Turkse borrelplank met fetarolletjes, gekruid gehakt en zelfgemaakte dips
Het is vrijdag, dus we gaan weer borrelen! Deze week een borrelplank met Turkse gerechtjes.
De Turkse keuken staat bekend om zijn kruidige bereidingen en frisse dips. Vandaag op de plank: filorolletjes met feta (sigara böregi), pikante tapenade (acili ezme), gegrilde gehaktballetjes (köfte) en yoghurt-komkommerdip (cacik).
Filorolletjes met feta
Borrelplankgerecht.
Bereiding: circa 40 minuten
Ingrediënten
- 200 gr. feta of witte kaas
- 1 ei
- 2 takken munt
- 2 takken dille
- 1/2 pak filodeeg (à 225 g)
- 75 gr. roomboter
- peper
Extra
- Bakkwast
Pikante tapenade
Bereiding: circa 10 minuten.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 groene peper of jalapeño
- 1-2 ingelegde groene pepers (turşu)
- 1 vleestomaat
- 1 bosje bladpeterselie
- 25 gr. gepelde walnoten + paar noten voor garnering
- 1-2 eetlepels rode peperpuree (biber salçasi)
- ½ citroen
- 3-4 eetlepels olijfolie extra vergine
- zout en peper
Extra benodigdheden: Hakmolentje
Gegrild gehakt
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: circa 30 minuten.
Ingrediënten
- 50 gr. pijnboompitten
- 2 sjalotten
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 bos peterselie
- 500 gr. lamsgehakt of rundergehakt
- 1 ei
- 1 theelepel komijnzaad
- 60 gr. paneermeel
- 50 gr. tomatenpuree
- neutrale olie
Extra benodigdheden: Grillpan
Yoghurtkomkommerdip
Bereiding: circa 5 minuten.
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 500 ml Turkse yoghurt
- 2 tenen knoflook
- 2 takken munt
- 2 takken dille
- zout en peper
Extra benodigdheden: Grove (blok)rasp
Filorolletjes met feta
Hugo maakt kleine filodeeghapjes gevuld met fetakaas en verse kruiden. Deze filorolletjes doen je misschien een beetje denken aan kaastengels.
Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden.
Snijd de kruiden fijn en kruimel de feta in een kom. Kluts een ei door de feta en breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Meng alles goed door elkaar en voeg op het eind de gesneden kruiden toe.
Laat ondertussen wat boter smelten in een pannetje. Deze heb je straks nodig om de rolletjes mee te bestrijken.
Tip: Geen liefhebber van munt? Andere kruiden als peterselie of basilicum matchen ook goed bij feta.
Rollen maar!
Je kunt deze rolletjes maken met 1 vel filodeeg, maar voor extra stevigheid kun je ook twee vellen op elkaar leggen.
Snijd de vellen in vier gelijke delen en schep wat van het fetamengsel in het midden van een stukje filodeeg.
Rol het deeg dicht tot het midden en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder dicht tot het einde van het deeg.
Leg het rolletje met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en lak 'm af met wat gesmolten boter. Maak alle rolletjes en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
Pikante tapenade
Snijd de ui, knoflook en groene peper in grove stukken en doe deze samen met de peperpuree in de hakmolen. Snijd een tomaat open en knijp het vruchtvlees eruit om te zorgen dat je tapenade niet te nat wordt.
Doe als laatst een deel van de walnoten en wat citroenrasp- en sap in de hakmolen. Maal alles fijn en binnen een paar seconden is ook je tweede gerechtje klaar.
Köfte maken
Een ander typisch Turks gerecht is köfte. Dit betekent eigenlijk 'vleesbal' en kan op verschillende manieren bereid worden. Zet ten eerste een pan op hoog vuur en rooster de pijnboompitten kort.
Tip: Houd je niet zo van lamsgehakt? Dit gerecht is ook heerlijk met runder- of varkensgehakt.
Hak de ui, knoflook, peterselie en chilipeper in grove stukken en doe deze samen met de komijnzaad in de hakmolen.
Extra tip: Niet zo'n fan van pittig eten? Haal dan de zaadlijsten uit de peper.
Mix alles goed door elkaar. Pak een schaal en doe daar de lamsgehakt, een ei en het mengsel in.
Doe de geroosterde pijnboompitten in de hakmolen en maal deze kort. Je kunt er ook voor kiezen om ze intact te laten als je van een wat grovere structuur houdt. Voeg de pijnboompitten toe aan het gehaktmengsel en kneed alles goed door.
Voeg, afhankelijk van hoe je gehakt aanvoelt, wat paneermeel toe en kneed goed door elkaar.
Haal het gehakt uit de kom en sla hem terug in de kom. Doe dit een paar keer. Dit klinkt misschien gek, maar zo kan de lucht in het gehakt ontsnappen en scheuren je balletjes niet open tijdens het bakken.
Draai vervolgens ovaalvormige gehaktballetjes en gaar deze kort aan in een grillpan.
Frisse yoghurtkomkommerdip
Cacik, niet te verwarren met tzatziki, is een Turkse komkommerdip. Doe de Turkse yoghurt in een kom en rasp er een knoflookteen in fijn. Meng goed door elkaar.
Snijd de verse kruiden fijn en voeg ook deze toe. Schil de komkommer en snijd 'm in twee delen. Schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Deze heb je niet nodig.
Pak een grove rasp en rasp de komkommer in de yoghurt. Roer alles goed door elkaar en voeg nog wat zout en peper toe naar smaak.
De plank afmaken
Doe de cacik en tapenade in schaaltjes en leg de köfte mooi op een bord. Garneer beiden met peterselie en olijfolie en zet vervolgens op een grote plank.
Haal de fetarolletjes uit de oven en leg ze los op de borrelplank. Je kunt ze dippen in de tapenade of yoghurt, óf lekker los eten.