Borrelen met Hugo!

Argentijnse borrelplank met vleesspiesen en polentafrieten

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
Argentijnse borrelplank met vleesspiesen en polentafrieten
RTL

Vandaag vliegen we naar Zuid-Amerika. Hugo heeft zich voor de vrijmibo laten inspireren door het land van de vleesspiesen, polentafrieten en chimichurri: Argentinië. Verwacht een smeltkroes van cuisines. Zin in!

Argentijnse vleesspiesen – brochettes de carnes

  • Borrelplankgerecht 6 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 à 2 takjes oregano
  • 1 tak rozemarijn
  • 60 ml neutrale olijfolie
  • zout
  • peper
  • 300 gr. Argentijnse biefstuk
  • 100 gr. Gerookt spek (een stuk)
  • 2 paprika’s (groen en geel)
  • 1 grote ui

Extra nodig

  • grillpan
  • bakkwast

Argentijnse kruidensaus - Chimichurri

  • Saus
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje platte peterselie
  • 3 takken verse oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 200 ml olijfolie
  • 80 ml rode of witte wijnazijn
  • zout
  • chilivlokken

Polentafrieten

  • Borrelplankgerecht
  • Bereiding ca. 25 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • neutrale olie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takken tijm
  • 300 ml volle melk
  • 300 ml water
  • 100 gr. snelkookpolenta
  • 60 gr. Parmezaanse kaas
  • 25 gr. roomboter
  • zout
  • peper

Extra nodig

  • vierkante (20x20 cm) of rechthoekige schaal bekleed met bakpapier

Tomatensalsa – salsa de tomates

  • Saus
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 blik tomaten
  • 2 takken oregano
  • zout
  • peper

Verder op de plank:

  • olijven
  • pinda’s
  • chips
  • Goudse kaasblokjes
  • roquefort
  • chorizo
  • ansjovis
  • stokbrood

Polentafrieten (1/2) 

Zowel de Spaanse als Italiaanse invloeden van vroeger zijn op culinair gebied nog steeds goed zichtbaar in de Argentijnse keuken. Neem de polentafrieten: een stukje Italië uit Argentinië.

Zo maak je ze: verhit een scheut neutrale olie in een pan. Haal de knoflook uit zijn jasje en snijd het grof. Doe het samen met de tijmblaadjes in de pan en laat het kort aanfruiten. Doe daarna de melk en het water erbij. Breng het geheel aan de kook.

Wanneer het kookt, mag de polenta er al roerend bij. Volg de aanwijzingen hiervoor op de verpakking. Draai ondertussen het vuur laag en roer regelmatig door.

Zodra het klaar is, rasp je de parmezaanse kaas erboven. Voeg de roomboter toe en mengen maar. Breng het op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een met bakpapier beklede (oven)schaal. Strijk het glad met een spatel. Laat het kort afkoelen, waarna het verder mag opstijven in de koelkast.

Tomatensalsa maken

In een paar handelingen heb je je eigen tomatensalsa. Pel en snijd de ui grof. Pureer de ui met de tomaten en het sap. Verhit wat olie in de pan en bak het tomatenmengsel. Laat het goed inkoken, zodat de saus lekker zoet wordt. Pluk, hak en voeg de oregano toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Zo, dat ging snel, hè? 

Tip: Gebruik je gedroogde oregano, dan mag je het vanaf het begin al meekoken. Werk je met verse oregano, voeg het dan pas toe wanneer het iets is ingekookt. 

Argentijnse vleesspiesen – brochettes de carnes (1/2)

Maak eerst de kruidenolie, waarmee je zo het vlees lakt. Hiervoor pluk en hak je de oregano en rozemarijn flink fijn. Meng de kruiden met de olie en breng het op smaak met een snuf zout en een draai peper.

 

Tip: Gebruik je gedroogde oregano, dan mag je het vanaf het begin al meekoken. Werk je met verse oregano, voeg het dan pas toe wanneer het iets is ingekookt.

Snijd de biefstuk in stukken van ongeveer 2 cm. Doe hetzelfde met het spek. Breng beiden op smaak met zout en peper. Vervolgens snijd je de paprika’s en ui (wel eerst pellen) ook in zo'n 2 cm. Rijg het vlees en de groenten om en om aan de spiesjes. Lak ze met een kwastje (van rozemarijn) in met de kruidenolie en laat het kort intrekken.

Argentijnse kruidensaus - Chimichurri 

We gaan zo door met de vleesspiesjes, nu eerst de chimichurri. Dit wordt de iets wat zure, kruidige dip voor bij het vlees. Pel en rasp de knoflook boven een kom. Pluk en hak de kruidenblaadjes fijn. Van peterselie kun je de takjes meesnijden.

Meng alle ingrediënten (komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, azijn en olie) door elkaar. Breng het op smaak met zout en chilivlokken. Eventueel kun je de saus met een scheutje water verdunnen. 

Argentijnse vleesspiesen – brochettes de carnes (2/2)

Het is tijd om de vleesspiesen te grillen. Verhit hiervoor de grillpan of barbecue, net wat je wil. Rooster de spiesen rondom mooi bruin. Bestrijk de vleesspiesjes tussendoor gerust nog eens met de kruidenolie. 

Laat de borrel beginnen, proost!

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 40 van seizoen 2 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Argentijnse borrelplank maakt.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken