Italiaanse mosselen met huisgemaakte tiramisu en frisse salade
Wij Nederlanders zijn dol op mosselen. Jaarlijks eten we er zelfs ruim 10 miljoen kilo van. Leuk zo'n Hollands pannetje, maar de Italianen kunnen er ook wat van. Op het menu: Italiaanse mosselen en tiramisu, een feestmaal op de doordeweekse dag. Bewaren tot het weekend kan natuurlijk ook. Makkelijk, snel klaar en heel lekker!
Italiaanse mosselen
- Hoofdgerecht 3 à 4 personen
- Bereiding ca. 20 minuten
Ingrediënten
- 2 kg mosselen
- 3 sneetjes brood (desem)
- 2 citroenen
- zout
- peper
- neutrale olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 1 middelgrote rode ui
- snuf gedroogde chilipeper
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 bos bladpeterselie
- 125 ml witte wijn
Extra nodig
- keukenmachine
- (mossel)pan
Salade met olijven en knoflookdressing
- Salade 4 personen
- Bereiding ca. 5 minuten
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 6 eetlepels olijfolie
- 100 gr. rucola
- 100 gr. gemengde olijven zonder pit
Tiramisu
- Nagerecht 4 personen
- Bereiding ca. 20 minuten + 2 uur koelkast
Ingrediënten
- 50 gr. pure chocolade (70% cacaobestanddelen)
- 1 ei
- 40 gr. fijne kristalsuiker
- 250 gr. mascarpone
- zout
- 175 ml sterke koffie / espresso
- 2 eetlepels koffielikeur
- ½ pak lange vingers (125 gr.)
- 1 eetlepel cacaopoeder
Extra nodig
- pan met kom voor het au bain-marie smelten van chocolade
- ronde schaal doorsnede 18 à 20 cm
- satéprikker
- fijn zeefje
Tiramisu maken
Lange vingers, room, sterke koffie (of espresso) en chocolade. De basisingrediënten voor een bellissimo lekkere tiramisu. Op het eerste gezicht lijkt het lastig, maar Hugo laat zien dat de Italiaanse klassieker prima te doen is.
Begin met het mengen van de koffie met een mooie scheut likeur in een kommetje. Schenk het vervolgens over in een schaal of diep bord. Doop de lange vingers in het koffiemengsel. Laat ze er niet te lang in liggen anders worden ze te zompig.
Tip: wil je een kind- of zwangerschapsvriendelijke tiramisu zonder likeur (lees: alcohol) maken? Kies dan bijvoorbeeld voor een alcoholvrije hazelnoot of vanillelikeur en vervang de espresso voor een decafé.
Heb je alle lange vingers in de koffie gedipt, dan mag het ei worden gesplitst. Doe hiervoor de eidooier in een glazen kom en het eiwit in een andere kom.
Pak eerst de kom met de eidooier. Klop dit samen met de suiker en mascarpone. Klop daarna in de vetvrije kom het eiwit samen met een snufje zout (voor de extra diepgang aan het dessert) net zolang totdat het stijf wordt. Zodra je dit hebt gedaan, spatel je het eiwit door het mascarponemengsel.
Tip: ontvet de kom waar het eiwit in komt het liefst met citroen. Als er namelijk een klein stukje vet of dooier in zit, dan krijg je het mengsel later niet luchtig. Beter kort ontvetten dus.
Smelt vervolgens de chocolade au bain-marie. Dit doe je door een glazen schaal gevuld met de chocolade op een pannetje met heet water te zetten. Roer regelmatig door, totdat de chocolade volledig is gesmolten.
Pak de schaal met lange vingers en giet het mascarponemengsel eroverheen. Spatel het mengsel mooi uit. Sprenkel de gesmolten chocolade over de mascarpone en trek met een satéprikker zogenoemde 'swirls.'
Zet het dessert voor minstens twee uur in de koelkast. Zodra je het uitserveert, kun je het aftoppen met wat cacao naar smaak.
Italiaanse mosselen maken
Snijd het brood in grove stukken en maal het samen met wat geraspte citroenschil in de keukenmachine. Pel en kneus een knoflookteen. Verhit daarna een goede scheut olie in een grote koekenpan. Doe de gekneusde knoflookteen eventueel met wat peper en zout erin en zet het op laag vuur. Hierin rooster je de broodkruim. Schud het geheel regelmatig om.
Ondertussen ga je verder met het maken van de saus voor de mosselen. Pel en snipper de rode ui. Pel en snijd ook de overige knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een hoge (mossel)pan en fruit de ui, knoflook en gehakte chilipeper aan.
Gebruik je net als Hugo een gedroogde peper, dan kun je prima de zaadjes meebakken. De zaadjes zijn ingedroogd en maken het iets milder. Roer het geheel door en blus het af met de helft van de witte wijn.
Zodra je dit hebt gedaan, mogen de tomatenblokjes inclusief wat zout en peper erbij. Laat het zo'n 10 à 15 minuten op laag vuur inkoken.
Mosselen bereiden
Het is tijd om met de sterspeler van dit gerecht aan de slag te gaan: de mosselen. Was ze eerst grondig. Dit doe je door alle mosselen in een bak met water te leggen. De drijvende en openstaande exemplaren moet je weggooien.
Zodra je denkt 'ik houd bijna geen saus meer over' mag het vuur omhoog en mogen de gewassen mosselen met de andere helft van de wijn erbij. Het vocht loopt nu uit de mosselen, waardoor de hoeveelheid saus wordt aangevuld. Laat de mosselen rustig in hun eigen vocht stomen. Roer een paar keer goed door de mosselpan en laat het daarna even - met de deksel erop - z'n gang gaan.
Salade met olijven en knoflookdressing
Tot slot maakt Hugo een snelle salade. Hiervoor pel en rasp je de knoflook boven een kom. Voeg de rode wijnazijn toe en doe al kloppend de olijfolie erbij. Als laatste stap mag de dressing met de olijven, eventueel wat olijvensap en de rucola worden gemengd. Het makkelijkst en snelst is om dit met gewassen handen te doen.
Hoe je weet wanneer de mosselen klaar zijn? Zodra ze openstaan zijn ze gaar en kun je ze in diepe borden uitserveren. Dit is al binnen een paar minuten. Snijd als finishing touch nog wat peterselie en verdeel dit samen met het geroosterde broodkruim over de borden. Serveer de frisse salade ernaast en klaar ben je.