Koken met Hugo!

Chileense borrelplank met pasteitjes en gefrituurde broodjes

·Aangepast:
Chileense borrelplank met pasteitjes en gefrituurde broodjes
RTL

Weekend! Dus tijd voor een borrelplank. Je zou inmiddels denken dat alle landen al voorbij zijn gekomen, maar nee: 'Vandaag gaan we naar Chili. En daarna heb ik nog genoeg andere landen', aldus Hugo. Let's go!

Voor de plank van vandaag maakt Hugo empanadas, sopaipillas (gefrituurde broodjes), tomatensalsa en guacamole. 

Chileense vleespasteitjes – empanadas de pino

  • Borrelplankgerecht 10 stuks
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei voor plakken en bestrijken

Vulling

  • 1 ui
  • neutrale olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr. rundergehakt
  • 2 theelepels picadillo (Zuid-Amerikaanse specerijenmix)
  • zout en peper
  • ½ eetlepel bloem
  • 70 ml runderbouillon
  • 1 hardgekookt ei
  • 6 olijven
  • optioneel: komijnzaad  en zeezoutvlokken voor bestrooien

Extra

  • steker of koffieschotel
  • bakkwast

Tomatensalsa

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 trostomaten
  • 2 lente-uien
  • limoensap
  • zout en peper

Gefrituurde broodjes – Sopaipillas

  • Borrelplankgerecht circa 10 stuks
  • Bereiding circa 30 minuten + 10 minuten rusten

Ingrediënten

  • 125 gr. pompoenvruchtvlees (schoongemaakt in blokjes)
  • 150 gr. zelfrijzend bakmeel 
  • ½ theelepel zout
  • bloem voor uitrollen
  • 20 gr. roomboter
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • guacamole of salsa voor erbij

Extra

  • kookring of glas doorsnede circa 6 cm

Guacamole

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 2-3 grote avocado’s
  • 2 lente-uien
  • stuk rode chilipeper
  • 1/3 bos koriander
  • zout
  • 1 limoen

Empanadavulling maken

Snipper de ui en fruit deze aan in een koekenpan. Hak de olijven en ei in stukken. 

Als de ui is aangefruit, bak je het gehakt mee in de pan. Rul het even kort en voeg dan picadillo en Chileense kruiden toe.

Strooi de bloem over het gehakt, samen met wat zout en peper. De bloem zorgt straks voor de binding van de vulling. 

Blus af met de bouillon en laat het geheel dan 10 minuten stoven. Meng op het eind de olijven en ei door het vlees. 

Empanada's maken

Verwarm de oven voor op 200°C.

Neem een bladerdeegplak en steek er een cirkel uit. Maak 'm zo groot als je wilt: Hugo doet kleine cirkeltjes, omdat hij ze als snacks op zijn plank legt. Maar je kunt ook grotere empanada's maken!

Leg de bladerdeegcirkel op het aanrecht en schep een beetje gehaktvulling in het midden. 

Tip: we snappen dat je de vulling lekker vindt, maar doe er niet te veel in, want dan krijg je de empanada niet meer dicht!

Kwast de randjes van het bladerdeeg in en vouw de empanada dicht. Druk de randen goed aan met je vingers en doe dit daarna nog een keer met een vork.

Lak de empanada met wat ei en maak 'm af met wat komijnzaad en grof zeezout. Bak de empanada's in 15-20 minuten af.

Sopaipillas maken

Dan is het tijd voor de sopaipillas, ook wel gefrituurde Chileense broodjes. Deze zijn heerlijk met een beetje guacamole en/of tomatensalsa. Die ga je straks maken! Het bijzondere van deze broodjes is, dat het deeg wordt gemaakt van onder andere pompoen. 

Kook de pompoen in een pan met water tot deze zacht is. Giet de pan dan af en doe de boter erbij. Stamp alles fijn. 

Voeg dan het zelfrijzende bakmeel toe en een snuf zout. Meng alles goed door elkaar met een spatel, tot je het kunt kneden met je handen. Maak er een mooie deegbol van en laat die vervolgens even (ongeveer 10 minuten) rusten en afkoelen.

Guacamole

Terwijl het deeg rust, kun je de guacamole en tomatensalsa maken, te beginnen met de guacamole.

Snijd de bosui in dunne ringetjes en snijd de avocado in stukjes. Prak de avocado samen met de lente-ui en voeg de chilipeper en koriander toe. 

Let op: houd het grof. Dus niet malen, maar grof prakken!

Tip: doe de pit terug in de guacamole om te voorkomen dat deze verkleurt.

Tomatensalsa

Dit gerechtje is misschien wel de makkelijkste van allemaal. 

Snijd de tomaten in fijne stukjes, knijp daar het sap van een hele limoen bij uit en voeg er wat fijngehakte lente-ui bij. Even roeren en klaar ben je!

Verder met de sopaipillas

Pak het pompoendeeg er weer bij en rol het uit tot ongeveer een centimeter dikte. Steek rondjes uit het deeg met een steker.

Tip: heb je geen steker? Gebruik dan een glas of een schotel!

Verhit een flinke laag olie in een pan en bak hierin de sopaipillas op middelhoog vuur. Keer ze na ongeveer een halve minuut. Als ze mooi goudbruin kleuren en rijzen, zijn ze klaar. Ze zijn het lekkerst met guacamole en/of tomatensalsa. 

De plank afmaken

Zet de empanada's, sopaipilla's en dipjes bij elkaar op een grote plank. Eventueel kun je daar nog andere (Chileense) hapjes bij zetten om de plank te verrijken zoals druiven, olijven, geitenkaas, geroosterde pinda's, snacktomaatjes en chips. 

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 50 van seizoen 2 op Videoland!

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisEigen Huis & Tuin Lekker LevenKoken