis. Van binnen nog rauw, van buiten een fijne garing. 

Zet een pan op het vuur en laat deze goed heet worden.

Pak vervolgens twee borden: op het ene bord doe je wit sesamzaad en op het andere zwart. Verspreid de zaadjes goed over de borden.

Haal de zalmfilets uit de verpakking en leg een kant van de zalm in het witte zaad, waarna je de andere kant in het zwarte zaad legt. Zorg dat de zaadjes overal zitten, dus vergeet ook vooral de zijkanten niet!

De tataki dichtschroeien

Doe wat neutrale olie in de hete pan en bak de vis aan beide zijden heel kort. Let op: schroeien, dus niet garen!

Als de vis aan beide kanten is dichtgeschroeid, haal je 'm uit de pan. Tataki hoeft niet warm geserveerd te worden, dus deze kun je goed voorbereiden.

Leg de zalm op een bordje en snijd 'm in mooie plakjes. Serveer met wasabi, gember en sojasaus.

Dan de tempura: eerst de dip

Doe de mirin, sojasaus en suiker in een schaaltje. Snijd de peper fijn en voeg deze er ook aan toe. 

Rasp wat gember en citroenschil in het mengsel en knijp er ook wat citroensap in uit, voor extra frisheid. Meng alles goed door elkaar en zet het mengsel weg.

TIP: Houd je niet van pittig? Haal dan de zaadjes uit de peper.

Verder met de tempura: het beslag

Tempura is een snel beslag wat je kunt vergelijken met een bierbeslag. Je kunt dit beslag gebruiken bij groentes, vlees of vis. In tegenstelling tot normaal, wil Hugo juist klontjes in het beslag. "Hoe meer klontjes, hoe beter" zegt hij. Niet glad of fijn mixen: de klontjes zorgen er juist voor dat het krokant wordt.

Klop twee eidooiers los, samen met een heel klein beetje bruiswater. Voeg hier later de rest van het bruiswater aan toe en klop goed door. 

Het mengsel moet ijskoud zijn, dus doe er wat ijsklontjes bij.

Voeg de maizena en bloem toe, zonder deze eerst te zeven. Doe er een goede snuf zout bij.

Pak een vork (geen garde!) en meng alles door elkaar. De ingrediënten moeten gemengd zijn, maar het beslag hoeft niet glad. Onthoud: hoe meer klontjes, hoe beter.

Tempura afmaken

Zet een pan met olie op hoog vuur en wacht tot de olie 180 graden is. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten, of – als je die hebt – gebruik een frituurpan.

Snijd ondertussen de groentes in gelijke stukken. De zoete aardappel mag wat dunner, aangezien die langer nodig heeft om gaar te worden.

Pak een stuk groente en haal deze even door de maizena. Klop kort af en haal het daarna door je klonterige beslag. Leg het stukje groente in de olie.

Bak de groente ongeveer een minuutje in de frituur. Hij mag wat kleur krijgen, maar hoeft niet helemaal bruin. 

Als er belletjes ontstaan, weet je dat de maizena gepoft is en dat hij goed krokant is. Haal 'm er dan uit. Doe dit met alle groentes.

TIP: Maak dit gerechtje op het laatste moment, want je wil de groentes crunchy eten. Als je te lang wacht, worden ze slap.

Alles bij elkaar

Haal de yakitorispiesjes uit de oven en leg ze op een bordje. Strooi er wat gebrande sesamzaadjes overheen.

Zet alle gerechtjes mooi bij elkaar op een grote plank. Serveer met kleine glaasjes lauwe sake.

Eet smakelijk!

Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker Leven