Argentijnse borrelplank met vleesspiesen en polentafrieten
Vandaag vliegen we naar Zuid-Amerika. Hugo heeft zich voor de vrijmibo laten inspireren door het land van de vleesspiesen, polentafrieten en chimichurri: Argentinië. Verwacht een smeltkroes van cuisines. Zin in!
Argentijnse vleesspiesen – brochettes de carnes
- Borrelplankgerecht 6 personen
- Bereiding ca. 30 minuten
Ingrediënten
- 1 à 2 takjes oregano
- 1 tak rozemarijn
- 60 ml neutrale olijfolie
- zout
- peper
- 300 gr. Argentijnse biefstuk
- 100 gr. Gerookt spek (een stuk)
- 2 paprika’s (groen en geel)
- 1 grote ui
Extra nodig
- grillpan
- bakkwast
Argentijnse kruidensaus - Chimichurri
- Saus
- Bereiding ca. 10 minuten
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 1 bosje platte peterselie
- 3 takken verse oregano
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel gemalen komijn
- 200 ml olijfolie
- 80 ml rode of witte wijnazijn
- zout
- chilivlokken
Polentafrieten
- Borrelplankgerecht
- Bereiding ca. 25 minuten + afkoelen
Ingrediënten
- neutrale olie
- 1 teentje knoflook
- 2 takken tijm
- 300 ml volle melk
- 300 ml water
- 100 gr. snelkookpolenta
- 60 gr. Parmezaanse kaas
- 25 gr. roomboter
- zout
- peper
Extra nodig
- vierkante (20x20 cm) of rechthoekige schaal bekleed met bakpapier
Tomatensalsa – salsa de tomates
- Saus
- Bereiding ca. 10 minuten
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 1 blik tomaten
- 2 takken oregano
- zout
- peper
Verder op de plank:
- olijven
- pinda’s
- chips
- Goudse kaasblokjes
- roquefort
- chorizo
- ansjovis
- stokbrood
Polentafrieten (1/2)
Zowel de Spaanse als Italiaanse invloeden van vroeger zijn op culinair gebied nog steeds goed zichtbaar in de Argentijnse keuken. Neem de polentafrieten: een stukje Italië uit Argentinië.
Zo maak je ze: verhit een scheut neutrale olie in een pan. Haal de knoflook uit zijn jasje en snijd het grof. Doe het samen met de tijmblaadjes in de pan en laat het kort aanfruiten. Doe daarna de melk en het water erbij. Breng het geheel aan de kook.
Wanneer het kookt, mag de polenta er al roerend bij. Volg de aanwijzingen hiervoor op de verpakking. Draai ondertussen het vuur laag en roer regelmatig door.
Zodra het klaar is, rasp je de parmezaanse kaas erboven. Voeg de roomboter toe en mengen maar. Breng het op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een met bakpapier beklede (oven)schaal. Strijk het glad met een spatel. Laat het kort afkoelen, waarna het verder mag opstijven in de koelkast.
Tomatensalsa maken
In een paar handelingen heb je je eigen tomatensalsa. Pel en snijd de ui grof. Pureer de ui met de tomaten en het sap. Verhit wat olie in de pan en bak het tomatenmengsel. Laat het goed inkoken, zodat de saus lekker zoet wordt. Pluk, hak en voeg de oregano toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Zo, dat ging snel, hè?
Tip: Gebruik je gedroogde oregano, dan mag je het vanaf het begin al meekoken. Werk je met verse oregano, voeg het dan pas toe wanneer het iets is ingekookt.
Argentijnse vleesspiesen – brochettes de carnes (1/2)
Maak eerst de kruidenolie, waarmee je zo het vlees lakt. Hiervoor pluk en hak je de oregano en rozemarijn flink fijn. Meng de kruiden met de olie en breng het op smaak met een snuf zout en een draai peper.
Tip: Gebruik je gedroogde oregano, dan mag je het vanaf het begin al meekoken. Werk je met verse oregano, voeg het dan pas toe wanneer het iets is ingekookt.
Snijd de biefstuk in stukken van ongeveer 2 cm. Doe hetzelfde met het spek. Breng beiden op smaak met zout en peper. Vervolgens snijd je de paprika’s en ui (wel eerst pellen) ook in zo'n 2 cm. Rijg het vlees en de groenten om en om aan de spiesjes. Lak ze met een kwastje (van rozemarijn) in met de kruidenolie en laat het kort intrekken.
Argentijnse kruidensaus - Chimichurri
We gaan zo door met de vleesspiesjes, nu eerst de chimichurri. Dit wordt de iets wat zure, kruidige dip voor bij het vlees. Pel en rasp de knoflook boven een kom. Pluk en hak de kruidenblaadjes fijn. Van peterselie kun je de takjes meesnijden.
Meng alle ingrediënten (komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, azijn en olie) door elkaar. Breng het op smaak met zout en chilivlokken. Eventueel kun je de saus met een scheutje water verdunnen.
Argentijnse vleesspiesen – brochettes de carnes (2/2)
Het is tijd om de vleesspiesen te grillen. Verhit hiervoor de grillpan of barbecue, net wat je wil. Rooster de spiesen rondom mooi bruin. Bestrijk de vleesspiesjes tussendoor gerust nog eens met de kruidenolie.
Laat de borrel beginnen, proost!
Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 40 van seizoen 2 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Argentijnse borrelplank maakt.