Koken met Hugo!

Pitabroodjes met zelfgemaakte falafel en een frisse salade

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
Pitabroodjes met zelfgemaakte falafel en een frisse salade
RTL

"Wat eten we vandaag?" Pitabroodjes met verse falafel en een frisse salade. Een Midden-Oosters gerecht, waarmee je een kleurrijk feest op tafel zet. Aan de kook!

Falafel

  • Vega(n) hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten + 10 minuten wachten

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (400 gr.)
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bloem + extra voor het bestuiven
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • zout
  • peper
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • 4 grote pitabroodjes
  • ½ krop spitskool of ijsbergsla
  • Voor erbij: tahinsaus (zie recept), sriracha, zoetzuur, olijven

Extra nodig

  • fijne rasp
  • keukenmachine

Komkommersalade

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 bosje munt
  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn

Tahinsaus

  • Saus
  • Bereiding ca. 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 75 ml tahin
  • water
  • zout
  • klein teentje knoflook

Zelfgemaakte falafel

Begin met het maken van het falafeldeeg. Giet hiervoor de kikkererwten af, spoel ze af en laat ze uitlekken. Rasp daarna de citroenschil boven de mengkom van de keukenmachine (vergeet niet de citroen eerst goed te wassen).

Pel en rasp de knoflook. Pluk en hak de peterselie (inclusief steeltjes) en voeg het samen met de kikkererwten, bloem, komijn en tahin toe. Breng op smaak met zout en peper. 

Verwarm de oven voor en bak de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maal tot het een soepel deeg is. Rol vervolgens zo'n 12 balletjes van het kikkererwtenmengsel. Uitgerold? Leg de balletjes op een bord en zet het 10 minuten in de koelkast.

Tahinsaus

Heel eenvoudig, zo gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen, is het volgende: doe de tahin in een schaaltje. Roer een scheut citroensap door de tahin. Rasp er knoflook boven en breng het op smaak met een zout en peper. Roer het goed door en voeg al kloppend wat water toe.

De tahindip is klaar zodra het mooi vloeibaar is.

Komkommersalade

Door met de frisse salade. Begin met het aanmaken van de vinaigrette. Doe de rode wijnazijn samen met wat citroensap en een snufje zout in een mengkom. Voeg al kloppend de olijfolie toe. Snijd de komkommer over de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd daarna de komkommer in halve boogjes. 

Wist je dat? Hugo verwijdert de zaadlijsten van de komkommer, zodat de salade niet heel nattig wordt. Doe je dit niet, dan krijg je snel een sompige salade.

Doe de komkommer in de mengkom van de vinaigrette. Pel de rode ui en snijd het in dunne kwart ringen. Snijd de chilipeper lekker fijn. Verwijder voor wat minder pit wel eerst de zaadlijsten. Schep de ui en chilipeper door de vinaigrette. Pluk de muntblaadjes, scheur ze grof en voeg ze straks vlak voor het uitserveren eroverheen. 

Pita's met falafel

Dan het bakken van de falafelballetjes. Verhit de olie in een grote pan met anti-aanbaklaag. Eventueel kun je de balletjes iets aandrukken. Zo krijg je de buitenkant net iets krokanter. Bak ze in zo'n 5 minuten aan beide kanten gaar en goudbruin.

Tot slot snijdt Hugo de spitskool heel fijn. Dit zorgt voor extra structuur in je salade. Tijd om de pitabroodjes open te snijden en te vullen met de falafelballetjes en spitskool. Serveer het samen met de salade (vergeet het niet met de munt af te toppen) en de tahinsaus. Snijd eventueel de citroen in partjes voor een frisse touch.

Eet smakelijk!

Liever koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 48 via Videoland terug en zie hoe Hugo de falafelballetjes met tahinsaus en komkommersalade maakt.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken